Впечатляващ актьорски дует с номинация за "Полет в изкуството"

Йоан Попов и Алекс Григоров са блестящи във филма на Крис Захариев "Един асансьор разстояние".

Димитър Андонов
Димитър Андонов 12 април 2022

Тази година наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" ще бъде връчена на 26 април, а за първи път от известно време насам победителите в категория АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО са двама.

Нестандартната, но много ефектна екранна двойка Йоан Попов и Александър Григоров е забелязана от журито заради изключителната си симбиоза, партньорство и органично актьорско присъствие в дипломния филм на Крис Захариев - "Един асансьор разстояние", който е част от "Short Film Corner" на кинофестивала в Кан през 2021 г. и носител на много международни награди.

Двамата състуденти завършват НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. д-р Ивайло Христов. На сцената на учебния театър играят в "Суматоха" от Йордан Радичков и печелят Награда "Златен Кукерикон" в категория "Млада Надежда".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: "ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО" 2022: ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НОМИНИРАНИТЕ

68

Йоан Попов е на 23 години от гр. Габрово. Учи в Национална Априловска гимназия, профил история, а след това започва и професионалния си актьорски път. Занимава се и с музика - пее, свири на китара, пиано и барабани. Многостранния талант на Йоан му дава вдъхновение да композира собствена музика като хоби. Освен в "Един асансьор разстояние", има водеща роля и във филма "Почти веднъж" на Теодора-Косара Попова. Участва в 4 мюзикъла на Държавна Опера Варна, сред които са "Цар Лъв" с режисьор Петко Бонев и рок мюзикъла "Коса", с режисьор Борис Панкин.

Йоан намира изкуството навсякъде и във всичко. "За мен това е изкуство. Истина. Любов. Всеки го има, всеки го показва, не всеки си дава сметка. Обичам хората. Пълни сме с изкуство, за което не подозираме. Жалко, че се стремим към това да го изобразяваме. Но вярвам, че ще се научим. С много любов. С много истина", споделя самият той.

67

Александър Григоров завършва строителна гимназия с геодезия и следва за кратко българска филология, но сцената го влече и започва да посещава актьорската студия на Малин Кръстев към Младежки театър "Николай Бинев". След НАТФИЗ става част от трупата на Сатиричен театър "Алеко Константинов". Там участва в "Марихуаната на мама е най–добра" с реж. Андрей Аврамов, "Нещо се обърка" и "Сатирично кабаре" с реж. Николай Младенов, "Криворазбраната цивилизация" с реж. Николай Урумов. Театралните му превъплъщения са неизброими. Снимал е в английския телевизионен сериал "Plebs".

"Изкуството е пътуване в себе си. Изкуството е терапия. Изкуството е раждане. Изкуството е живот", казва той.

Повече за останалите номинирани може да откриете тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA