Тайните на Бонд. Джеймс Бонд.

25-ият филм за приключенията на 007 най-сетне е на голям екран, но днес няма да говорим за това.

23 октомври 2021

Текст: Тита Найденова Фотография: Форум Филм България

След много предизвикателства и промени в официалната премиерна дата на 25-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд, лентата „Смъртта може да почака" излезе на голям екран, за радост на милионите фенове на 007 по света. Едва ли има филмов герой, който да провокира по-голям интерес, тръпка и очакване от агента, който не се страхува от смъртта, пие мартинито си разклатено, а не разбъркано, и обича високите скорости и красивите жени.

57

БОНД. ДЖЕЙМС БОНД.

Първият филм от поредицата Бонд се появява на голям екран през 1962-ра, а костюма на 007 облича легендарният Шон Конъри. Това е само малка част от задължителните за феновете факти, но има и няколко тайни, които убягват дори и на тях.

БОНД СТРУВА 1000 ДОЛАРА

Иън Флеминг продава правата за адаптирането на историята на Джеймс Бонд за 1000 долара. Толкова получава, когато през 1954-та подписва договор със CBS за телевизионните права на Casino Royale. Телевизионната продукция, заснета през същата година, е и първата екранизация на приключенията на Агент 007, в който участва Бари Нелсън. CBS съзират огромен потенциал в сюжета за американската публика и инвестират в написването на сценарий за тамошния филмов пазар, а Джеймс Бонд е с работно име Джими.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВЕЧНИТЕ СА ГОТОВИ ДА ПРЕДЕФИНИРАТ КИНОВСЕЛЕНАТА НА MARVEL

57

ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА АКТЬОРИТЕ, ИЗИГРАЛИ 007

Оказва се, че ако някога Бонд влезе във филмографията на един актьор, той не може да носи вратовръзка в друг филм. Ограничението идва от филмовата компания MGM, откъдето настояват това да влезе в договорите на актьорите, които изпълняват ролята на Бонд, за да не става объркване с другите им превъплъщения. Странно на пръв поглед изискване, което предизвиква объркване за Пиърс Броснън и появата му в друг филм, който изисква подобно облекло – „Аферата Томас Краун".

ШОН КОНЪРИ ПОЧТИ КАТО В „ЧЕЛЮСТИ"

Покойният актьор дори и не подозира, че когато влиза в студийния басейн, за да заснеме опасна сцена с акула за филма „Тъндърбол" („Операция мълния", 1965 г.), всъщност не е толкова добре защитен. Въпреки че сцената трябва да се изиграе от дубльор, режисьорът изисква заснемането на няколко крупни плана, заради които Шон Конъри влиза във водата, докато под него плува акула. Защитата му трябва да осигури дизайнерът на продукцията Кен Адам, който обезопасява актьора с разделител от плексиглас, но не успява да покрие цялото пространство. Така за няколко минути Конъри наистина плува до акула. Да, определено второто име на 007 е опасност.

НА КОСЪМ ОТ БОНД

Списъкът с актьорите, които са планирани да влязат в образа на Бонд, е дълъг. Между тях най-сериозни шансове винаги е имал Бърт Рейнолдс. Кари Грант и Сам Нийл също са сред звездите, спрягани за ролята на 007. И докато някои от тях тръпнат да станат известни като Бонд, Рейнолдс отхвърля съблазнителното предложение.

57

ХАОС ОТ ПРИКЛЮЧЕНИЯ

Феновете на романите за наситения с напрежение и емоции живот на Бонд знаят, че хронологията е последното нещо, което се спазва. Романите на Флеминг са екранизирани хаотично.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА РАЗГЪРНЕМ "ФРЕНСКИЯТ БЮЛЕТИН" НА УЕС АНДЕРСЪН

ПЪРВАТА КОМПЮТЪРНО МОДЕЛИРАНА КАСКАДА В БОНД

Зрелищната каскада от филма „Човекът със златния пистолет" (1974 г.) изисква намеса с компютър и студиото плаща за това. Така героят на Роджър Мур изглежда още по-силен и непобедим на големия екран. Традиция, която продуцентите ще плащат и има защо – каскадите във филмите за Бонд са незабравими.

57

РОДЖЪР МУР – БОНД ДО ПОИСКВАНЕ

Актьорът с най-много екранни изяви като Бонд е Роджър Мур. Следват Шон Конъри – с шест филма от поредицата, и настоящият 007 Даниел Крейг – с пет. Пиърс Броснан има четири, Тимъти Далтън – два, и Джордж Лейзънби – едно завъртане в центрофугата 007.

М – ПРЯКОРЪТ НА ИЪН ФЛЕМИНГ ЗА СОБСТВЕНАТА МУ МАЙКА

М е най-комплексният образ в поредицата и според биографиите на Флеминг е сборен образ от много хора, близки до писателя, но центърът е майка му. „Като дете, пък и дори като студент, Флеминг изпитва респект към майка си. Строгостта й е пословична и тази нейна черта се отразява най-силно в образа на М", коментират неговите биографи.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA