Чарлз III е диагностициран с рак, Хари се прибира

Кралят трябва да се оттегли от публичните си изяви, питат се кой ще го замести.

Ася Иванова
Ася Иванова 06 февруари 2024

Фотография: Profimedia

Бъкингамският дворец обяви, че британският крал Чарлз III е бил диагностициран с рак. Диагнозата е поставена по време на престоя му в болница, когато бе опериран за доброкачествено уголемяване на простатата.

"По време на болничните процедури за тази операция бе забелязан друг проблем. Последващите тестове идентифицираха форма на рак", разкриват от Двореца. "Днес Негово Величество започна курс на лечение, по време на който лекарите му препоръчват да се въздържа от публични прояви", гласи още съобщението. "Кралят е благодарен на медицинския екип за бързата интервенция, станала възможна благодарение на скорошния му престой в болницата. Той остава изцяло позитивен за лечението си и очаква възможно най-скоро да се завърне към пълна служба", съобщават още от Бъкингам.

Чарлз III и Камила

Кралят е решил да сподели за диагнозата си, за да предотврати всякакви спекулации спекулации и с надежда това да помогне за по-добро разбиране на всички хора, засегнати от рака по света.

През уикенда Чарлз беше в имението Сандрингам, откъдето се е завърнал в Лондон, за да започне лечение. Той няма да бъде хоспитализиран за него.

Чарлз III лично е съобщил диагнозата си на синовете си Хари и Уилям, както и на братята и сестра си - принцовете Андрю и Едуард и принцеса Ан. Той ще продължи да изпълнява останалите си задължения като държавен глава, както обикновено, но Уилям се завръща към публичните си изяви, които бе преустановил, за да е до съпругата си Кейт Мидълтън след тежката коремна операция, която претърпя. 

От своя страна принц Хари се завръща във Великобритания в следващите дни, за да види баща си. 

Чарлз III и Камила

Възниква въпросът кой ще поеме всички кралски ангажименти, докато Кейт и Чарлз са фокусирани върху здравето си. Според краслки разпоредби, в случай, е кралят не може да поеме своите задължения, той ще бъде заместен от т.нар. кралски съветници. Настоящите съветници са кралица Камила, принцовете Уилям и Хари, принцеса Беатрис, както и братята и сестрата на Чарлз - Едуард, Андрю и Ан.

Чарлз III и семейството

Кралят е на 75 години и наследи трона от майка си – кралица Елизабет II, която беше най-дълго управлявалият монарх в британската история. Чарлз III бе коронясан на 6 май 2023 г. Следващият по линия, който ще се възкачи на трона е принц Уилям. 

Чарлз III и кралица Елизабет II

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA