Спомен за Джейн Бъркин със снимки от един семеен албум

Трогателни и интимни кадри от живота й, запечатани от нейния брат Андрю Бъркин, отново са събрани в специална изложба.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 12 август 2023

© ANDREW BIRKIN - LA GALERIE DE L’INSTANT

© ANDREW BIRKIN - LA GALERIE DE L’INSTANT

© ANDREW BIRKIN - LA GALERIE DE L’INSTANT

© ANDREW BIRKIN - LA GALERIE DE L’INSTANT

© ANDREW BIRKIN - LA GALERIE DE L’INSTANT

Фотография: ©ANDREW BIRKIN - LA GALERIE DE L’INSTANT

Още през 2019 година в Париж в Galerie de L’Instant бе открита изложбата Jane B., която включваше нейни фотографии, направени от Тони Франк и Андрю Бъркин, нейният брат. В края на миналата година именно той издаде книга, съставена от 900 снимки на Джейн Бъркин и Серж Генсбур, обединени от заглавието L'album de famille intime. Албум, улавящ духа на цяла една епоха, но най-вече – на една невероятна любов. Повод за Galerie de L’Instant да открие на 4 юли в галерията си в Ница изложба с част от тези кадри на Андрю Бъркин. И никой не предполага тогава, че броени дни по-късно, на 16 юли, светът ще се сбогува с изключителната Джейн Бъркин. Момичето, което накара Франция да се влюби в него, а целият свят - в неподправения й моден стил, продължаващ да бъде вдъхновение и до днес.

Снимките на брат й обаче ни отвеждат отвъд блясъка на филмите, прожекторите и музикалните сцени, за да покажат различни периоди от живота й - красивото младо момиче с панделка в косата, младата майка на Кейт след брака й с композитора Джон Бари, началото на любовната й история със Серж Генсбур и техния съвместен живот, появата на тяхната дъщеря Шарлот, рождените дни, бохемските вечери на улица Верньойл, ваканциите край морето, мързеливите следобеди в провинцията... Толкова интимни моменти, изтръгнати от забравата, които ще останат завинаги в семейния албум на Бъркин. Без никаква претенциозност виждаме един влюбен и нежен, навъсен или смешен Генсбург и една истинска, красива и елегантна Джейн. Историята на влюбените е написана там като пъзел от снимки, защото окото на Андрю Бъркин улавя тази уникална любов, чиято магия се разкрива в детайлите.

2

„Влюбих се в Серж, Андрю се влюби в Серж, Серж се влюби в Андрю, бяхме трио, във Франция, Испания, Италия, навсякъде, където Андрю идваше с нас и с камерата си и запечатваше всичко - нашата радост, нашият смях", е споделяла самата Джейн. И всеки един кадър е изпълнен с нежност, влюбени погледи, топли прегръдки, нежен смях и сякаш няма кой друг да ги улови по-добре от собствения й брат.

„Щастливи сме да споделим това пътуване във времето и тези моменти от живота на едно уникално и симпатично семейство", заявяват от галерията и ако имате път към Ница до 1 октомври, тази изложба със сигурност не е за изпускане.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA