Kalush Orchestra завладяха и спечелиха "Евровизия"

"Тази победа не е за нас, а за смелия украински народ, който се бори за свободата ни", споделят членовете на бандата.

Фотография: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

С 631 точки, събрани от гласуването на 24-те участващи нации, украинците станаха шампион на тазгодишната "Евровизия", а в парчето "Stefania" Kalush Orchestra разказват уникална история.

Представяйки едно безкрайно емоционално изпълнение, групата навлезе във финалната фаза на състезанието като фаворит и показа на света колко жизнена и зрелищна е украинската култура. Kalush Orchestra получиха овации от над 13 000 зрители на Pala Alpitour Arena, спечелвайки сърцата и умовете на милионите, които гледаха у дома.

Те завършиха представянето си с искрената молба "Молим всички, помогнете на Украйна, помогнете на Мариупол, помогнете на Азовстал."

Песента-победител, която съчетава рап и хип-хоп с традиционна украинска народна музика, е посветена на майката на фронтмена. В контекста на нахлуването на Русия, песента придобива и ново значение – любов към родината. Тя се превръща в химн и бива използвана в хиляди TikTok видеа от украинци, документиращи войната.

Kalush Orchestra

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВОЙНАТА, В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ...

Заедно с нея видяхме и невероятно затрогващото музикално видео към парчето, заснето в Буча, Ирпин, Бородянка, Хостомел и други градове в близост до Киев, претърпели ужасите на руската окупация. В клипа се виждат множество жени-военни, които спасяват деца и ги водят през развалините, докато групата изпълнява песента пред взривени сгради и руини от някогашни улици - реални изображения от унищожението. Видеото завършва с кадър на малко момиченце, което държи запален коктейл Молотов - ярко напомняне за опустошителните последици от войната.

Не само символиката, свързана с украинските военни усилия, донесе на Kalush Orchestra победата. С мелодичния си припев и включването на традиционен украински духов инструмент, наречен теленка, "Stefania" става фаворит на букмейкърите още преди началото на войната, когато те я поставят на пето място с най-голяма вероятност за победа.

Kalush Orchestra

Във времена на невъобразими страдания за тяхната страна, групата носи на цяла Европа послание за сила и надежда. Побеждавайки в конкурса, Kalush Orchestra се завръщат в Украйна като национални герои.

"Тази победа не е за нас, а за смелия украински народ, който се бори за свободата ни. Всички те застанаха на сцената заедно с нас в този момент и ни дадоха сили."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA