Рок иконата Тина Търнър почина на 83 години

Певицата издъхва след дълго боледуване.

Ася Иванова
Ася Иванова 25 май 2023

Рок легендата Тина Търнър почина на 83 години. Това съобщиха от екипа на певицата.

"Тина Търнър, "Кралицата на рокендрола" почина мирно днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт близо до Цюрих, Швейцария. С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание," пише в изявлението.

В последните години певицата се бореше с редица сериозни здравословни проблеми, сред които рак, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Легендата на рока се превръща в една от най-обичаните певици, когато се включва в групата на Айк Търнър през 60-те години The Kings of Rhythm. Тя разтърсва сцената със своя невероятен глас, неустоима харизма и безбройните си хитове. След като се отличава сред останалите подгряващи певици, Айк избира Търнър за свой партньор на сцената. Тогава той променя и името й. Анна Мей Бълок вече е Тина Търнър.

тина търнър

Въпреки голямата слава обаче, Тина е нещастна в личния си живот с Айк. Никой не предполага какво се случва зад кулисите на най-известните в онзи момент изпълнители. По-късно става ясно, че певицата е жертва на домашно насилие в продължение на години. След поредния побой, тя избягва от избухливия си съпруг и се развежда с него през 1978 г. Единственото, с което си тръгва от него, е нейният псевдоним.

Тина започва своята самостоятелна кариера и в началото на 80-те години постига още по-голям успех. Тя печели осем награди "Грами" и бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 2021 г. като соло изпълнител.

Търнър среща втория си съпруг - немския музикален изпълнител Ервин Бак, в средата на 80-те, но се женят през 2013 г. Двойката живееше в Швейцария, като Търнър взе швейцарско гражданство.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТИНА ТЪРНЪР И ЕВРИН БАХ - 37 ГОДИНИ ЛЮБОВ

тина търнър

Тина има четири момчета. Едно от бившия колега на Търнър, Реймънд Хил, едно от Айк и осиновени момчета - Айк-младши и Майкъл, децата на Айк от предишна връзка. Те са и най-слабото място на певицата, която остава години наред до Търнър заради децата.

Последните години на певицата са белязани с поредните тежки загуби. През 2018 г. умира най-големият й син - Крейг, който се самоуби през 2018 г. През 2022 г. губи и Рони, общото дете на Тина и Айк Търнър.

"Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че това беше прекрасно пътуване. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че не е това, което се е случило, а как се справяш с него," казва певицата през 2018 г. Историята на живота й бе пресъздадена в биографичен филм от 1993 г., озаглавен What's Love Got To Do With It, който спечели на Анджела Басет номинация за награда "Оскар" за ролята на звездата, както и в документален филм на HBO от 2021 г., наречен "Тина".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA