Звездите, пристрастени към дизайна

През последните 20 години знаменитостите разшириха кариерата си в много направления, а интериорният дизайн е сред любимите им.

06 ноември 2021

Текст: Елка Влаховска

Голяма част от известните личности вече пуснаха колекции мебели и аксесоари за дома, които са ценен принос към индустрията. Някои от тях сами декорират домовете си, а други са по-амбициозни и имат собствени брандове в колаборация с утвърдени производители на стоки за обзавеждане. Кои знаменитости обаче са най-обсебени от дизайна, разкриваме в следващите редове...

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НИНА ДОБРЕВ ОТВОРИ ВРАТИТЕ НА ДОМА СИ В КАЛИФОРНИЯ

ДАЯН КИЙТЪН, като любител на архитектурата и интериорния дизайн, през целия си живот трупа познания и експериментира. Кой е най-големият й източник на насоки за дизайн през последните години? Очевидно актрисата е в крак с модерните платформи за споделяне на визуално съдържание. Докато повечето интериорни дизайнери и архитекти все още са сдържани с участието си в Pinterest, Кийтън написа цяла книга за „любовната" си връзка с платформата. В книгата си The House That Pinterest Built тя разкрива някои от най-красивите идеи, вдъхновили страхотното преустройство на дома й, както и какви уроци е научила от приятелите си в Pinterest. С присъщото си тънко чувство за хумор Даян Кийтън споделя: „Знаех, че кухнята ми няма да бъде практична, нито уютна, нито домашна. Знаех, че това не е разумно, и не беше лесен избор. Но има ли лесен избор, когато става въпрос за дома? Всичко, което мога да кажа, е, че моята кухня е проектирана в чест на красотата на светлината – понякога с нюанси на сивото, понякога заслепяваща, понякога мрачна, понякога дори скучна. Ако откраднеш достатъчно идеи от възможно най-много източници, обикновено измисляш нещо неочаквано. Почти всяка мисъл, всеки избор, всеки приятел от Pinterest е участвал в дизайна на новия ми дом. Затова, за добро или лошо, това е къщата, която Pinterest обзаведе."

БРАД ПИТ – кой да предположи, че актьорът в продължение на десетилетие тайно скицира дизайни на мебели? Но едва след като си поръчва елегантно бюро от Pollaro Custom Furniture, той влиза в контакт със собственика на бранда Франк Поларо. Оказва се, че двамата имат сходна страст към дизайна, а останалото е история. Брад Пит му показва своите скици, а Поларо се заема с осъществяването на тези проекти. Сега американците могат да си поръчат мебели за дома, проектирани от Брад Пит.

57

КАНИЕ УЕСТ не само пуска своя собствена линия маратонки, но и си сътрудничи с Alex Vervoordt, за да създаде колекция от офис мебели. Известен факт е, че белгийският интериорен дизайнер беше нает от Кание да направи вътрешното оформление в дома му. Стилът на Alex Vervoordt е откровено минималистичен, дори суров, нещо характерно за белгийската школа. Да видим какви дизайни на офис мебели ще покаже новосъздаденият тандем. Освен това Кание Уест публикува в Twitter плановете си за откриване на архитектурно училище, наречено Yeezy home, в което да покани „архитекти и индустриални дизайнери, които искат да направят света по-добър".

DJ KHALED, продуцентът и автор на песни, който озвучи партито след успешното приземяване на космическия самолет „Юнити-22" на компанията „Върджин галактик" с Ричард Брансън на борда, има своя собствена мебелна линия, наречена We the Best Home. Тя е част от компанията Goldition, обединяваща авангардни творци, които създават уникални дизайни на мебели – произведения на изкуството, и лайфстайл продукти. Що се отнася до авторския почерк на DJ Khaled, той се характеризира с уклон към максимализъм и блясък, като изявата му е по американски маниер нахална и категорична.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЖЕ ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ДОМА СИ ПО ИЗНЕНАДВАЩО ДОБЪР НАЧИН

57

КАТРИН ЗИТА-ДЖОУНС навлезе смело в интериорната сфера с линията си спални комплекти, изработени от производителя QVC. Колекцията носи нейното име Casa Zeta-Jones и се отличава с ултраженствено излъчване. В дизайна преобладават нежните флорални мотиви, а материите са приятни на допир. Може би във вените й тече тази страст към фините материи и дизайни. Майка й умело е тапицирала мебелите в дома и е ушивала сама пердетата за прозорците. Прабаба й пък е била изкусна шивачка на дантелено бельо за заможни хора. С линията си Casa Zeta-Jones актрисата, носителка на „Оскар", заявява намерението си да създава красив, удобен и привлекателен свят в най-интимно - то пространство – спалнята. Според нея колекцията е елегантна, но и проектирана за ежедневието, защото тя е категорична, че спалните комплекти не бива всеки път да се дават на химическо чистене, както обичайно правят американците с полуксозния текстил. „Искам всичките неща да могат да влизат в пералнята и в сушилнята – казва тя. – Кой днес има време да глади? Аз не. Кой има време или пари за химическо чистене всеки път, след като е използвал чаршафите си?" Катрин Зита-Джоунс признава, че много се е забавлявала, докато е проектирала дизайна на домашния текстил, а сега мечтата й е да се впусне в света на мебелите.

КЕЙТ МОС също оставя своя отпечатък в индустрията за интериорен дизайн, създавайки прекрасно сътрудничество с луксозната марка de Gournay, като проектира свой собствен дизайн за тапети за баня. Тази колекция е омагьосваща със сложните мотиви на цветя и проблясъците на светлини и сенки в декора.

57

СИНДИ КРАУФОРД навлиза в бизнеса с мебели през далечната 2005 г. и оттогава насам непрекъснато се грижи за разрастването на своята империя на дизайна. Но освен бизнес предприемач легендарният супермодел от 90-те години на миналия век има и свои интериорни правила, които следва при купуването и обзавеждането на дом за семейството. Първото правило на Синди е, че интериорът трябва да кореспондира на архитектурата на сградата. Според нея не би трябвало къща с история да се обзавежда с ултрамодерни мебели и обратното – модерният екстериор би контрастирал с дивани „Честърфийлд". Голямо внимание Крауфорд отделя на атмосферата в дома – а тя се създава чрез избора на подходящите цветя, на ароматните свещи, дори на музиката. Макар че сега е в периода си на „зелената мания" – сукулентите, както и на любимите й орхидеи, нейните цветя се променят в зависимост от къщата и сезона. „Когато отидем в къщата ни на езерото, винаги слагам слънчогледи, защото те дават усещане за щастие и за лято, но в дома ни в Малибу това не работи", казва топмоделът в интервю. Винаги при избора на нов дом Синди подхожда практично. Тя трудно може да бъде заслепена от чистата естетика и твърди, че дори нещо много да й харесва, винаги си задава въпроса как семейството ще обитава пространството. Признава си: „Понякога се чувствам обсебена от модерния дизайн, но тогава веднага си задавам въпроса дали ще има удобно място, където да седнем с Ранди и да гледаме заедно футболния мач или дали ще има комфортен кът, където да се усамотя и да чета книга. Ето защо преди покупката се опитвам наистина да помисля къде и как искам да прекарвам времето си в тази къща, а не само как тя изглежда."

57

РИЙЗ УИДЪРСПУН вече е произвела собствена линия дрехи, но тя също се докосва и до сферата на интериорния дизайн, като си сътрудничи с Crate & Barrell и пуска на пазара колекция за домашен текстил, вдъхновена от традициите и колорита на Американския Юг. Тя го е интегрирала по най-приятния начин и в дома си в Пасадина, Калифорния, като смесва в дизайна изобилие от светло дърво с небрежни тъкани, за да създаде атмосфера, която кореспондира на нейната личност – емоционална и привлекателна. Студената синя палитра свързва отделните помещения, може би за да създаде визуално усещане за прохлада в окъпаната от слънцето Калифорния. Син флорален тапет, диван с геометричен принт в синьо, подложки за сервиране на синьо-бели райета, възглавници, избродирани с монограм, това са само част от интериорните вдъхновения на любимата ни „блондинка".

МАНДИ МУР освен като актриса и певица се реализира и като интериорен дизайнер. Тя документира в Instagram стъпка по стъпка как е направила редизайна на дома си в Пасадина, Калифорния – от рисунките с нейни проекти до избора на мостри за цветната палитра, и дори чак до скицирането на рафтовете в килера. Можем „да откраднем" малко от нейната естетика, като видим и колекцията от декори, която тя предложи в Shutterfly.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA