Литературен фестивал за деца ги учи да четат и откриват света

Събитието ще се проведе между 29 май и 4 юни.

Ася Иванова
Ася Иванова 27 май 2023

Шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще предложи куп вълнуващи преживявания, свързани с четения, дискусии, куизове и още.

Събитието, организирано от Асоциация "Българска книга", ще започне на 29 май и ще продължи цяла седмица, до 4 юни. То ще премине под мотото "Чети и откривай", а мястото на събитието ще бъде в пространството пред НДК, София. Входът е свободен и всяко дете може да се включи във всички инициативи съвсем свободно.

Предвидени са над 25 събития – деца, родители и учители ще могат да се срещнат със съвременни писатели, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да участват в литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. Активностите са предназначени за деца на различни възрасти – за най-малките, все още несамостоятелни читатели, за децата на възраст от 7 до 14 години и за гимназистите.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 10 ИНТРИГУВАЩИ ЗАГЛАВИЯ, КОИТО ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПРЕЗ МАЙ

"Детският литературен фестивал е млад, едва на 6 години, и като всяко дете той пораства. Този път се постарахме фестивалната програма да предложи преживявания за всички", споделя Искра Джанабетска, програмен директор на Детския литературен фестивал.

В тазгодишното издание на Фестивала ще се включат доста автори на детски книжки, като ще има и сериозно международно участие. От Финландия ще пристигнат авторите на поредицата "Куче на име Коте" – писателят Томи Контио и художничката Елина Варста. Децата ще могат да се срещнат и с испанската писателка Елия Барсело, която ще представи книгата си "Да сътвориш Франкенщайн", която е носител и на престижната награда „Едебе" за юношеска литература. От Чехия за среща с по-порасналите деца (над 10-годишна възраст) пристигат и писателят Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, за да представят новата си книга "Н2О и тайната водна мисия".

Малките любители на книгите ще могат да се срещнат на живо и с едни от най-известните съвременни детски автори – Петя Кокудева, Слави Стоев, Ваня Чернева, Анна Норт, Иван Раденков, а също така и с художничката Кристина Тужарова. За да се срещнат с българските деца, от чужбина пристигат и двама любими български писатели – Юлия Спиридонова и Емил Молхов. Жюстин Томс пък ще проведе занимание-беседа на тема "Как да пишем и говорим за книги – блогове, влогове и подкасти".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA