Защо принц Уилям и принц Хари никога не са вечеряли с родителите си на Коледа?

Кралица Елизабет II е държала на "викторианския" подход у дома.

Ася Иванова
Ася Иванова 15 декември 2023

Фотография: Profimedia

Коледа обикновено е времето, в което дори семействата, които не прекарват много време заедно, се събират около масата и се наслаждават на вкусните ястия и приятен разговор. Не така е обаче положението в Кралското семейство.

Когато принцовете Уилям и Хари са малки деца, те са вечеряли в другата стая в компанията на братовчедите си, вместо да седят на масата на възрастните. Защото всяка майка и татко знаят, че досегът на едни малки палави ръчички със скъпия порцелан може да се превърне в истинска катастрофа!

Елизабет II Коледа

Бившият кралски готвач Дарън Макгрейди, който е работил както за покойната Елизабет II, така и за принц Чарлз и принцеса Даяна, разкрива, че Кралицата е имала "викториански" подход към коледните празненства на кралското семейство. "Децата винаги се хранеха в детската стая, докато станат достатъчно големи, за да се държат правилно на масата за хранене", споделя Макгрейди. "Така че при Кралицата никога не е имало случай да се постави столче за хранене на масата с малко бебе, което пищи и хвърля храна." Разбира се, децата не са оставяни без надзор дори в другата стая. Те винаги са били придружени от своята бавачка. 

Принц Уилям с принц Джордж Елизабет II и Чарлз

Все още не е ясно дали крал Чарлз и кралица Камила продължават да прилагат тази кралска традиция да се хранят в различни стаи. Известно е обаче, че семейството държи на традиционното меню. За празничната си вечеря, те обикновено залагат на "пълнена пуйка с различни продукти – градински чай и лук или кестени, както и традиционни гарнитури като печени картофи, картофено пюре, пащърнак и брюкселско зеле", обяснява Дарън. Десертът е традиционния коледен пудинг.

Уилям със семейството си на Коледа

"Направихме една голяма коледна торта за кралицата и кралското семейство и след това още една по-малка за детската стая за принц Уилям, принц Хари, Зара, Питър, принцеса Беатрис и принцеса Юджини. Винаги беше плодова торта – кралска глазура, марципан и традиционен плодов пълнеж."

Тази година се очаква на трапезата на крал Чарлз за коледния обяд да има повече гости, тъй като ще се присъедини и семейството на Камила, включително нейните деца и внуци. Това се случва за първи път в кралската история. Според кралския редактор на ITV Крис Шип, коледният обяд вече ще се сервира в по-голямата бална зала на Sandringham House, а не в трапезарията, за да може да побере допълнителните гости. За сметка на това пъкпринц Хари и Меган Маркъл няма да присъстват на Коледната вечеря.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA