Естонски електромобил за $29 000 може да паркира на стената

Естонската компания Nobe представи електрическия автомобил Nobe 100. Първо, Nobe 100 има само три колела - две отпред и едно отзад. В комбинация с ретро дизайна, той напомня триколесните автомобили, произведени в Европа през 70-те години. Второ, електрическата кола е много лека – тя тежи само 600 кг.

Олекотеният дизайн и батерията с капацитет от 21 КВт*ч. осигуряват на возилото пробег до 210 км. Другата версия на Nobe 100 е с мощност на акумулатора от 25 КВт*ч. и пробег от 260 км. Всяко колело е оборудвано с вграден двигател. Мощността им в базовата версия е 54 КВт., а в увеличената - 72 КВт.

Nobe 100

Най-странната особеност на Nobe 100 е възможността за паркиране на електрическата кола вертикално на стената. Това ще реши проблема с паркирането и липсата на достатъчно паркоместа в градовете. Вярно е, че не всяка стена е подходяща, а само оборудваната със специален механизъм.

От Nobe твърдят, че тяхната разработка ще бъде първият електромобил, при който ще се актуализират не само софтуерът, но и детайлите. С развитието на технологиите, компанията ще доставя на клиентите си актуализирани батерии, двигатели и друга електроника.

Nobe 100

Стартъпът обещава да пусне Nobe 100 на пазара през 2021 година. Първите 10 автомобила ще бъдат продадени за 29 000 долара чрез платформата за групово финансиране Indiegogo.

Технологиите се развиват стремглаво и GRAZIA се стреми да ви представя най-новите и най-интересни разработки. Неотдавна писахме за стартъпа Refraction, чиито основатели разработиха робот - куриер за лоши климатични условия.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA