Домашен ментов сладолед с парченца шоколад

Сигурни сме, че това ще стане новата любимата ви рецепта, така че вадете тефтерите и записвайте.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 13 август 2022

Лятото не е далеч от своя край, но сезонът на сладоледа - едва ли. Ако се чудите защо изобщо правим подобно изявление, то е защото сме тук да опровеграем мита, че домашен сладолед се прави само и единствено с машина за сладолед. 

Запознайте се с нашата бърза и лесна рецепта за ментов сладолед с парченца шоколад. Класика!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 2 ч.ч. прясно мляко • 2 ч.ч. течна сметана за разбиване  яйца - 3 броя  1 ч.ч. захар 2 с.л. царевично нишесте • 6 стръка мента • 60 г тъмен шоколад

edrfgh

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Започвате като в касерола смесвате захарта и нишестето. Ако сметаната ви е подсладена, използвайте една идея по-малко захар.

2. Прибавете млякото и едната чаша сметана. Разбъркайте добре и сложете на котлона. Бъркайте с телена бъркалка, докато сместа тръгне да завира и да се сгъстява. Важно е да бъркате постоянно, за да не загори. Нужни са около 10-15 минути.

3. След като кремът е готов, сваляте от котлона и добавяте измитите и подсушени стръкове мента, които ще пуснат аромата си в топлия крем. Оставете ги около пет минути, но имайте предвид, че колкото повече стоят, толкова по-силен ще става и ароматът, затова не прекалявайте.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ, АКО ОПИТАТЕ ТЕЗИ КАКАОВИ СЛАДКИ

g

4. Ако желаете може да добавите и малко зелена готварска боя, тъй като ментата ще пусне аромат и вкус, но не и цвят в сладоледа.

5. Приберете крема в хладилника, за да изстине напълно.

6. Разбийте останалата чаша сметана на твърд сняг. 

7. Започнете да добавяте малко по малко от студения крем, докато получите еднородна смес. 

8. Изсипвате в подходящ съд и прибирате във фризера. Оттук нататък следва да разбърквате сместа на ръка първо след около час, а след това на по-често, тъй като започва да се кристализира по-бързо.

dcfgh

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 4 БЪРЗИ И ЛЕСНИ КОКТЕЙЛА ЗА ПЕТЪК ВЕЧЕР

9. Когато сладоледът тръгва да се замразява, разтопете шоколада на водна баня и го изсипете по време на едно от разбъркванията. Разбърквайки внимателно и поетапно, шоколадът веднага се втвърдява от студа и се образуват малки парченца.

10. Разбърквайте сладоледа колкото пъти решите преди да го оставите за постоянно в камерата, но е хубаво да се "отпусне" малко на стайна температура, преди да сервирате.

Да ви е сладко!

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA