Как да спрем да угаждаме на другите и да бъдем щастливи

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 03 август 2019

Понякога ни се струва, че животът ни ще стане по-добър и по-прост, ако правим това, което другите искат от нас и бъдем това, което другите искат да бъдем. Като се опитваме да угодим някому, ние поставяме на първо място неговите желания, а не нашите собствени мечти и импулси - и в резултат на това придобиваме така наречения синдром на „образцово дете”, попадаме в капана на постоянните удоволствия на другите и често се оказваме в ситуации, които са добри за всички останали, освен за нас самите.

Не бързайте да обвинявате себе си, ако виждате в този сценарий отражение на собственото си поведение. Желанието да се угоди на друг човек е естествено, то ни дава усещането, че сме приети и ни кара да се чувстваме комфортно. Като дете сигурно сте се опитали да се съобразите с възгледите на родителите и учителите си, може да сте израснали с този навик и сега също да се стремите да направите вашия партньор, приятел или шеф щастлив.

Разбира се, на работното място, където вие и колегите ви сте свързани с общи цели, е важно да можете да изслушате другите и да изпълнявате изискванията на ръководството, но ако се хванете да поставяте благополучието на другия човек над собственото си, това е сигнал, че е време да се промените. Докато сте заети с щастието на другите, отлагате вашите истински желания за по-късно - и това много бързо води до дълбоко разочарование в живота и чувство на неудовлетвореност.

Мнозина страдат от синдрома на „образцовото дете”, без дори да го забелязват, и осъзнават това, само когато се сблъскат с неговите негативни последици. Не всичко обаче е изгубено: можете да прекъснете порочния кръг на удовлетворяване на другите, но за това ще трябва съзнателно да промените начина си на мислене и действие. Това не е лесно, но все пак всеки може да го направи. И нека усещането, че вашето щастие е във вашите собствени ръце, ви прави решителни.

Откажете се от компромисите

Откъде да започнем? Първо, трябва да промените механизма за вземане на решения. Когато ви се предлага нещо или искате нещо, не бързайте да отговорите - преценете ситуацията, опитайте се да разберете дали предложението е точно за вас и не се страхувайте да откажете. Известно е, че страхът да се каже „не" понякога е толкова силен, че ни кара да се съгласяваме с това, което не искаме. Уверете се, че не правите компромиси, в противен случай ще живеете с постоянно скрито негодувание към себе си, с другите и света като цяло.

Осъзнайте, че мислите и емоциите на другите хора са извън вашия контрол

Не можете да влезете в главата на друг човек и да повлияете на това, което той мисли и казва за вас. Да, само мисълта, че някой наистина не ви харесва, може да ви безпокои, но ако искате да живеете щастливо, ще трябва да приемете този факт – направете го възможно най-скоро. Така или иначе не можете да бъдете любимка на всички и да задоволите желанията на всички останали, така че защо да не се концентрирате върху собствените си?

Не се страхувайте да бъдете искрена

Опитвайки се да угаждате на другите, вие се адаптирате към тях и не се разкривате - и в резултат на това живеете техния живот, а не собствения си. Оказва се, че заради този безсмислен навик вие губите ценно време. Бъдете честни с другите и казвайте „да", само когато наистина искате сте съгласна, а не се опитвате да угодите някому или да му доставите удовлствие. Слушайте себе си и своите емоции, оставайте насаме със себе си и разберете какво искате наистина - и след това го постигнете, без да се съобразявате с другите.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA