Карл Лагерфелд ще е темата на Met Gala 2023

Планира се грандиозна изложба в негова чест.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 13 октомври 2022

Кариерата на Карл Лагерфелд е темата на Met Gala през 2023 г.

„Карл Лагерфелд: Линия на красотата" ще включва около 150 облекла и различни илюстрации от шестдесетилетната кариера на дизайнера.

В документалния си филм от 2016 г. Лагерфелд споделя: „Малко е скучно, когато дизайнерите казват, че са художници" и разказва как Институтът за костюми се събира в Музея на изкуствата Метрополитън всяка година преди Met Gala. Там обсъждат вечния дебат дали модата е изкуство, докато той вярва в убеждението си, че е просто един шивач.

дцфжгбх

Независимо от това дали покойният дизайнер се е смятал за художник или не, неговата мода и илюстрации ще бъдат изложени в института през 2023 г. и ще бъдат темата на тогавашната Met Gala.

Анна Уинтур и Андрю Болтън, главните куратори на костюмите в музея, направиха съобщението тази сутрин в Париж, от бившето студио и библиотека на Лагерфелд.

Уинтур споделя, че концепцията е разработена скоро след смъртта му през 2019 г. , а Болтън казва, че е бил вдъхновен от начина, по който асистентите му и той общуват чрез рисунки. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: DISNEY+ РАБОТЯТ ВЪРХУ ПОРЕДИЦА ЗА ЖИВОТА НА КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД

ьцжб

Въпреки че изложбата ще покаже около 150 облекла, тя ще се съсредоточи повече върху изследването на стила на рисунките му, които след това оживяват в шест десетилетната му кариера.

Времето на дизайнер в Chanel и Fendi, както и в неговия лейбъл, ще представляват по-голямата част от изложбата. Въпреки, че ще се покажат и моменти от работата му в Balmain, където прекарва три години като чирак, и Chloé, където е единственият дизайнер в продължение на шест години.

Един от любимите архитекти на Лагерфелд, Тадао Андо, ще проектира изложбата, а режисьорът Лоик Пригент ще направи късометражни филми, които ще бъдат показани навсякъде. Изложбата ще бъде открита на 5 май, веднага след Met Gala на 1 май 2023 г.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA