Вилата на едно истински бохемско лято

"Мик и Кийт живееха като истински бохеми - канеха хора на обяд, на джойнт, на нещо по-силно дори."

08 януари 2022

Текст: Тита Найденова
Фотография: La Galerie de L’instant

Френският фотограф Доминик Тарле е щастливец, коментират музикалните издания по света, защото в началото на 70-те години на миналия век прекарва едно истинско синьо лято в компанията на Rolling Stones.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИРАЦИОНАЛНОТО ИЗКУСТВО НА КРИСТО

57

След сензационния успех на изложбата „Вилата" в Ница в момента кадри от нажеженото до червено лято с Мик Джагър и компания се намират в парижката La Galerie de L’instant. Пак там може да се намери и колекционерското издание с подбрани кадри от двете изложби, които многобройните фенове на Rolling Stones определят като истинско съкровище. Освен че е имал пълен достъп до живота на всеки един от музикантите и техните половинки, в този период Тарле споделя техния ритъм на живот. И досега си спомня с усмивка и благодарност за офертата на живота му – след концерт в Париж Мик Джагър и Кийт Ричардс вземат решение да се отдадат на почивка и наемат аристократичната вила в Южна Франция, която носи името „Нелкот".

57

Прекарват там повече от пет месеца, а докато почиват и междувременно измислят нови песни, обективът на Тарле е по петите им. Черно-белите кадри са запечатали безценни мигове от силния любовен период на Кийт Ричардс и тогавашната му съпруга, лайфстайл иконата и муза на Кейт Мос – Анита Паленберг, както и бонвиванското настроение на Миг Дгажър, който язди магаре, докато французите карат колела по улиците на малкото френско градче.

Освен незабравимото любовно лято Тарле запазва за поколенията вилата, която има невероятна история и преди в коридорите и спалните да се завихрят членовете на най-успешната британска група. Още щом отварят вратата й, Кийт Ричард се провиква: „Боже мой, тук сякаш е живяла Мария Антоанета!", и има право. Сградата е бивш дворец, наречен Amicitia, построен от френския банкер Южен Тома през 1899-а.

Откупена е от наследниците му през 1919-а от семейство търговци, които превръщат вилата в команден център на бизнеса си с Латинска Америка. Преди Rolling Stones да се нанесат в прочутата вила, в която има 16 стаи, бившият замък е временно използван и като централа на Гестапо. По време на престоя на групата във вилата залата, която се използва за звукозаписно студио, е изпълнена със свастики. В едно от мазетата пък Доминик и Мик Джагър откриват кутия с лекарски принадлежности, в която намират и няколко шишета с морфин. „Намерих кутия със свастика, в която имаше лекарски принадлежности и три големи шишета с морфин. Показах я на Мик и той се плесна по челото и каза: „Добре, че си намерил тази кутия преди Кийт. Той щеше да я използва по предназначение в рамките само на един ден!". За негово добро я изхвърлихме в морето!"

57

Пак по спомените на Тарле именно Ричардс предложил на момчетата да наемат тази вила, защото бил силно впечатлен от историята й и най-вече периода, свързан с Гестапо. Според хрониките на рок групата, когато Мик Джагър застанал пред олтара с красивия никарагуански модел Бианка Джагър, Кийт се появил на сватбената церемония полупиян, облечен в костюм на офицер от СС. Твърди се, че задигнал униформата от вила „Нелкот".

Скоро след пристигането им към тях се присъединила и съпругата му Анита, която наскоро била излязла от клиника за лечение на пристрастени към наркотиците, и техният малък син Марлон. Според Тарле обаче семейство Ричардс не изневерили на традицията и се свързали с наркодилъри от Марсилия, известни като „каубоите". Много често по време на няколкомесечния им престой те пристигали със специални доставки за тях. Покрай Rolling Stones и техните безкрайни купони, във вилата за кратък период от време отседнал и Джон Ленън, но след лют скандал с Мик напуснал ядосан. Пак в една от 16-те стаи, Джагър съблазнил Анита, и това добавило масло в огъня на отношенията му с Кийт. С дистанцията на времето и експлозивното минало на бандата двамата заравят томахавките, но дълго време любовното лято във вилата замразило приятелството им.

57

Безкрайните фиести били посещавани от музиканти, модели, журналисти и случайно попаднали местни жители, които вокалистът на групата изнамирал, докато слизал в града, за да купи питиета. Слизал, яхнал магаре, което го превърнало в нещо като местна забележителност. „В един момент вилата се изпълваше с хора, които познавахме само по малко име, а много често и без име. Мик и Кийт живееха като истински бохеми – канеха хора на обяд, на джойнт, на нещо по-силно дори. Истинско чудо е, че нито един от тях не запали къщата покрай забравените фасове", коментира музикалният журналист Робърт Грийнфийд.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МИХАЕЛА И БОРИСЛАВА ВОДЯТ МНОГО ЯСЕН ДИАЛОГ С ИЗКУСТВОТО

57

След любовното лято Кийт Ричардс и съпругата му Анита удължили престоя си още две години – до момента, в който не били заловени от френската полиция и обвинени в притежание на хероин и шофиране в пияно състояние. Платили солидна глоба и получили 2-годишна забрана да посещават Франция. Така прекратили и възможността на бандата да изнесе още концерти на територията на страната, но пък обживели вила „Нелкот" така, че десетилетия по-късно от нея се носел ароматът на безметежното им лято. От началото на новия век вилата е собственост на руски олигарх, който закупил ваканционното бижу за 100 милиона евро. Когато британският режисьор Стивън Кижак проявил интерес да я снима във връзка с филм за Rolling Stones, семейството на милиардера любезно отклонило офертата.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA