Всеки човек сам е критерий за красотата си

Така смята д-р Катя Паскова, която знае как да направи жените не само красиви, но и щастливи.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 02 ноември 2022

Фотография: Слав & Хубен
Грим: Марина Младенова

"Можеш да бъдеш възхитителна на 20 години, очарователна на 40 и да останеш неотразима до края на своите дни", е казвала легендарната Коко Шанел и д-р Катя Паскова е от хората, които знаят как да ни помогнат в това – да бъдем най-добрата версия на себе си. Дерматолог с 30-годишен опит в медицината, тя е сред основателите на естетичната дерматология в България и до ден днешен се грижи за красотата на някои от най-емблематичните лица у нас. През 2001 г. създава една от най-големите дерматологични клиники – Derma Vita. Д-р Паскова е официален обучаващ лекар на компанията Allergan за България. Тя не спира да разширява ежегодно уменията си, като разполага с над 100 дипломи и сертификати от най-престижните международни конгреси и конференции по естетична медицина. За развитието на естетичната дерматология, за най-новите тенденции в грижата за кожата, за границите, които не трябва да бъдат прекрачвани в името на красотата, и за нейните собствени бюти ритуали и чисто женски удоволствия си говорим с изисканата и изключително фина д-р Катя Паскова.

д-р Катя Паскова

Д-р Паскова, вие сте сред основателите на естетичната дерматология в България, а вашата клиника Derma Vita миналата година отбеляза своята 20-годишнина. Спомняте ли си началото? Какви бяха предизвикателствата тогава? Какви са сега?

Помня началото кристално ясно, като вчерашния ден. Не беше леко, но 30 години след първия ми работен ден като дерматолог имам щастието да кажа – струваше си! Преди 20 години в България естетичната дерматология не се радваше на аплодисментите и почитателите, които печели днес. Съсловието гледаше омаловажително на естетичните дерматолози, а пациентите подхождаха с недоверие към иновативните методи в дерматологията за поддържане на естетичен външен вид. Тогава най-голямото предизвикателство беше да накараш пациента да повярва в науката, да разбере, че грижата за здрава и красива кожа в XXI век не се случва само вкъщи, нанасяйки крем върху нея, и най-важното – че трябва да посещава дерматолог, така както посещава всеки друг лекар. Две десетилетия по-късно ситуацията е различна. Пациентите се убедиха сами в ползите от методите на естетичната дерматология върху здравето и външния им вид и интересът към тези услуги нарасна, респективно и този към дерматологията от страна на лекарите. Високото търсене доведе до "преливане" на естетичния пазар с продукти, кадри и апаратура, които не са на нужното ниво за качествено и безопасно изпълнение на услугите. Затова смятам, че днес най-голямото предизвикателство за специалистите в сферата на естетичната дерматология е да успеят да образоват пациента да търси качеството преди количеството и цената.

От позицията на времето как се е развила естетичната дерматология за тези години?

Aз съм сред свидетелите на развитието на естетичната дерматология от началото на XXI век до днес, което смятам, че ще продължи със същите темпове. Преди 20 години естетичните дерматолози не можехме да постигнем и половината от резултатите, които сега даваме на пациентите. Смело мога да заявя, че един добър и опитен дерматолог днес може да "свали" 10 години от лицето на пациента си с правилен план за грижа, без намесата на скалпел. Разбира се, това се постига с помощта на професионална апаратура, висококачествени продукти, иновативни техники и подходи от страна на дерматолога. Поддържането на здрава и красива кожа при специалист днес е част от грижата за себе си, от начина на живот.

Kaзвали сте, че естетичната грижа дава уникалната възможност да бъдем най-добрата версия на себе си. Къде обаче е границата, за да не се прекали с нея, т.е. ефектът да не се превърне в дефект?

Границата е премината, когато резултатът от естетичната корекция се превърне в товар за индивидуалността на човек. Естетичните корекции се подчиняват на правилните пропорции с математическа точност, изчислени спрямо анатомичните особености на всеки пациент. Затова смятам, че отговорността да отсече пределите на тази граница пада на плещите на естетичния специалист. Той е човекът, който трябва да прецени колко, какво и къде, дори и първоначалните представи на пациента да са различни, а той ще му благодари след това.

Какви грешки най-често се допускат в стремежа към красотата и желанието да се харесаме в огледалото?

Да искаме да видим различен облик в него! Висококачествената естетична грижа работи в полза на индивидуалната красота на всеки човек, а не против нея. Грешка е да искаш да имаш точно същите устни като на любимата си актриса например. Това, че подхождат на нея, не значи, че ще стоят красиво на теб. Спрямо твоите дадености се определя как биха изглеждали най-добре устните ти – дали са по-големи, или са по-малки от тези на друг човек, няма отношение към твоето лице.

Всички виждаме как социалните мрежи налагат нови стандарти за красота, което сякаш доведе до намаляване на възрастта, в която се правят понякога драстични корекции. На коя възраст е добре да прибягваме до естетични процедури като ботулинов токсин, филъри, мезоконците, които в момента са много актуални?

Социалните мрежи, и по-конкретно леснодостъпните фотофилтри и обработените до нечовешко съвършенство снимки на популярни личности наложиха нереална представа за човешкия външен вид. Би било непрофесионално от моя страна да дам конкретна възраст за тези естетични процедури, която да важи за всички. Възрастта е само част от факторите, според които се определя дали дадена корекция би била подходяща за пациента. При някои хора кожата се отпуска по-бързо, при други експресивната мимика образува дълбоки бръчки още през 30-те години, има и пациенти, които не са подходящи кандидати за поставяне на филъри в нито един етап от живота си, и т.н. Както вече споменах, естетичните корекции са строго съобразени с всички индивидуални особености на човек. Смятам, че най-важното нещо, което младите хора трябва да осъзнаят, е, че не всичко, което виждаме в социалните мрежи, е "чиста монета" и че всеки човек сам е критерий за красотата си.

д-р Катя Паскова

Какво вие бихте определили като водеща тенденция в естетичната дерматология в момента?

Наблюдавам, че в момента холистичният подход в естетичната медицина е много актуален метод за подобряване на външния вид. Опитните професионалисти в сферата по цял свят следват тази философия от години, но днес тя е познат и търсен метод и от самия пациент. Наименованието само подсказва значението му: думата "холистичен" произлиза от гръцкото holos, което означава цял, цялостен, интегрален. Дерматолозите, които следват холистичния подход, разглеждат лицето като едно цяло. Едно цяло, което е резултат от "симбиозата" между биологичните процеси и редица външни фактори, повлияващи всички структури на лицето и тялото. Холистичният подход изследва анатомичните особености на лицето, връзката между отделните му аспекти, за да подобри цялостното излъчване на човек, а не просто избрана от пациента зона. За да се третира проблемът, въздействайки на причинителя, а не просто да замаскира несъвършенствата.

Промени ли пандемията тенденциите и ако да – по какъв начин?

Като първия дерматолог в България, който прилага ботулинов токсин с естетична цел, винаги съм се радвала на много високо търсене на процедури с ботокс от пациентите ми, независимо от сезона и годината. Въпреки това наблюдавам, че през последните 2 години пандемията още повече повиши търсенето на терапията с ботокс за изглаждане на бръчките в горната трета част на лицето, което е повлияно от ежедневното носене на предпазна маска. Мимиката е универсално средство за изразяване на емоция при общуването помежду ни, а характерно при комуникацията между хора с предпазни маски върху лицата е експресивната мимика в горната част на лицето – тя е тази, която маската не скрива. Това често води до хиперактивност на горните лицеви мускули, което е причина за появата и задълбочаването на бръчки. Много мои пациенти забелязаха нови и по-изразени бръчки в зоната на челото след "живота на лицето под маската" и поискаха решение от мен.

Инвазивните или неинвазивните процедури са по-търсени?

Максималният краен резултат е по-търсен от всякога от пациентите на естетичните дерматолози през 2022 година, а той се постига с правилна комбинация от различни методи. В 30-годишната си практика съм наблюдавала както периоди със силно търсене предимно на инжекционни процедури с хиалуронови филъри, така и на тенденции само от апаратни и неинвазивни решения. Инвазивните и неинвазивните методи в естетичната дерматология не са взаимнозаменяеми, а са взаимнодопълващи се и пациентите сами се убедиха в това. Днес пациентите ни са по-взискателни и изискващи за външния си вид от преди. Те искат максимума, който неоперативните решения могат да постигнат за външния им вид, а това се случва именно с правилна комбинация от различни методи. Нараства и търсенето на процедурите с хиалуронови филъри и ботокс. Те остават незаменим метод за моделиране на лице, хармонизиране на пропорциите и подмладяване на вида му.

Знаем, че грижата за кожата в прехода между лятото и есента е много важна. На какво е важно да се наблегне в този период?

Началото на есента е ключов период в грижата за кожата. Слънцето, солената вода, хлорът в басейните, високите температури са факторите през летния сезон, които водят до фотоувреда на кожата. Характерни за този период са дехидратацията, появата и задълбочаването на пигментни петна, обострянето на различни кожни състояния като розацея и акне и др. Затова през есента е важно бързо да адаптираме козметичната си грижа за кожата към моментните ѝ нужди и да започнем курс от процедури, които съживяват повяхналия ѝ тен и загубата на еластичност, каквито са мезолифтът и скинбустерите. Сега е подходящ момент да се започне и курс от процедури с иглена радиочестота, които третират пигментни петна, широ ки пори, фини линии и бръчки, неравномерен тен, ниска еластичност и някои видове белези.

Какви процедури е добре да се правят през зимния сезон, който предстои?

Зимата е сезонът на лазерите. Този период позволява и прилагането на аблативни и неаблативни ресърфисинг процедури. През зимата се фокусираме върху терапиите за старееща кожа, заличаване на различни видове белези, бръчки, пигментации, за изравняване на релефа и тена на кожата. Зимата е периодът, който дава пълна свобода на дерматолозите да прилагат всички методи за подобряване на вида и качеството на кожата.

Вие самата как се грижите за кожата си, за тялото си? Какви са вашите ежедневни бюти ритуали?

Ежедневно получавам въпроси от пациентите си, свързани с грижата за външния ми вид. Освен че съм поласкана от всеки комплимент, искам хората да знаят, че никога не съм крила корекциите си. На прага на 60-те години, външният ми вид е резултат от дългогодишна и системна грижа за него. Аз също имам ежегоден персонален план за дерматологична и естетична грижа, който следвам стриктно. През есенно-зимния период поддържам равномерния си тен с IPL (фотоподмладяване) на лицето и деколтето си и химичен пилинг. Хидратацията и еластичността на кожата си поддържам със скинбустер Juvederm Volite. Преди публични изяви и важни събития се подлагам на лазерно полиране на лице с Genesis. Контурът на лицето и стегнатата си кожа дължа на неоперативен HIFU лифтинг ULTRAFORMER III, а с хиалуронови филъри поддържам баланс в пропорциите му и възстановявам загубените с времето обеми и форми. Аз съм сред най-верните почитатели на ботокса. Тялото си поддържам с антицелулитни терапии с акустични вълни, оформяне на мускулите със CMSLIM и дълги разходки в планината. Изброените процедури присъстват в ежегодния ми план за грижа, а в зависимост от моментното си състояние определям др уги. Повече от 10 години започвам деня си с чаша чиста топла вода, последвана от чаша чай и чак след това мога да си позволя кафе или закуска. Всяка сутрин нанасям охладена шийт маска. Това са ритуалите, на които съм най-вярна.

д-р Катя Паскова

Имате изключително натоварено ежедневие. Как успявате да се откъснете от стриктния график и да се "изключите"? Колко често си го позволявате?

Най-ефективно успявам да си почина, когато сменя обстановката. Дори и да си обещая ден без задачи, когато съм вкъщи или в клиниката, винаги изниква нещо, което трябва да свърша. Затова пътуванията до различни места в България и по света са моят начин да презаредя батериите си.

Кое беше последното ви по-вълнуващо пътешествие?

Това лято със съпруга ми прекарахме известно време в региона Прованс–Алпи–Лазурен бряг, Южна Франция. Живописните гледки, чистата и вкусна храна, ароматът на цъфналите лавандули, финият маниер на домакините на Воклюз носят наслада за всички сетива. Магията на Прованс заслужава да бъде изживяна!

Кои са хората, с които споделяте тези най-лични мигове и от които получавате най-голяма подкрепа?

Моето семейство е моята крепост. Съпругът ми и синът ми са хората, с които споделям всичките си вълнения – и добрите, и лошите. Семейството ни е много сплотено и въпреки натоварения график и на трима ни винаги намираме време, което да прекараме заедно на семейната трапеза, на ново пътешествие или на бърза чаша кафе.

Кога успяхте да намерите баланса между професионалния ви живот и личния ви свят?

Ще си призная, че все още крада от личното си време за работа и от работното време – за себе си. Второто е по-рядко. (Усмихва се.) Може би това е моят начин да балансирам – движа заедно и на пълни обороти личния и професионалния си план дори и през 57-ата си година.

Споделяли сте, че в дамската си чанта една жена задължително трябва да има огледало, за да се види и да харесва отражението там, и едно червило, което да подчертае естествените ѝ устни. Какво има във вашата?

Освен задължителните огледало и червило, в моята чанта винаги има мини аптечка, дезинфектант и списък със задачи.

Намирате ли време за шопинг и има ли конкретни места и марки, които харесвате, и има ли нещо, което винаги присъства в тоалета ви?

Шопингът е динамично действие за мен. Открадвам си малко време за него по време на лични или служебни пътувания, пазарувам и онлайн в почивките между ежедневните си задачи, но не съм от хората, които отделят дълги часове или дни за пазаруване. Старая се да не се затрупвам с ненужни вещи и дреха, която не съм носила повече от година, я "предавам нататък". Но мога да кажа, че сакото е дрехата, която най-често се среща в гардероба ми. Модата е тази част от изкуството, към която проявявам особен интерес. Привърженик съм на класическия стил и съм почитател на творбите, създадени от дизайнерите на модната къща Chanel – от началото на ХХ век до днес. Възхищавам се на творчеството и на тунизийския дизайнер Азедин Алая.

Вие карате много жени да бъдат не само красиви, но и щастливи. Как вие откривате щастието и можете ли да кажете, че сте щастлива и успешна жена?

Мога да кажа, че съм успешна жена, защото съм щастлива! В моя мироглед човек винаги трябва да се стреми към нови достижения, независимо дали касаят личностното или професионалното му развитие, и именно в това се крие щастието. Както се казва: "Щастието е пътешествие, а не дестинация!".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA