Новият облик на парижкия дом на Kenzo

Бяло, вместо светлозелено, тераса вместо закрит басейн, нова стълба, нови елементи за съвременен комфорт и запазена уникална ориенталска атмосфера. Кенго Кума за пореден път демонстрира най-висока степен на уважение към виртуалната архитектура и интериор - този път в работата си по парижкия дом на модния дизайнер Кензо Такада (Kenzo).

Една изоставена фабрика за мебели в центъра на Париж, близо до площада с Бастилията, е закупена от японския дизайнер още през 80-те години на 20-ти век. С помощта на френския архитект Лоик Коре, Kenzo превръща сградата, построена в епохата на Втората република, в удобна, светла и ефирна къща с плъзгащи се фусума прегради, а отворените пространства на три нива - в типичен японски двор, характерен за региона на Киото.

В продължение на много години къщата на Kenzo е популярно място за събиране на творческия елит на Париж. Докато дизайнерът не реши, че пространството от 1300 квадратни метра е твърде просторно за него и не се премести на левия бряг на Сена. Новите собственици поканиха Кенго Кума да обнови интериора и да го направи по-подходящ за комфорта през 21-ви век.

„Стремях се да се придържам към естетиката, заложена от Такада: къщата трябва да служи като един вид мост между Япония и Запада", казва Кенго Кума.

Най-радикалната намеса е премахването на закрития басейн и поставянето на неговото място на тераса - със стъклен покрив и подове от кедрови дъски, като тези, използвани за завършване на фасадата. Оригиналната кедрова тапицерия беше внимателно възстановена и обработена със защитни продукти.

Кума премахва стената между дневната и трапезарията, като я заменя с дървена преграда от полирани дъски - това решение отваря за тези, които седят на масата за хранене, изглед към градината. Самата трапезария сега е издигната на подиум и можете да влезете в нея от дневната, по нова „плаваща" стълба без парапет.

Лоик Коре, когото Кенго Кума привлича като консултант, припомня, че първоначално Kenzo е искал да използва бяла мазилка за стените на общите помещения, но след това се спрял на светлозелен „нефрит", който е в пълна хармония с колекцията от стара японска керамика. Кенго Кума решава, че бялото ще бъде най-добрият партньор за по-тъмните дървени подове, стенни панели и модернистични мебели, които настоящите собственици предпочитат.

Спалнята на Кензо Такада е оформена в черно и червено, в комбинация с естествено дърво. След промяната на интериора, спалнята на майстора става по-малко драматична, но изглежда по-просторна. Банята с джакузи, вкопано в пода, запазва оригиналния си дизайн.

Градината и чайната остават практически непроменени - тук са извършени само възстановителни работи. Архитектът успява да запази атмосферата на оазис на будисткото спокойствие в центъра на Париж и, както се казва в парижките вестници, самият Кензо Такада одобрява резултата от модернизацията.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA