Квартет Destiny - какво си пожелават с широко отворени очи

Те са четири модерни красиви жени, които свирят темпераментно на струнни инструменти, правят огнено шоу и владеят музикалната сцена у нас.

Destiny са четири модерни красиви жени, които свирят темпераментно на струнни инструменти, правят огнено шоу и владеят музикалната сцена у нас от пет години насам. Създателката и моторът на квартета Гергана Алексиева умее да организира и канализира творческата енергия на други таланти, да ги обедини и в резултат на прецизната им техника на изпълнение, женствеността и вдъхновението им да създават музикална магия.

2020 г. започна за тях с нова визия, вдъхновена от Франция, и ново лице. По покана на Гери към квартета се присъедини Мая Михайловска – македонска виолончелистка. Мая свири на чело от 12-годишна. Пътят й до Македонския филхармоничен оркестър е осеян с престижни музикални отличия и партньорство с много виртуози. Destiny забелязват таланта й и Гери лично отива до Скопие, за да я покани в състава.

destiny

През април предстои появата на новото видео към пилотния сингъл от предстоящия им втори албум. Музиката им се радва на многомилионна аудитория в YouTube.

Гергана Алексиева (цигулка), Ивелина Туджарова (виола), Звезделина Халтъкова (цигулка) и Мая Михайловска (виолончело) – ето какво споделиха четирите момичета пред GRAZIA. През 2019 г. четирите стихии на модерната класическа музика покориха редица международни сцени и събития. Нашите момичета откриха круизния кораб „Адора” във Виена, дело на български инвеститори. През лятото бяха на специално събитие в лятната резиденция на италианската легенда Рудолф Валентино в Антиб, Франция. В Брюксел свириха за Европейската пристанищна асоциация, а в Лондон бяха единствени гости от българска страна на тридневно търговско изложение. Участия имаха още в Гърция, Сърбия, Македония.

destiny

Момичета, срещаме се онлайн в смутни времена. Какво правите по време на епидемията?

Освен че усъвършенстваме кулинарните си умения вкъщи и развиваме идеи за тристепенни менюта – усмихва се Ива, – пренасочихме творческата си енергия в подготовка на нова музика. В тази ситуация новият ни албум май ще е готов по-бързо от очакваното. Плановете ни бяха различни, но се оказва, че възможността да се концентрираме върху създаването на нова музика е чудесен лукс. Включва се и нашият италиаски композитор Маурицио Абени (Маурицио е работил със звезди като Андреа Бочели – б.р). И той работи от вкъщи по новите аранжименти. След това ни ги изпраща. Всеки учи партията си самостоятелно, събира вдъхновение и идеи за интерпретация, коментираме онлайн. Нямаме търпение да се съберем с италианския ни екип в студио. В момента оценяваме силно приятелството, музиката и това да сме заедно.

Разкажете повече за новото ви видео.

Звезди: Нарекохме го Miserlou-Flamenco. То е интерпретация на известното от саундтрака на филма „Криминале" Miserlou. Интересно e, че e близкоизточен фолклор, още от времето на Османската империя. Познати са негови арабски, арменски, персийски, индийски и гръцки версии. Маестро Абени направи за нас оригинален прочит с фламенко елементи и съдбата си беше на наша страна. Имахме огромен късмет да го снимаме в студио точно преди да се разрази епидемията и да обявят карантина.

Миналата година беше много успешна за вас. Кое беше най-вълнуващото събитие в нея?

Звезди: Едно от най-вълнуващите беше издаването на албума ни „Усещане за жена" – първия в света шоколадов албум. В него има единайсет световни хита в наша оригинална версия. Изработен е от ръчен шоколад от шеф Ради Стамболов и има уникален вкус. Продава се с безплатна апликация ChocoAr, с която можете да слушате, стриймвате, даунлоудвате и дори да споделяте музиката с приятели.

Имахме и много покани от чужбина, което беше изключително признание за нас. И знак, че усилията и стремежът ни да сме на световно ниво имат резултат.

Гери: В Македония имахме шанса да музицираме с техния велик Влатко Стефановски, когото мисля, че можем да наречем приятел. Магията помежду ни се случи много бързо. Музиката уникално сближава хората.

destiny

Едно от интересните ви участия беше по време на откриването на круизния кораб „Адора" във Виена.

Ива: Да, и радост, и гордост е, че той е дело на български инвеститори, а капитанът му е много харизматичен, човек, който владее десет езика и е сред най-успелите българи в австрийския флот. „Адора" е от круизните кораби по Дунав. Има изключително луксозна обстановка и за една седмица обикаля пет европейски столици по реката. И беше чест да сме българските артисти на неговото „кръщаване", така важно за всички кораби. Преживяхме много красива и звездна вечер. Сред официалните гости имаше министри, банкери, част от висшия мениджмънт на България и различни бизнесмени от Холандия, Германия и Австрия. По време на първата разходка по Дунава на фона на залеза свирихме част от по-класическия ни репертоар. Бяхме облечени в романтични розови тюлени поли на Verne Hand Made. А по-късно вечерта се включихме във вечерта [M1] с няколко от динамичните и колоритни парчета, които предразполагат за танци и вдигат настроението.

Мая: И ни потръгна в тази посока, поканиха ни от Европейската асоциация на корабните портове в Брюксел, след като ни бяха забелязали на събитие на пристанище Бургас. Свирихме на 25-годишнината на асоциацията.

destiny

Как попаднахте в лятната резиденция на италианския актьор Рудолф Валентино във френския курорт Антиб?

Гери: Покани ни една от най-добрите ивент мениджърки в Европа. Тя е от еврейски произход и има много награди за събитие на годината от различни европейски столици и държави. Беше много интересно. Къщата на Рудолф Валентино е невероятно изискана, но без излишна помпозност. Има впечатляваща гледка към морето с множеството акостирали яхти и ти създава усещането за приятен летен шик. Лесно свикваш да си там. Специално за ивента бяха докарани ретроавтомобили, в които домакините поставяха цветята, които гостите им подаряват. От нас се искаше да сме с прически откутюр и стилни черни рокли. Парашкев Тодоров-Финчи, с когото работихме за първия ни клип „Ел Чокло", пътува с нас, за да ни направи многоетажни кокове. Пристигнахме рано сутринта, направихме саундчек във вилата. И тъй като стаите в хотела ни не бяха готови, се наложи той да направи тези сложни фризури в лобито на хотела. Свърши първо с мен и когато излязох на верандата при моите колежки, гости на хотела избухнаха в бурни аплодисменти. Върнах се и изведох Финчи за ръка на терасата, където той се поклони. Бях много горда. Роклите ни на дизайнерката Вяра Георгиева от Fede също обраха много комплименти. Бяхме глезени и обгрижвани през цялото време от организаторския екип и се чувствахме като световни звезди.

destiny

Имали сте много интересен случай в Лондон.

Ива: Да, след участието ни на тридневното търговско изложение, решихме да разпуснем в местна английска кръчма. И докато обсъждахме приповдигнато впечатленията си от миналите дни, един възрастен английски господин ни попита: „Момичета, вие сте музикантки, нали? И бяхте на изложението?" Казахме – да. А той ни призна, че е бил впечатлен от шоуто ни и два пъти се е върнал да ни слуша. Помнеше коя на кой инструмент е свирила, беше забелязал сценичното поведение на всяка. Говорихме много, беше интересно. За пръв път си дадохме сметка какво силно влияние има невероятната хармония от музиката, приятелството между нас и радостта да сме заедно на сцена. Оказа се, че този човек има стотина ресторанта, включително и този, в който сме седнали, и празнува раждането на първородната си внучка Анастасия, точно както се казва и дъщеричката на Звезди! Дали е съдба?

destiny

Вярвате ли в съдбата?

Гери: Щеше ли да се казва така квартетът ни, ако не вярвахме? Вярваме и че съдбата помага на смелите. След пет години заедно с момичетата още повече вярвам в това!

Как бихте довършили изречението – никой не очаква, че можем да...?

Ива: ...вдигаме лост от лежанка. Има хора, които се изненадват, че фини дами като нас започват деня си във фитнеса с доста силови упражнения.

Каква е най-голямата ви мечта като квартет?

Световна сцена, награди „Грами”, участие в холивудски саундтрак. Скромни сме – усмихва се Гери.

Текст: Лилия Илиева / Фотография: личен архив квартет Destiny

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA