Уютът по скандинавски е напълно постижим у дома

... със съветите от канала на шведската влогърка Бенита Ларшон

Невена Дякова
Невена Дякова 12 ноември 2021

Фотография: Unsplash.com

"Защо в повечето домове, решени в минималистичен стил, преобладава бялото?", това е един от най-често срещаните въпроси към влогъра Бенита Ларшон. Шведката, прекарала повече от десетилетие в сферата на visual merchandising-а и интериорния дизайн, е един от най-приятните примери в мрежата, които може да ви насочват в посока по-хармоничен, по-изчистен, по-красив дом. Отговорът за Бенита, която, за съжаление, не успя да се включи с интервю в броя ни поради протичаща в момента терапия (стискаме й палци за скорошно оздравяване!), е семпъл: наличието на цвят обичайно разсейва вниманието ни.

„Имате ли твърде много и различни един от друг цветове, те неизбежно ще превръщат в акцент определени кътчета от дома ви", казва тя. Бенита е наясно, че бялото, бледосивото и светлата дървесина, налични в градския й апартамент, няма да са по вкуса на всеки, но за нея това е единствената комбинация, която предоставя необходимата за всяко лично пространство релаксация. Примерът на мис Ларшон е силно заразителен, дори в сърцевината си да не сте най-големият минималист, който познавате. Опитайте няколко стъпки, с които тя постига домашният уют в скандинавски прочит.

При преместване отсявайте истински необходимите за вас вещи. Нормално е с годините да сте натрупали материални реликви, но с отделянето, рециклирането, даряването или подаряването им няма да накърните светостта на спомена. Оставете си само най-любимите, но и найчесто употребявани вещи, дрехи, пособия. Ако се чудите откъде да започнете, изберете дублиращите се – дуелът кой да отпадне, кой да остане е най-лесен в тази вариация.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: INSTAGRAM ВИ ДАВА ШАНС ДА СИ КУПИТЕ КЪЩА ЗА 1 ДОЛАР

Подбирайте внимателно новите си придобивки. Бенита, като всеки от нас, притежава вещи от ИКЕА (които, както споделя, не крещят с визията си ИКЕА), но понякога се случва да инвестира в по-скъпи дизайнерски мебели, които й служат с години. „Не съм човек, който държи на количеството, а на качеството, затова понякога правя съзнателния избор да отделя повече средства за нещо, което е с непреходен дизайн и ще ми служи много по-дълго от бързооборотните стоки." Любимото й място за пазаруване – Finnish Design Shop, доставя и до България!

Отделяйте време за малки ремонти на дома. Едва ли всеки може да си позволи 3-седмичен летен отпуск, какъвто повечето работодатели в Швеция насърчават служителите си да вземат, но дори да сте в почивка седмица, отделете ден за онези малки, но винаги отлагани ремонти – като подмяна на стари електрически ключове, почистване на фуги в банята, боя на одраскана мебел… Тези дейности изискват не толкова енергия, а добра организираност и креативност по отношение на финализирането им.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МНОГО ТЕСЕН ДОМ, МНОГО ШИРОК ЖИВОТ

Потърсете вписващи се в стила на жилището ви органайзери. Бенита е царица на домашния ред и го постига с помощта на поредица контейнери, подноси, кошници, кутии, които позиционира върху маси, в ниши, шкафове, плотове, гардероби. Така всички необходими й на дневна база вещи са на една ръка разстояние, но красиво прибрани и сортирани в предназначения за целта органайзер.

Приоритизирайте нуждите си. Изчистеният, ненатоварващ лайфстайл, какъвто гради през последните три десетилетия Бенита, не се ражда от само себе си. Самата влогърка обича да казва, че „минималист е не човек, който притежава малко неща, а такъв, който има само толкова, колкото са му достатъчни". Помнете, че вие задавате параметрите, и осмисляйте внимателно какво, по какъв начин и в какви пропорции ще ви подари мечтания дом, мечтаната релаксация, по-удовлетворителен начин на съществуване. Най-приятната атмосфера не се ражда само от красотата на интериора, но също от неговата функционалност, от способността да улеснява бита и да не ни натоварва. Организирайте така нещата около вас, че да са във ваша служба, а не обратното.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA