ОСКАРИ 2021: Пълният списък с големите победители

Филмовата академия на САЩ раздаде своите статуетки за 93-ти път.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 26 април 2021

Чакането приключи и наградният сезон получи своя заветен (и дългоочакван) край с 93-тото ежегодно връчване на Оскарите вчера вечер!

Пандемията, разбира се, успя да повлияе на най-важното събитие в световния културен календар, но въпреки двумесечнотото отлагане, церемонията все пак се състоя и беше бляскава, различна и особено емоционална предвид факта, че се случи в реално време. 

Основната част от филмовата магия се разигра в Лос Анджелис, където освен в Dolby Theather, акцентът бе поставен върху популярната ЖП гара Union Station, която благодарение на изумителната си архитектура, често намира място в снимките на световни кинопродукции. Другите номинирани и членове на екипа взеха участие пряко от кинотеатъра на Британския филмов институт в Лондон и студио в Париж, а за трета поредна година церемонията беше без водещ. 

Както може да се досетите, това не повлия по никакъв начин на звездите, качили се на сцената да обявят големите фаворити на Академията. 

Наградата за Най-добър филм, напълно очаквано, отиде при "Земя на номади", който изпрати статуетката за Най-добър режисьор право в ръцете на Клои Жао и нейната трогателната и емоционална история.

Най-добрата актриса в главна роля се оказа Франсис Макдорманд, а при мъжете призът получи Антъни Хопкинс, който взриви широката аудитория с представянето си в "Бащата".

Статуетката за Най-добра поддържаща женска роля, за съжаление, не можа да отиде в ръцете на любимата ни Мария Бакалова, тъй като големият победител бе Юн Йо-Джонг, превърнала се в първата корейка, номинирана от Академията за филмова награда. 

Актьорът, който спечели отличието за поддържаща роля, е Даниел Калуя с участието си в "Юда и черният месия". Статуетката Най-добра кинематография пък получи водещият листата с номинациите "Манк".

Най-добрият чуждоезичен филм е "Още по едно" на Томас Винтерберг.

Оскарът за Най-добър оригинален сценарий получи лентата "Момиче с потенциал".

Призът за Най-добри костюми, както и тези за грим и прическа, отидоха при екипа на "Ма Рейни: Майката на блуса", а Най-добрият пълнометражен документален филм се оказа "Моят учител октоподът".

Композиторите Трент Резнър, тикъс Рос и Джон Батист спечелиха "Оскар" за оригинална музика за филма "За душата", който напълно заслужено прибра вкъщи и статуетката за Най-добър анимационен филм.

H.E.R пък спечели наградата за Най-добра песен от филм с "Fight For You" за "Юда и черният месия".

Статуетката Най-добър адаптиран сценарий отиде при Кристофър Хемптън и Флориан Зелър за работата им върху "Бащата" с Антъни Хопкинс.

Последната година се оказа МНОГО, но се радваме, че малко по малко, светът се завръща към стария си ритъм на действие, дори когато измерваме това в няколко златни статуетки. Честито на победителите!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA