Михаела Филева: "Всичко е въпрос на гледна точка и всеки сам избира своята"

Срещнахме се с очарователната Михаела Филева, за да си поговорим за музиката, любовта и за това колко е важен късметът наистина.

Фотография: Нели Куртева

Харесваме Михаела Филева по много причини. Нейната широка усмивка, неспирен оптимизъм и зашеметяваща музика са само част от тях.

Новото ѝ парче "Родена с късмет" пък се превърна в чудесен повод да откраднем малко от времето на Михаела, за да разберем всички интересни неща около нея. Хващаме я в звукозаписното студио, където работи върху третия си студиен албум, който очакваме (с нетърпение, разбира се!) по-късно тази година и поговорихме за музиката, любовта, предизвикателствата на годината и бавното връщане към нормалността...

https://www.instagram.com/p/B8t6kvlHgM1/

Миналата година през април завладя зала 1 на НДК, а четвърт от тази година прекарахме затворени вкъщи. Какво успя да научиш за себе си през последните няколко месеца? 

Осъзнах колко голяма част от ежедневието ми е била посветена на концертна дейност, колко много обичам срещите с хората, които харесват музиката ми и че споделеното с публиката преживяване на сцената осмисля всичко - мен като артист, творчеството ми. Изведнъж се озовах с цялото свободно време на света и ми трябваше малко време, за да започна да се адаптирам към ситуацията. Опитах да използвам времето си максимално ползотворно. Насочих цялата си енергия в завършването на магистърската ми теза в Националната музикална академия и в писането на нова музика. 

Разкажи ни малко повече за новото си парче "Родена с късмет”... 

Започнах да пиша песента малко преди средата на март, съответно цялата творческа работа се случи по време на социалната изолация. Аз съм автор на текста, а по музиката и аранжимента работихме дистанционно с Веселин Ценов - Algoriddim и Константин Ангелов, които бяха заварени от извънредното положение в Балчик. Беше изключително интересен работен процес, нещо, което не сме опитвали досега - всеки работеше сам от вкъщи като регулярно се чувахме, за да обсъждаме идеи. През цялото време не ме напускаше мисълта, че имам невероятния късмет, както в личен, така и в професионален план, да имам правилните хора в живота ми. Това е и посланието, което вплетох в песента - да си благодарен. 

Вярваш ли във вродения късмет или по-скоро разчиташ на упоритата работа?

Капката късмет е неизменна част от пътя на артиста. Да си на точното място, в точното време е безкрайно важно обстоятелство, което безспорно трябва да припишем на късмета. Осъзнавам обаче, че единствено благодарение на положения от теб труд, отдадеността и дисциплината ти, имаш шанса да се озовеш в късметлийската ситуация подготвен, а единствено подготвен можеш да забележиш, осмислиш и вземеш възможността, която ти се предоставя.

57

Фотография: Диляна Флорентин 

За колко време успяхте да направите цветното и свежо видео към сингъла? 

Заедно с режисьора на видеото Бойко Щонов, обсъждахме и шлифовахме концепцията за видеото близо месец. Иначе самите снимки се случиха в два поредни дни. Най-любопитната част беше "създаването" на магичната розова гора, която направихме постпродукционно. 

В текста възпяваш мечтата ни за свят без проблеми, какъвто обаче все още не съществува. Как си представяш ти идеалния свят? 

Ако трябва да отговоря в контекста на песента, бих казала, че след като можем да приемаме и обичаме себе си несъвършени, би следвало да няма нищо страшно в това да осъзнаваме света ни като нещо, което не е идеално. Да мечтаем за свят без проблеми е наивно. Всичко е въпрос на гледна точка и всеки сам избира своята.

Човекът до теб ли е приказният, почти нереално идеален герой от текста на песента?

Да, той е прототипът.

https://www.instagram.com/p/CBXaFn_HsFN/

Продължава ли любовта да е основната движеща сила? Както за теб, така и за всички останали?

Любовта или липсата на такава е причината всичко смислено и красиво, или съответно ужасно, да се случва. 

Колко е важно човек да живее тук и сега?

Мога да говоря единствено от моето гледище. Да опитвам да живея тук и сега ми дава възможно най-близкото усещане до свобода, което е възможно в нашата действителност. Да си необременен от тревогите за грешките в миналото или за нереализираните "ако"-та и абсолютно свободен от очакванията за бъдещето е много трудна задача. Важно е въпреки това да опитваме да се отделяме от битовизма и катадневието.

Ти самата къде откриваш щастието?

В споделеността.

Има ли нещо, което широката усмивка не може да направи?

За съжаление, заразителният жест на усмивката работи само върху себеподобни.

https://www.instagram.com/p/CBfkgxrD5F9/

Колко важна бе за теб ролята на треньор в „Гласът на България"? 

За втора година имам удоволствието да подготвям свой отбор в предаването. Знаете, моят публичен музикален път също тръгна от подобно риалити преди почти 10 години, съответно знам точно какво си мислят преди изпълнение участниците, какво ги тревожи по време на подготовката, кога преиграват заради напрежението. Разбирам чудесно всички емоции, които бушуват в тях, а това ми дава възможността да съм им максимално полезна. Истински удовлетворяващо е да мога да предам нататък всичко научено.

Мислила ли си с коя песен ти би се явила на кастинг и защо?

Когато се явявах на кастинг през 2011-а година, имах едва-две авторски песни и определено нямах смелостта да ги изпълня пред журито. Тогава прибегнах до чуждо творчество, изпях нещо, което много ме вълнуваше и в което се припознавах, една от любимите ми български песни тогава - "Сама", по музика на Живко Петров и текст на Любо Киров. В оригинал я изпълнява чудесната Мария Илиева. Ако трябва да се явя днес, може би бих била значително по-уверена за моята музика и бих изпяла нещо, което аз съм написала.

47

Фотография: Нели Куртева

Какви са плановете ти за лятото, ако вече имаш такива? Издай ни следващата си стъпка. Нов албум, концерт…?

Средата на юли ми предстои защитата за магистър, така че ми стискайте палци. Лятото ще бъде подчинено на усилената работа върху третия ми албум, който ще бъде факт до края на годината. Имам два планирани концерта за август месец - един в София и един във Варна, така че, надявам се, лека полека ситуацията с културните събитията, поне на открито, да се нормализира. В момента е изключително трудно да се планира дългосрочно, та ще се радвам скоро отново да си поговорим. 

Желая на вас и читателите ви зареждащо и усмихнато лято. Пазете се и нямам търпение да се видим на концерт!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA