ABBA: Победителят печели всичко

Казвайки "всичко", имаме предвид първите места по класациите и сърцата на меломаните по света.

07 януари 2022

Текст: Лилия Илиева
Фотография: Universal Music Group - UMG

Най-продаваният албум във Великобритания за последните 4 години, номер едно в официалните airplay класации на Швеция, Холандия, Норвегия, Германия, Великобритания, Ирландия, Франция, Швейцария, Белгия, Япония, Нова Зеландия и Австралия. Новият албум на ABBA Voyage е световен хит. „Всичко започна с една ваканция, на която отидохме заедно като приятелски двойки", споделя Бьорн Улвеус.

57

Годината, в която Бьорн и Бени запознават гаджетата си Фрида и Агнета в едно кафене в Стокхолм, за да ги поканят за беквокали в предстоящия си албум Happiness, а после заминават на ваканция в Гърция, е 1970 г. People Need Love е първият им сингъл, подписан от четиримата. После се ражда ABBA, записват албума Ring Ring и с второто си явяване на Евровизия в Брайтън през 1974 г. печелят първо място с песента Waterloo. „Днес хората трудно могат да си представят какво беше да сме шведска група във времето, в което излязохме на сцена", коментира Бьорн Улвеус. И това е така, защото все повече изпълнители, оглавяващи класациите като The Weeknd, Aриана Гранде и Джъстин Бийбър, разчитат за песните си на шведски текстописци и композитори.

По-назад във времето, през 1974 г., пътят на шведите към световната музикална индустрия не е лесен. Четиримата говорят език, който никой не разбира. Музиката им обаче е революция на световно ниво. Ритъмът й, мелодичността, текстовете, енергията, стилът им на пеене и обличане се оказват в точните пропорции, за да се роди легенда. ABBA пеят за влюбвания, любовни връзки, раздели. В музиката им има радост, смях, тъга, има и от онази вълшебна съставка, която те изстрелва на дансинга или те хваща за гърлото и за сърцето. Според Бьорн, който пише текстовете, тайната на добрата поп песен е да съдържа нещо неочаквано, нещо, което да откриеш, когато я чуеш. Нещо съвсем просто и много невинно.

57

В новия им албум Voyage има от всичко това. Поводът за него е идеята на Саймън Фулър – мениджър на Spice Girls и Дейвид и Виктория Бекъм и създател на Pop Idol и American Idol – ABBA да направят турне с техни холограмни образи. Фулър я предлага на Бени Андершон през 2016 г. Четиримата от групата приемат и обявяват предстояща обиколка още тогава. Бени и Бьорн решават да запишат две нови песни, които да добавят към предишните. И така се появяват I Still Have Faith In You и Don’t Shut Me Down.

„Всичко беше точно като преди – допълва Бьорн. – Влязохме в студиото, в стаята за звукозапис. Бях копирал текстовете на песните, свирехме, момичетата задаваха въпроси, след това взеха листовете и започнаха да пеят. Когато дойдоха, си помислих – може би трябваше да ги попитам, преди двамата с Улвеус да планираме всичко, дали все още могат да пеят. Но след първия ден вече не се притеснявах за това."

ОЩЕ ОТ GRAZIA: АДЕЛ СЕ НАУЧИ КАК ДА УКРОТЯВА БОЛКАТА

57

„От самото начало бяхме наясно, че няма да опитваме да създаваме различна музика – обяснява Улвеус. – Просто ще направим най-добрите песни, на които сме способни в настоящия момент. Написах неща, за които съм си мислил през последните 40 години, включих в текстовете съмненията, които съм изпитвал и които правят песните ни различни от тези от младостта ни." „Усетих, че Агнета и Фрида са щастливи, че записваме – разказва Бени. – И е разбираемо. Всяка от тях има по няколко албума през последните 40 години, но реално погледнато, не са пели много. Беше вълнуващо." За представянето на двете парчета мостът на пристанището в Сидни е осветен в чест на ABBA. Шведската четворка има много фенове в Австралия. Радио BBC специално премества новинарския си бюлетин, за да обяви завръщането им. ABBA са готови да продължат. Саймън Фулър обаче променя идеята си и им предлага да направят телевизионно шоу – по BBC или NBC, но идеята за турне с виртуални образи е допаднала на четиримата. Обръщат се към компанията за визуални ефекти, създадена от Джордж Лукас и притежание на „Дисни" – Industrial Light & Magic, за клипа си за песента I Still Have Faith in You. От компанията им казват, че могат да запишат видеото и могат да го реализират и на сцена, споделя Андершон.

45

Следват пет седмици записи в студио в Стокхолм, което според Бьорн приличало на НАСА. Четиримата са облечени в трика, увити в кабели и с каски. Изпълняват 24 песни. Снимат ги 160 камери, които улавят всяка тяхна мимика, емоция и жест. След това 850 аниматори от цял свят ги наслагват, правят дизайн, анимират техните дигитални аватари, т. нар. ABBA-тари. Използвана е технологията, с която са правени образите на Кари Фишър, Питър Къшинг и Марк Хамил като млади в много проекти, свързани с „Междузвездни войни" и „Властелинът на пръстените".

Така е създаден и концертът, който всички почитатели на групата ще могат да гледат от май до декември 2022 г. в специално построения за това стадион в Лондон – ABBA arena. За него е ангажиран режисьорът Бейли Уолш, правил видеа на Massive Attack, модни ревюта на Алекзандър Маккуин и документални филми за артисти като Oasis и Даниел Крейг. По проекта работи и хореографът на британския кралски балет Уейн Макгрегър, десетчленен състав от музиканти, сред които е Джеймс Райтън – фронтменът на Klaxons и съпруг на Кийра Найтли.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA