Весела Бабинова и нейният "Пистолет в торнадо"

Актрисата споделя коя е любимата й роля и защо предпочита театъра пред киното.

Ася Иванова
Ася Иванова 07 ноември 2023

Фотография: Андрей Андреев

Весела Бабинова е на прага на едно съвсем ново предизвикателство - след броени дни е премерата на първия й моноспектакъл "Пистолет в торнадо". Тя взема участие и в още шест театрални постановки. И това не е случайно. Театърът е нейната голяма любов. Но има ли любима роля и какво още иска да изиграе?

Предстои ти първият моноспектакъл "Пистолет в торнадо". Премиерата е на 12 ноември в "Театро". Разкажи ни повече за него.

"Пистолет в торнадо” е американска съвременна пиеса. Избрали сме да не назоваваме къде точно се развива действието и сме се опитали да го направим така, че всичко да се усеща възможно най-близо до нашата действителност. Една жена се озовава в патова ситуация, пуска лайв в инстаграм, опитвайки да се справи със задаващо се торнадо, проблеми и безброй житейски въпроси, които гъмжат в главата ѝ всеки ден.

Притесняваш ли се? Какви са трудностите, с които си се сблъскала до момента?

Притеснявам се много. Най-вече за това, че ще съм сама на сцената. Трудностите са предимно в главата ми, но с Васил Дуев-Тайг, режисьорът на представлението работим заедно още от НАТФИЗ. Той е голяма подкрепа за мен и смятам, че, въпреки всички препятствия, ще се справим достойно.

Кое обичаш повече – киното, театъра или телевизията? И защо? Какво ти дава или взема?

Театърът е моето нещо. Живата връзка с публиката не може да бъде заменена. Да усещаш тук и сега реакцията или липсата на такава, е нещо много вълнуващо и ценно.  Това, разбира се, не означава, че не обожавам да снимам в киното и телевизията. Напротив. Просто театърът е това, с което съм започнала и него го чувствам повече като свое място.

Весела Бабинова

Какво е да се превъплътиш в ролята на мъж? И кое е най-трудното на подобен образ?

Не съм се превъплъщавала в ролята на мъж досега. С Коля Лебедушкин ("Нощна пелеруда", реж. Явор Гърдев, НТ "Иван Вазов") беше различно. Това беше абсурдна комедия, в която момче изведнъж се събужда момиче и е момиче, и толкоз. Повече това не се подлага на съмнение в пиесата, просто всички приемат, че е жена. В този смисъл, не ми се е налагало да играя момче. (Усмихва се)

Какво четеш?

"Разум и чувства" от Джейн Остин и стихосбирка на Георги Борисов.

А коя книга ти е повлияла най-много в живота? Защо?

Може би "Портретът на Дориан Грей", защото я четох в особена възраст. Бях на 18, тогава откривах доста от т.нар. вечни романи и си спомням, че я изядох с кориците, не можех да я оставя. Цялата идея за погрозняването на един портрет, свързано с ужасяващите действия на реалния човек, беше нещо, което много ме замисли тогава. И досега смятам, че лицето и озарението, което то носи, е пряко свързано с това какъв човек всъщност стои зад него.

От 3 години влизаш в ролята на майка. Предполагам, че това е любимата ти роля. Но коя е най-трудният момент за теб досега?

С нищо особено не съм се сблъсквала до момента. Най-големите трудности са тези, пред които се изправя всяка майка - да се организираш, да имаш време за всичко, да обърнеш внимание на детето си, да го възпитаваш, да си играеш с него, да намирате време за забавления и разнообразни разходки, да откриеш златната среда между работата и дома. Такива работи. (Усмихва се)

Как успяваш да се държиш на повърхността в тези моменти?

Поплаквам си.

На какво би искала да научиш своята дъщеричка Йоана?

Да е състрадателна, да е борбена и да е смела в желанията си.

А на какво те е научила тя до момента?

Да съм търпелива и да не обръщам внимание на дребни неща.

Остава ли ти време за теб самата? И какво обичаш да правиш тогава?

Остава ми. Наложила съм си да имам такова време. Чета си книга, или гледам сериал, виждам се с приятелки на раздумка и питие.

Весела Бабинова

Гледаш ли филми/сериали? Какво обичаш да гледаш?

Сериалите, които гледам целогодишно са "Приятели" и "Сексът и градът". Иначе в момента гледам "La casa de papel". А за филм нямам търпение за "Клети създания" на Йоргос Лантимос.

Кога за последно беше на кино?

Преди два месеца.

А на театър?

Преди два дни.

Какво искаш да ти се случи в професионален план? Мечтаеш ли си за роля, която би искала да изиграеш?

Не, нямам такава. Просто искам да се хвърлям и да правя смислени неща.

В колко представления играеш в момента и къде можем да те гледаме, освен в предстоящия "Пистолет в торнадо"?

Играя в още шест. Четири от тях са в МГТ "Зад канала", от чиято трупа съм част. Те са "Портокал с часовников механизъм", "Пияните", "Празникът", "Поп-фолк хроники". "Боклук" в Театър 199 и "Приключенията на Иванка Курвоазие" в ТР "Сфумато". Скоро започвам и нещо ново. (Усмихва се)

"Пистолет в торнадо" ще се играе в "Театро" на 12 и 30 ноември. А с билети може да се сдобиете от тук

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA