![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/a2/a23a2306b1a14134b96a290beedc3e6c.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Лятото не е далеч от своя край, но сезонът на сладоледа - едва ли. Ако се чудите защо изобщо правим подобно изявление, то е защото сме тук да опровеграем мита, че домашен сладолед се прави само и единствено с машина за сладолед.
Запознайте се с нашата бърза и лесна рецепта за ментов сладолед с парченца шоколад. Класика!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 2 ч.ч. прясно мляко • 2 ч.ч. течна сметана за разбиване • яйца - 3 броя • 1 ч.ч. захар • 2 с.л. царевично нишесте • 6 стръка мента • 60 г тъмен шоколад
![edrfgh](/Content/ImagesDatabase/ba/bae32364c2c74168a121b27771c60bf8.jpg?v=1&maxwidth=760&)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Започвате като в касерола смесвате захарта и нишестето. Ако сметаната ви е подсладена, използвайте една идея по-малко захар.
2. Прибавете млякото и едната чаша сметана. Разбъркайте добре и сложете на котлона. Бъркайте с телена бъркалка, докато сместа тръгне да завира и да се сгъстява. Важно е да бъркате постоянно, за да не загори. Нужни са около 10-15 минути.
3. След като кремът е готов, сваляте от котлона и добавяте измитите и подсушени стръкове мента, които ще пуснат аромата си в топлия крем. Оставете ги около пет минути, но имайте предвид, че колкото повече стоят, толкова по-силен ще става и ароматът, затова не прекалявайте.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ, АКО ОПИТАТЕ ТЕЗИ КАКАОВИ СЛАДКИ
![g](/Content/ImagesDatabase/0d/0dcd1a775f7a4066ba2fb3654bf53ac2.jpg?v=1&maxwidth=760&)
4. Ако желаете може да добавите и малко зелена готварска боя, тъй като ментата ще пусне аромат и вкус, но не и цвят в сладоледа.
5. Приберете крема в хладилника, за да изстине напълно.
6. Разбийте останалата чаша сметана на твърд сняг.
7. Започнете да добавяте малко по малко от студения крем, докато получите еднородна смес.
8. Изсипвате в подходящ съд и прибирате във фризера. Оттук нататък следва да разбърквате сместа на ръка първо след около час, а след това на по-често, тъй като започва да се кристализира по-бързо.
![dcfgh](/Content/ImagesDatabase/42/42f396eb3e8b4896a04d7786934f7581.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ОЩЕ ОТ GRAZIA: 4 БЪРЗИ И ЛЕСНИ КОКТЕЙЛА ЗА ПЕТЪК ВЕЧЕР
9. Когато сладоледът тръгва да се замразява, разтопете шоколада на водна баня и го изсипете по време на едно от разбъркванията. Разбърквайки внимателно и поетапно, шоколадът веднага се втвърдява от студа и се образуват малки парченца.
10. Разбърквайте сладоледа колкото пъти решите преди да го оставите за постоянно в камерата, но е хубаво да се "отпусне" малко на стайна температура, преди да сервирате.
Да ви е сладко!
Фотография: Pexels.com