Красивият хаос на Нанами Мори

Отличителният стил на младата японка радва десетки хиляди в Instagram.

Невена Дякова
Невена Дякова 14 април 2022

Фотография: Личен архив

Домът, и по-конкретно стаята, на Нанами Мори едва ли надхвърля 15 кв. м, но в него на ден гостуват 100 хиляди души от социалните мрежи. Да, профилът @_moinchi, стартиран от създателката си като занимание за свободното време, но събрал натуралния й усет към красивите пространства, е забележителен с това, че показва привлекателната страна на хаоса. Всъщност хаосът там е само привиден. В разговора по-долу Нанами не се отнася към него с този термин, наричайки го перфектен дисбаланс – единственият работещ фактор в личната й формула за домашен уют. Защото какво е последният, ако не индивидуалното ни усещане за красивото, събирателна на предметите, които ни зареждат и топлят душата ни, абстрактно убежище, в което си почиваме и се отдаваме на любимите си активности?

интериор

Разкажи ни за родното си място… какво се промени за хората там от старта на пандемията?

Родена съм и живея в Сайтама, Япония. Градът се намира в близост до Токио – на около 20-ина километра. Най-големият в едноименната префектура, Сайтама обединява 4 съществували в миналото селища, а голяма част от населението пътува всеки ден по работа до столицата. Бих казала, че от началото на пандемията хората започнаха много по-често да пазаруват онлайн, но през магазините на марките в социалните мрежи.

Как изглежда един типичен ден от живота ти, с какво се залавяш първо сутрин?

В почивните ми дни обичам да излизам на разходка с кучето ми Конбу – порода шнауцер, да пия кафе, да слушам музика и да декорирам пространства. Ако ме питаш за конкретиката на стъпките: събуждам се, дърпам завесите и влизам за обичайната бюти рутина в банята. (Смее се.)

интериор

С какво се издържаш, или вече си създател на дигитално съдържание на пълен работен ден?

Не, не бих се нарекла инфлуенсър, въпреки че създавам дигитално съдържание. Помагам в семейния бизнес и като повечето хора имам стандартна офис работа.

Какво те накара да създадеш профил в Instagram, чийто фокус да е интериорът на стаята ти?

Съвет от приятелка за добро прекарване на свободното време. Не съм си представяла, нито планирала да имам толкова последователи. Благодарна съм на близките ми хора, че ми препоръчаха да го направя все пак…

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОП IG АКАУНТИ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ИНТЕРИОРНИЯ ДИЗАЙН

интериор

Как успя да събереш такава аудитория, без да имаш предварителна цел или стратегия за това?

В началото тагвах акаунти на хора, които правеха подобно съдържание – показваха подредбата на стаите си. Някои от тях бяха толкова добре разработени, че вече споделяха постове и на други за разнообразие. От колаборациите с тях започнах да натрупвам свои последователи. Мисля, че интересът към профила ми в голяма степен се дължи на факта, че снимам обектите в нея по разпръснат, но в същото време хармоничен като композиция начин. За мен това е изкуство. Много по-интересно, но също трудно е да покажеш чара на пространство, което не е стандартно подредено, но в същото време излъчва уют и красота.

интериор

Сама ли живееш? Трудно ли е човек да открие свое място в Япония?

Все още живея със семейството си, а стаята, по начина, по който сте я виждали в профила ми, създадох преди година. Все още не съм се сблъсквала с трудностите в търсенето на имот, тъй като не съм стигнала до момента, в който да се отделя и да заживея самостоятелно.

В профила си показваш само снимки от стаята. Каква е причината?

Това все пак е домът на родителите ми и не искам да нарушавам тяхното спокойствие и лично пространство. Може би някой ден ще имам възможност да покажа повече…

интериор

Кои са основополагащите принципи за създаване на уютно жилище за теб?

Доверявайте се на интуицията си, аз правя така… винаги се спирам на предмети, които харесвам и неминуемо излъчването им създава усещане за уют в пространствата, които обитавам.

Как прекарваш свободното си време, когато си вкъщи?

Както може да се досетиш, редекорирам стаята – премествам леглото, стола, подреждам книгите, експериментирам с акцентиращо осветление. След това запечатвам резултата в кадри. Обожавам да разглеждам албуми с изкуство, да чета книги с манга тематика… Лягам си с много вълнуващи мисли за нещата, които ми се иска да правя, за бъдещи проекти и т.н.

интериор

Какво би казала на човек, който иска да създаде красива, но също предразполагаща към релаксация атмосфера в дома си?

Да се погрижи за себе си, да се обича какъвто е. Зная, че е трудно човек да бъде винаги в добро присъствие на духа… аз самата имам своите моменти на негативни мисли или емоции, но се стремя да правя неща, които ме карат да се чувствам щастлива. Това винаги се отразява на пространствата, които населяваме, така че – бъдете щастливи и домът ви ще се превърне в отражение на тази вибрация.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЛЮЧОВАТА ДУМА ЗА ТЕЗИ 4 INSTAGRAM ПРОФИЛА Е ART

интериор

Имаш ли все пак някакви конкретни практически съвети как да привнесем повече естетика и комфорт вкъщи?

Не използвайте един и същ цвят, доверете се на добър микс от винтидж и нови предмети. Опитайте се да създадете разлика във височините на разположените в интериора мебели и декорации. Липсата на баланс е най-добрият баланс за мен. Както казах и порано, интуицията ме води… доверете са на вашата и тя няма да ви подведе.

Как изглежда мечтаният от теб дом, мислила ли си?

Мечтата ми е да създам малко пространство за себе си – нещо като тайна база или ателие. Стая с подредени до тавана книги, уникални лампи и аксесоари, много зеленина, саксии с цветя… Звучи прекрасно, именно защото предстои.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA