Биографичната книга за Анна Уинтур, която разказва всичко

Суета, власт и места на първите редове. Има ли нещо, което не знаем за иконичната главна редакторка?

31 август 2021

Текст: Тита Найденова Фотография: Profimedia

Биография, която препуска лудешки през живота й... В „Живот на първия ред" г-н Опенхаймер поднася блюдо, точно както направи с биографията на Марта Стюарт от 1997 г. А това, което той сервира, е доста сочно", с тези думи ежедневникът „Ню Йорк Обзървър" отбелязва появата на биографичната книга за най-противоречивата фигура в света на модата – главният редактор на американското издание на Vogue и артистичен директор на всички издания под шапката на империята Conde Nast – Анна Уинтур.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕОБИКНОВЕНИЯТ, ОБИКНОВЕН ЖИВОТ НА АННА УИНТУР

Авторът на книгата, която съдържа пиперливи детайли от работния и личния живот на жената, вдъхновила образа на Миранда Прийстли в комедията „Дяволът носи Прада", има сериозен опит в разравянето на интересни детайли от живота на прочути хора като Хилъри Клинтън, семейство Кардашиян и Марта Стюарт. Според него „Анна Уинтур тотално разбива наложените стандарти още с първата корица, която прави за Vogue – момиче, облечено в деним. Това нейно решение преобръща света на модата с главата надолу. Тя дори получава обаждане от печатницата, за да я попитат дали не е станала грешка. Но точно този радикален подход я прави звезда". Книгата, в която той включва почти всички интервюта, които прави – със съученици, колеги, бивши любовници, далечни роднини и бизнес врагове, е с логото на издателство „Кръг". Въпреки че в медийните среди в САЩ се шегуват, при това с право, че никой не познава истински Ана Уинтор, мистър Опенхаймер твърди точно обратното и има защо.

Израснала в сянката на своя прочут баща, Чарлс Уинтур, главен редактор на вестник „Лондон ивнинг стандарт" (1959–1976), научава от малка позитивите и негативите на важната и отговорна журналистическа мисия. Подобно на него си проправя път в професията с вещината и лукавостта на кардинал Ришельо, и когато поиска нещо или някого в професионален и личен план, почти винаги го има. Хората, които са се осмелили да се опълчат на собственото й разбиране за професионализъм и успех, рано или късно напускат кораба – като последните й маневри с разчистването на „империята" от възрастни хора и назначаването на много млади редактори и фотографи. Ана къса лесно с всички, дори и с двамата си интимни партньори – първият е баща на двете й деца, а с втория дели живота си повече от 20 години.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКИ СЕ ВКЛЮЧИХА В #METGALACHALLENGE

Сега се готви с трепет за най-жадуваната роля – тази на баба. Дъщеря й Бий Шафър роди първото си дете от съпруга си, модния фотограф – и син на покойната редакторка на Vogue Italia Франка Соцани – Франческо Кароцини. Така бебето на Бий и Франческо сплоти, съвсем законно при това, двете модни фамилии. Покойната Франка никога не е коментирала деспотичния нрав на конкурентката си, но и никога не е симпатизирала на силовата й политика. За разлика от дискретността на Франка, Ана не пропуска да блесне, а направи ли го в компанията на някого, той или тя автоматично става звезда. Защото нейното внимание и допускането в близкото й пространство означават много – кръгът на Ана е като златна брошка, която почти всеки иска да окичи на ревера си. Въпросът е на каква цена. Отговорът – в книгата „Живот на първия ред", откъдето гледката си заслужава, но и струва скъпо.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA