Skoda изобрети електрически велосипед без педали

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 10 септември 2019

Skoda представи концепцията си за градски електрически велосипед Klement - но без педали. Моделът прилича на хибрид между скутер, велосипед и електрически мотоциклет.

Вместо педали, Klement има чифт подложки за стъпалата. Ако ги наклоните напред, моторът ще се ускори. Ако ги наклоните назад - тогава ще спре. На волана не намираме познатите средства за управление - няма газ, няма спирачки. Само няколко индикаторни лампи. За да получите повече информаци например, за да разберете скоростта или оставащото зареждане на батерията, трябва да закрепите смартфона си с отворено приложение върху рамката на волана.

Електрическият велосипед се задвижва от електромотор с мощност 5,4 конски сили, което позволява скорост до 45 км./ч. Две сменяеми литиево-йонни батерии с капацитет 1,25 кВтч осигуряват пробег от 62 км. Klement тежи само 25 кг.

Трудно е да се каже дали Klement е лесен за управление на практика. Въпреки това, самата идея за „хибрид" между скутер и електрически велосипед изглежда много обещаваща. Именно тези превозни средства могат да се превърнат в истинска алтернатива на заемащите много място автомобили в градовете на бъдещето.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA