Изкуствен интелект генерира изображения на модели в дрехи

Да се генерират лица засега е само забавление. Но ако изобразявате хората изцяло - това вече е бизнес, който заплашва с уволнение хиляди модели, работещи в онлайн магазините.

Японската компания DаtaGrid, свързана с Университета в Киото, представи алгоритъм за създаване на изображения на хора, неразличими от снимките на сайтовете на онлайн магазините за дрехи. Моделите в пълен ръст „се обличат” във всякакви дрехи и заемат типична поза за реклами на бял фон с характерно осветление. Всяка снимка е с резолюция 1024 на 1024 пиксела.

Алгоритъмът, създаден от DataGrid, се базира на генеративно-състезателна невронна мрежа. Това е типичен подход за машинно обучение за генериране на фотореалистични изображения. Той предполага участие в процеса на алгоритъма в две части. Едната се учи да създава изображения, а другата - да ги разпознава. Когато „арбитърът” започне да бърка изкуствените изображения с реални, обучението се счита за успешно завършено.

Предполага се, че първите клиенти на компанията ще бъдат онлайн магазините за дрехи. Въпреки това, подобно на други подобни алгоритми, създаденият от японските програмисти поражда опасения, че елементите на генерирания свят скоро ще станат неразличими от реалния. От изкуствената снимка до движещото се изображение има само една стъпка. Алгоритъм за превръщане на статични изображения в 3D анимация вече съществува.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA