7 книги, които скоро имаха своите вълнуващи екранизации

Зад най-добрите филми и сериали понякога стоят не по-малко успешни мемоари и романи.

Фотография: Profimedia, PR

Сезонът на филмовите награди вече отшумява, но ние продължаваме да наваксваме с пропуснатите заглавия, които бяха отличени и номинирани тази година. Не е изненадващо, че част от тях са с адаптиран сценарий по книга, затова днес отместваме поглед от екрана, за да се прехвърлим върху страниците, които вдъхновяват продуценти и режисьори, за да екранизират дадена история. Ако преди следвахме правилото да четем първо книгата, после да гледаме филма, то напоследък по-често се случва точно обратното – екранизацията ни провокира да видим откъде се е появила идеята и историята зад нея.

Един от най-ярките примери за изминалите месеци е „Опенхаймер" на Кристофър Нолан, който се превърна в най-награждавания филм за 2023 г. В отправна точка за тази мащабна продукция е биографията „Опенхаймер: Американският Прометей" на Кай Бърд и Мартин Шъруин (изд. Ciela). Епохалният труд на двамата журналисти e писан в продължение на 25 години и е отличен с награда „Пулицър". В книгата оживява пълният разказ за триумфа и трагедията на харизматичния физик, който след края на Втората световна война се превръща в най-популярния учен на планетата, а впоследствие и в най-знаковата жертва на комунистическата истерия в САЩ в началото на Студената война. Детайлна и безпристрастна, „Опенхаймер: Американският Прометей" проследява невероятната съдба на човек, който дарява на света оръжие, разкриващо необятни възможности, но и криещо в себе си пагубна сила. Сила, чието овладяване зависи само и единствено от ясното осъзнаване за размерите на „подарената" мощ. И именно това остава посланието на Опенхаймер и до днес.

2

Отново по истински събития е написана и книгата „Убийците на цветната луна" (изд. Ciela), която вдъхновява Мартин Скорсезе да снима последния си филм, който конкурираше „Опенхаймер". В нея журналистът от The New Yorker Дейвид Гран представя на читателите изчерпателна документалистика с елементи на уестърн и криминале. През 20-те години на XX век поредица от мистериозни смъртни случаи разтърсва най-богатия народ в света – племето на осейджите от Оклахома, които са наследили правата върху огромните петролни залежи под своя резерват. Апетитите на влиятелни бизнесмени и безскрупулни престъпници са насочени към негостоприемната прерия, а индианците се превръщат в пречка, която трябва да бъде отстранена. Резултатът е престъпление, което спокойно може да бъде определено като масово избиване или дори етническо прочистване, но което дълго време остава незабелязано. Разследването проправя пътя към възхода на ФБР, но също така спасява стотици коренни американци, които са били набелязани за отстраняване.

3

Режисьорът Йоргос Лантимос накара всички да говорят за неговия последен филм „Клети създания" и не беше изненада, че той също получи доста отличия, включително няколко статуетки „Оскар". Това даде повод да бъде преиздаден едноименният роман на Алистър Грей, който Лантимос решава да екранизира. Книгата няма българско издание, но пък това на английски може да бъде открито на helicon.bg. А онези от вас, които вече са гледали филма, знаят, че става въпрос за една постмодерна версия на Франкенщайн, която заменя традиционното чудовище с Бела Бакстър – красива млада дама, която ни въвлича в забавна политическа алегория, показваща вечния двубой между желанията на мъжете и независимостта на жените.

4

В началото на годината се впуснахме с пълна газ към киносалоните и заради Адам Драйвър, който влезе в образа на Енцо Ферари в едноименния филм за него. Бляскавата продукция на емблематичния Майкъл Ман, който се завърна на режисьорското място след осем години пауза, е базирана на книгата „Ферари – мъжът, автомобилите, състезанията, машината" на Брок Йейтс (изд. Locus). След папата, Енцо Ферари е най-почитаният мъж в Италия. Но дали наистина той е благият padrone, описван от боготворящата го световна преса в онзи момент, или е безскрупулен деспот, който тласка своите служители до ръба на лудостта, а пилотите си дори отвъд тази граница? Биографията на Йейтс прониква дълбоко в сложната личност на Ферари и разкрива истината, стояща зад нееднозначните отношения на Ферари, работата му с фашистите на Мусолини и фанатичната му обсебеност от скоростта.

5

Освен на голям екран, някои книги се превръщат в успешни сериали, които се появяват в стрийминг платформите. Точно такъв е случаят с романа на Бони Гармъс – „Уроци по химия" (изд. „Изток-Запад"), който миналата година се превърна в тотален бестселър. От Apple TV+ побързаха да хваната вълната и създадоха мини сериал по него. Актрисата Бри Ларсън влезе в обувките на химичката Елизабет Зот, която е не само красива, а изключително интелигентна и талантлива. Историята се развива през 60-те години на миналия век, когато предназначението на жените е да си стоят вкъщи и да раждат деца, да нямат амбиции и да не изразяват мнения. Не и Елизабет, която се оказва самотна майка и известна водеща на най-обичаното кулинарно шоу „Вечеря в шест". Необикновеният ѝ подход към готвенето се оказва революционен и докато феновете ѝ се множат, не всички са доволни, защото тя учи жените не само да готвят, а ги предизвиква да променят статуквото. Да излязат от сянката на мъжете и да заявят собствената си индивидуалност. Всъщност уроците по химия, или по готвене, се оказват уроци за живота. Независимо дали първо ще прочетете книгата или ще гледате сериала, и двете неща си заслужават времето и удоволствието от четенето/ гледането.

6

Успешните актриси Рийз Уидърспун и Лора Дърн този път приемат ролята на изпълнителни продуценти, за да адаптират като сериал „Малки красиви неща" на Черил Стрейд (изд. LifeTime Publishing). Авторката на бестселъра „Моето приключение в дивото" (в чиято екранизация гледахме преди време самата Рийз Уидърспун), написва изключителна книга с късчета от живота на хора, които не познава, красиво преплетени с нейни лични проникновения и преживявания. Под псевдонима Захарче с дълбока човечност Стрейд разголва истината за всеки един, дръзнал да пише за съвет. Без да пести факти и емоции, с радикална емпатия и честност, тя споделя собствените си падения и слабости, за да окуражи и вдъхнови онези, които се чувстват изгубени. Така се се получава този разтърсващ сборник с интимни истории в суров и автентичен вид.

7

Миналата година Amazon Prime пък пуснаха мини сериал, създаден по „Изгубените цветя на Алис Харт" на Холи Рингланд (изд. Colibri). Пленителен роман за неразказаните истории, които ни преследват, и за историите, които разказваме сами на себе си, за да оцелеем. В тази книга срещаме деветгодишната Алис Харт, която живее в идиличен дом, сгушен между обширни поля със захарна тръстика и морето. Една трагедия безвъзвратно променя живота ѝ и тя е изпратена да живее при баба си, в чиято ферма за австралийски цветя намират подслон жени, които се чувстват изгубени и обезверени. Семейните тайни, едно жестоко предателство и мъж от далечна страна помагат на Алис да осъзнае, че има истории, които цветята не могат да разкажат. И че ако наистина иска да извоюва свободата си, трябва да се престраши да разкаже най-ценната история, която познава – своята собствена.

8

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA