Нежелани гости на Коледа

Едва ли около цялата празнична суета ще се замислите по тази тема, но не е лошо да го направите.

17 декември 2021

Ах, Коледа е зад ъгъла. Звънчета, искрящи светлини, весели песни и цветна опаковъчна хартия. Това е периодът от годината, в който отваряме вратите си, за да посрещнем семейството, приятелите, Дядо Коледа и... един неочакван паразит. Паразит? Зелен паразит, за да бъдем точни. Не, не говорим за Гринч, а за друг традиционен коледен гост - имелът.

Вероятно сте чували за магическото влияние, което клонче имел може да окаже върху тайно влюбена двойка. Въпреки това, може би не знаете, че вашето коледно дърво по-скоро би избягало от това паразитно растение. Имелът краде вода и хранителни вещества от гостоприемника си. В известен смисъл той за елата е онзи егоистичен братовчед, който яде сладките ви и краде подаръците, веднага след като ги разопаковате.

57

От известно време имелът съществува в Европа, но не и неговите американски роднини: бандата Arceuthobium или имелът джудже. И докато ние похапваме коледния пудинг, Европейският съюз работи активно, за да предотврати пристигането им.

Научните данни в основата на оценките на риска, които се извършват в Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), показват, че някои от тях може да харесат нашия климат и ландшафт твърде много. Съответно имат потенциала да навредят на зърнените храни, които ядем, на горите, в които обичаме да се разхождаме, или на цветята, които красят градините ни.

Двадесет вредители, за които се смята, че потенциално имат тежко икономическо, екологично или социално въздействие, са изброени в списъка с приоритетни вредители на ЕС от експертите по здравеопазване на растенията на ЕОБХ. Той е еквивалент на списъка с поканени, които всъщност не искате на вашето новогодишно парти.

57

Xylella fastidiosa е не чак толкова взискателна бактерия, когато става въпрос за заразяване на растения и може да засегне повече от 650 гостоприемника. Това включва дори някои от съставките, придаващи аромат на нашата Коледа като портокали, бадеми, грозде, кафе и вино.

Друг лакомник е Popillia japonica - красив бръмбар, който идва от Япония, блести повече от вашите коледни украси и е способен да изяде голямо количество от тревистите площи у дома. Облечен в блестящ зелен „костюм", сякаш във вечна празнична новогодишна нощ, Agrilus planipennis е сериозна заплаха за горите,есенният армейски червей може да съсипе реколтата за времето около празниците, а молецът Dendrolimus sibiricus, който се храни с иглолистни дървета (включително коледни елхи!) - вече е достигнал до централна Русия и е все по-голямо безпокойство за страните от Северна Европа. Същото важи за опустошителна болест на жълтия дракон, известна още като болест на озеленяването на цитрусовите плодове, която убива цитрусовите дървета без налично лечение.

Знаете ли, че растенията също трябва да имат готова документация, за да влизат и пътуват из ЕС? По същия начин не бива да забравяте да вземете паспорта и всичките си деца, моля, ако планирате да летите до друга страна. Същото важи и за растенията. Тъй като международната търговия и транспорт биха могли да улеснят разпространението на нежелани видове растения и вредители по растенията, европейските власти се уверяват, че дървесината, плодовете, клоните и растенията, влизащи на нашата територия, имат фитосанитарен сертификат, гарантиращ, че са свободни от карантинни вредители.

57

Вашата роля също е много важна! НЕ е разрешено да внасяте растения, плодове, зеленчуци, цветя или семена в Европейския съюз без гореспоменатия сертификат. Ако искате да хапнете малко плодове по време на полета си, можете да помислите за едно от изключенията: банани, кокосови орехи, фурми, ананаси или дуриани.

Вредителите не са шега, както винопроизводителите могат да потвърдят. В средата на XIX в. почти половината от френските лозя биват унищожени. Виновникът е микроскопично насекомо, което прекосява Атлантическия океан като нежелана последица от подобрен трансатлантически транспорт. Системното, хармонизирано наблюдение е ключово за борбата с нововъзникващите вредители по растенията и експертите на ЕОБХ работят усилено, за да предоставят най-добрата налична наука в подкрепа на органите на ЕС в техните усилия. Наздраве!

Текст: Европейски орган за безопасност на храните (ЕОБХ)
Фотография: Profimedia, Pexels

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA