Килиън Мърфи обяви нов проект

Носителят на "Оскар" ще снима лентата Blood Runs Coal.

Ася Иванова
Ася Иванова 27 март 2024

Фотография: Profimedia

2024-та ще се окаже натоварена за Килиън Мърфи. И няма как да е иначе след спечелването му на "Оскар" за най-добър актьор за ролята му в "Опенхаймер". Ирландецът ще участва в предстоящия филм Blood Runs Coal.

Мърфи не само ще играе в предстоящия проект, но и ще влезе в ролята и на продуцент. 

Филмът, базиран на книгата Blood Runs Coal: The Yablonski Murders and the Battle for the United Mine Workers of America от Марк А. Брадли, се развива в края на 60-те години във въглищните мини на Пенсилвания. Историята ще проследи "едно от най-скандалните престъпления в историята на организирания труд" и ще разказва за живота на миньор Джок Яблонски, "който се застъпва за по-добри условия на труд с Обединените минни работници, след като експлозия в мина убива баща му". В крайна сметка Яблонски е убит от Тони Бойл, който впоследствие е осъден за заговор за убийството през 1969 г. на Яблонски и на неговата съпруга и дъщеря.

Мърфи е избран за ролята на оцелелия син на Джок - Чип Яблонски, който си "поставя за мисия на живота си да се бори за справедливост за баща си".

Сценарият е дело на Джез Бътъруърт и брат му Джон-Хенри Бътъруърт, които са съавтори и на лентите Edge of Tomorrow (2014) и Ford срещу Ferrari (2019).

Освен тази лента, по-рано стана ясно, че Мърфи ще се завърне и като Томи Шелби в дългоочаквания филм Peaky Blinders.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA