Тези визуални артисти определено заслужават follow

4 IG акаунта, които не просто показват изкуството на авторите си, а живеят като самостоятелно произведение, родено от бума на социалните мрежи.

Невена Дякова
Невена Дякова 17 април 2022

Фотография: Instagram/@jillburro_w

Има профили, които ви показват лайфстайла, към който се стремите, дома, който искате да обитавате, дестинацията, до която мечтаете да се докоснете… А има и профили, в които единствената цел е съзерцанието. Изкуството на следните четирима визуални артисти, налично с „вход свободен" в Instagram, работи в полза на баланса на твърдението, че социалните мрежи не са безсмислени, когато все пак ни срещат с хора като тях…

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЛЮЧОВАТА ДУМА ЗА ТЕЗИ 4 INSTAGRAM ПРОФИЛА Е ART

@drcuerda

Родени през 1990 г., Ана Девис и Даниел Руеда са артистичното дуо зад профила @drcuerda, което забавлява половинмилионната си аудитория с няколко творчески серии от фотографии. Състуденти от Политехническия университет на Валенсия, където учат архитектура, Ана и Даниел превръщат любовта си към минимализма в креативна база за серия от фотографии, в които има колкото усет към форми и композиция, толкова и чувство за хумор. Отличени от испанския Forbes в класацията „30 под 30", двамата сякаш продължават да вървят по стъпките на визуални артисти като Кристо, търсейки начин за творческо общуване със средата наоколо, трансформирана от тях по начин, който намират за смислен, забавен и естетически провокиращ.

@koketit

Любовта на Шира Барзилей – създателката на акаунта @koketit, към изкуството се ражда в съвсем ранна възраст, когато Шира прекарва часове в ателието на леля си, също визуален артист. В началото на пътя си Шира е по-скоро увлечена от философията more is more, но в един момент рязко сменя посоката. Страстта си към минимализма днес тя обяснява с виждането на Пикасо, когото обожава, че изкуството елиминира всичко излишно и оставя само необходимото. Изкуството на Шира е толкова завладяващо, че намира място на страниците на списания като Vogue, GQ, Harper’s Bazaar, Forbes… печели й колаборации с Net-a-Porter, а наскоро и с гиганта Zara, с който авторката работи по уникална нова линия спално бельо.

@jillburro_w

Постовете на Джил Бъроу провокират само едно чувство – наслада. Кулинарна, визуална, естетическа… Започнала връзката си с изкуството през музиката (Джил свири на чело от ранна възраст, б.р.), преминала през света на приложните изкуства като керамиката, опитала късмета си като дизайнер на текстил, Джил е от онази порода артистични личности, които рядко остават в едно поприще. Заедно с партньора си – фотограф и видеограф, заснема първите си сесии със съвсем утилитарна цел. Направила колекция дрехи, които се нуждаят от подобаващи промоснимки, Джил плахо, но не без подготовка, влиза в света на визуалното творчество. Днес в профила на Джил в Instagram курирането на храна и food стайлингът са изведени на ниво, което я превръща в консултант за множество брандове и дори знаменитости като музиканта Джон Леджънд и съпругата му Криси Тийгън.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОП IG АКАУНТИ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ИНТЕРИОРНИЯ ДИЗАЙН

@davidbrandongeeting

Срещата ми с артиста Дейвид Брандън Гийтинг датира от старта на пандемията. Може би именно тя направи търсенето на изкуство в интернет по-силно от когато и да е преди. Това, с което неговият профил е различен от този на много други обещаващи млади фотографи в Ню Йорк, обаче е прецизната, красива ексцентричност в кадрите му. В едно от десетките ревюта за стила на Гийтинг в интернет намерих дефиниция, която намирам за особено точна – че той експериментира с баланса между умело представения хаос и широкото любопитство. Самият Дейвид, който има кадри за сп. Time, NY Magazine, Michael Kors, европейски издания на Vogue, твърди, че се опитва да намери силната страна на всеки предмет, независимо от неговата изначална стойност. И наистина, заравяйки поглед във фийда му, ще намерите забележителна красота в на пръв поглед небрежната композиция от отпадъчни материали, тоалетна хартия, ролки за почистване на облекло, стари чинии, плодове, зеленчуци или дребни насекоми.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA