Историята на сестрата в сянка, принцеса Маргарет

Връзката ѝ с кралица Елизабет II е сложна, защото е имало лоялност и подкрепа, но също и ревност.

Фотография: Profimedia

Когато на 11 декември 1936 година крал Едуард VIII абдикира от престола в името на любовта си към американката Уолис Симпсън, две малки момичета все още не подозират, че животът им ще се промени напълно. Тогава Елизабет е на 10, а Маргарет – на 6. Макар и с възрастова разлика, двете са обличани еднакво и и към тях се отнасяли като към близначки, разказва биографът Андрю Мортън в книгата си "Елизабет и Маргарет: Интимният свят на сестрите Уиндзор", която беше издадена през 2021-ва. Родителите им не предполагали, че една от тях някой ден ще бъде кралица, но моментът, в който кралската фамилия е разтърсена от оттеглянето на Едуард VIII, се оказва преломен.

Оттогава двете момичета започват да бъдат обучавани поотделно, защото за Елизабет вече се предполагало, че може да наследи трона и тя трябвало да получи специална подготовка за това. Маргарет, която пък винаги била смятана за по-красивата от двете сестри, тръгва по съвсем друг път и оставя след себе си един ексцентричен и изпълнен със скандали живот. "Маргарет е тази, която привличала вниманието и обичала прожекторите. Тяхната връзка е сложна, защото е имало лоялност и подкрепа, но също и ревност", споделя Мортън. Той описва двете сестри като абсолютни противоположности - Елизабет е сдържана, организирана, дискретна и интровертна, докато Маргарет е екстровертна, артистична, непокорна  и емоционална. Подобно на много братя и сестри в историята на монархията, короната е на път да застане между тях, но въпреки че по-малката ще остане в сянка, тя ще се превърне в един от най-близките и доверени до Елизабет хора.

кралско семейство

КАТО ДРУГИТЕ

"Лилибет е моята гордост. Маргарет е моята радост", обичал да казва крал Джордж VI за двете си дъщери и това донякъде определя връзката между тях. Като малки те обичали да разхождат кучетата си, да се грижат за цветята, да рисуват картини заедно – неща, които всички други "нормални" сестри правят. Нормалността обаче свършила твърде рано. Въпреки това Маргарет била по-разглезената и се долавяло, че е любимката на татко. Сестра ѝ Елизабет не ревнувала от специалното отношение към сестра ѝ или поне никога не го показвала, защото според друг кралски биограф животът им бил твърде свързан от ранна възраст. Когато кралица Елизабет се омъжва за принц Филип през 1947 г., принцеса Маргарет е една от осемте шаферки. Отделно двете имали своя директна телефонна връзка в Бъкингамския дворец и се чували всеки ден, за да се откъснат за малко от света с нормален момичешки разговор, изпълнен със смях и любов. Точно като две сестри.

кралско семейство

ДЪРЗОСТТА НА ПРИНЦЕСАТА

Отвъд това обаче Елизабет следва стриктен режим, съотвестващ за един монарх – сутрин пие чая си сама, преди да се настани да прочете кореспонденцията си и правителствените документи, изискващи нейното одобрение. За разлика от нея, Маргарет има свободата да се събужда, когато си поиска, да пуши в леглото и да отганизира поредното соаре.  Докато кралицата прекарва десетилетия в овладяване на изкуството на small talks по време на официални вечери, то малката ѝ сестра прекарва своите с пищните и шумни партита, на които пее, свири на пиано, танцува и пие любимото си уиски. "Неподчинението е моята радост", казва тя веднъж на френския режисьор Жан Кокто. Тя пушела толкова много, според нейния биограф Крейг Браун, че залепяла кибритена кутийка към чашата си за уиски, "за да може да пали цигарата си, докато пие".

Британските знаменитости и бохеми се радват, че имат истинска принцеса в компанията си, но са принудени да търпят и острия ѝ език. "Ами не изглеждаш като филмова звезда", обръща се тя към Грейс Кели, когато се срещат през 50-те години на миналия век. Нейният избухлив нрав е част от манията ѝ "да контролира каквото може", твърди Хелена Бонъм Картър, която познавала принцесата и влиза в нейните обувки в сериала на Netflix – "Короната". "Ако нямате особен контрол върху живота си, често контролирате и малкото, което можете", споделя още актрисата. Но може би най-голямата разлика между Маргарет и сестра ѝ бил вкусът им към мъжете.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКО, КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА КОРОНАЦИЯТА НА ЧАРЛЗ

кралско семейство

ЗАБРАНЕНИЯТ РОМАНС

Докато Елизабет прекарва 73 години от живота си неотлъчно до принц Филип, любовният живот на Маргарет е на косъм да съсипе напълно връзката ѝм, както и да застраши бъдещето на монархията. След като аферата между крал Едуард и разведената Уолис Симпсън предизвиква конституционна криза, кралското семейство иска да избегне повече романтични скандали. Така че, когато принцесата обявява, че се е влюбила в Питър Таунсенд, разведен капитан от ВВС на Великобритания и 16 години по-възрастен от нея, в кралския двор правят всичко възможно да прикрият връзката ѝ. "Това, което в крайна сметка правеше принцеса Маргарет толкова привлекателна, беше, че зад ослепителния външен вид  и привидната самоувереност, се криеше изключителна мекота и искреност", пише Таунсенд в мемоарите си. В деня на коронацията на Елизабет, малък жест издава тайната на двойката. Докато чака в Уестминстърското абатство за каретата си, за да се върне обратно в Бъкингамския дворец, Маргарет е забелязана от медиите да изтрива парче пух от униформата на Питър. Интимността на този момент дава необходимото доказателство на британската преса, която публикува историята за забранения им романс. За да ги отделят, капитан Таунсенд е изпратен в Брюксел като военно аташе в британското посолство, но дори и това не успява да сложи край на любовта им. Нито парламентът, нито църквата обаче не искат този "нечестив съюз" на младата принцеса с разведен мъж.

В същото време Елизабет II не иска да пречи на щастието на сестра си и е готова да заобиколи правилата и да разреши на двамата да сключат брак. Но има и определени условия. Принцеса Маргарет може да се омъжи за любимия си, като запази кралската си титла, но ще трябва да се лиши от всичките си права и привилегии. В крайна сметка тя избира семейството и с публична реч през 1955 година обява край на връзката си с Таунсенд. "Дълбоко признателна съм за загрижеността на всички, които постоянно се молеха за моето щастие", заявява тя и независимо от явните или скрити причини за решението ѝ, Маргарет прави своя избор: да остане до сестра си.

кралско семейство

ОПИТ ЗА ЩАСТИЕ

Когато се разделят, Маргарет и Питър сключват пакт никога да не се женят за някой друг. Четири години по-късно обаче той предлага брак на белгийка, 25 години по-млада от него. Предадена и с разбито сърце, принцесата осъзнава, че е време да продължи живота си. Една година след сватбата на Таунсенд тя пристъпва в Уестминстърското абатство, заобиколена от 2000 гости, за да се омъжи за Антъни Армстронг-Джоунс. Фотографът е първият "обикновен човек", който се венчава за момиче с кралско потекло от 400 години насам, а кралицата дава на новия си зет титлата граф на Сноудън.

Новата звездна двойка се превръща в центъра на лондонското висше общество през 60-те години, пътува много, раждат им се две деца, но въпреки това връзката им започва да се разпада, заради изневери и от двете страни. През 1976 г., когато бракът им почти приключва, романтичният живот на принцеса Маргарет предизвиква нов скандал. Роди Луелин е 25-годишен хипар, който привлича вниманието на 43-годишната принцеса. Двамата пазят аферата си в тайна в продължение на няколко години, но папараци ги заснемат на плажа в Мустик, едно от любимите места на Маргарет. Въпреки поредния натиск от страна на сестра си и правителството, принцесата отказва да се раздели с Роди и става първата кралска особа след крал Хенри VIII, която се развежда, слагайки официално край на брака си с лорд Сноудън. Принцесата бунтарка намалява публичните си изяви и прекара повече време в Мустик в обятията на любимия си. След осем години заедно, Роди Луелин и Маргарет се разделят, а тя прекарва остатъка от живота си сама, обиклаяйки с приятели из тропически острови и от време на време се появява със сестра си.

ЗА СЪЛЗИТЕ НА ЕДНА КРАЛИЦА

Когато принцеса Маргарет умира на 71-годишна възраст от инсулт, това е огромен удар за Лилибет. Погребението ѝ се провежда в същия ден, когато е погребан и техния баща крал Джордж VI . И докато пет десетилетия по-рано двете сестри са обединени в скръбта си, този път кралица Елизабет остава сама. В онзи момент тя е забелязана да бърше очите си с носна кърпичка по време на службата – доказателство за неразрушимата връзка между двете сестри. За своите 70 години на престола тя никога не е изразявала своите чувства. "Но за няколко минути, докато стоеше до стъпалата на параклиса "Св. Георги" в замъка Уиндзор, гледайки как изнасят ковчега на сестра ѝ, очите ѝ я издадоха", пишат медиите за този момент на слабост на Лилибет. Лилибет, която надживя по-малката си сестра с точно 20 години.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA