Чарлз III положи клетва като новия крал на Великобритания

Уилям отдаде почит на баща си на колене, а той се просълзи.

Ася Иванова
Ася Иванова 06 май 2023

Фотография: Profimedia

Днес е исторически момент за цял свят. Свидетели сме на възкачването на трона на новия крал на Великобртания. Това се случва след 70 години.

Чарлз III положи клетва като крал в Уестминстърското абатство пред погледа на 2000 гости и милиони пред малкия екран. "Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах", закле се той.

Чарлз е най-възрастният британски монарх, който се възкачва на трона и се готви за този момент през целия си живот. В момента Чарлз III е на 74 години.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИНЦ ХАРИ СЕ ПОЯВИ С БРАТОВЧЕДКИТЕ СИ

Церемонията на коронацията, която цял свят вижда днес, е на повече от 1000 години. Службата се състои в няколко етапа. Първо епископът на Кентърбъри представи Чарлз III на всички гости в абатството, които извикват "Бог да пази Краля!" 

След това той се закле, че ще пази Англиканската църква и ще спазва закона. Третият етап е т.нар. "помазване". Архиепископът на Кентърбъри помаза ръцете, гърдите и главата му със свещено масло. На Чарлз бяха връчени кралската сфера и два скиптъра и накрая Епископът положи на главата му короната на св. Едуард. Чарлз се настани на своя трон, а принц Уилям коленичи пред него, за да му отдадат чест. Това докара до сълзи гордият баща.

Накрая и Камила бе помазана и коронована като новата Кралица-консорт на Великобритания, която видимо бе притеснена, но усмивката й не слизаше от лицето й.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗВЕЗДИТЕ, КОИТО СЕ ПОЯВИХА В УЕСТМИНСТЪРСКОТО АБАТСТВО

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA