Почина музикалната легенда Тони Бенет

Изпълнителят издъхна на 96 години.

Ася Иванова
Ася Иванова 21 юли 2023

Фотография: Profimedia

Легендарният поп и джаз певец Тони Бенет почина на 96-годишна възраст.

Музикантът беше считан за един от най-добрите поп и джаз вокалисти в историята, а дуетите му с Арета Франклин са определяни като "близки до съвършенството".

Кариерата му продължава над седем десетилетия. Първият му злбум излиза през 1952 г., а първата си награда "Грами" печели за песента си от 1962 г. "I Left My Heart In San Francisco". През цялата си кариера печели цели 19 награди "Грами", включително награда за цялостно творчество през 2001 г. Той държи рекорда за най-възрастен изпълнител с песен номер едно в американските класации.

През 2014 г., Бенет си сътрудничи с Лейди Гага в албума "Cheek to Cheek", в който двамата изпълняват поредица от джаз стандарти. Две години по-късно е диагностициран с болестта на Алцхаймер, което крие няколко години. "Животът е дар – дори и с Алцхаймер", пише Бенет в своя Twitter през 2020 г. Това обаче не му пречи да се завърне на голямата сцена и през 2021-ва изнася последните си концерти, заедно с Лейди Гага.

Бенет е роден като Антъни Доминик Бенедето през 1926 г. в семейството на италиански имигранти. Той израства в бедност в Куинс, Ню Йорк.Губи баща си, когато е едва на 10 години. Още тогава той вече пее професионално. Като тийнейджър работи като пеещ сервитьор, за да помага на семейството си. След това учи музика и рисуване в училището за индустриални изкуства в Ню Йорк. През 1944 г. е призован в американската армия, за да се бие във Франция и Германия през последната година от Втората световна война. Той продължава да пее, докато е в Германия като част от окупационните сили. След като се завръща у дома, през 1949 г. започва неговата истинска певческа кариера, първо под името Джо Бари, а след това като Тони Бенет.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA