Facebook пуска собствена криптовалута в началото на 2020 г.

Слуховете за това, че Facebook работи над собствена криптовалута, се оказаха верни. Социалната мрежа потвърди, че в първата четвърт на 2020 г. цифровата валута под наименованието GlobalCoin ще бъде факт. На първия етап тя ще бъде достъпна в 10-15 страни, а от нея ще могат  да се възползват дори хора без банкови сметки.

В момента Facebook води преговори с банките, брокерите и службите за парични преводи, за да могат хората свободно да прехвърлят спестяванията си към GlobalCoin и да ги изпращат до други страни.

Освен това, компанията възнамерява да сключи споразумения с онлайн магазини, което ще позволи използването на новата криптовалута за плащане с намалена комисиона.

Плановете на Facebook повдигат редица въпроси. Не е известно доколко децентрализирана ще бъде системата и кой ще я управлява, както и какви технологии ще бъдат използвани за защита на потребителските данни. Последният въпрос е от особено значение, като се има предвид, че компанията често е критикувана за нарушение на поверителността.

Възможно е GlobalCoin да се окаже не истинска криптовалута, а само вътрешната цифрова валута на Facebook. Тогава компанията може да поеме контрола върху транзакциите и да ограничи потребителските акаунти, ако не спазват правилата.

В допълнение, както е посочено от наблюдатели, GlobalCoin може да се разглежда като още едно средство за наблюдаване на потребителите на социалните мрежи. С въвеждането на криптовалута, Facebook ще се превърне в банка, която не само познава нашите интереси, но също така разполага и с информация за всички наши транзакции.

2018 г. бе неуспешна за криптовалутите и блокчейна, но стартъпът Block.one успя да реализира печалба дори при такива условия. В момента компанията е готова да изкупи собствените си акции от инвеститори с доходност над 6000%.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA