Как *НАИСТИНА* да си починем в празничните дни?

Макар да звучи като най-лесната задача, често се случва точно обратното. Под "често", имаме предвид много, много често.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 11 април 2023

Фотография: Profimedia

Броим минутите до първия от няколкото почивни дни. Само че някой се сеща за "много" спешния си мейл в 18:15 или 21:42 ч. Друг е забравил, че иска да ни види точно преди празниците. Трети толкова ни лази по нервите, че сме готови да се разплачем, и само нещо сладко и тестено може да оправи положението. Както се казва, we've all been there. И всъщност - къде е почивката?

Опитваме да я потърсим. Предупреждаваме, че няма да срещнете велики философски и психологически открития в следващите редове. Поводи за размисъл обаче има.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДОПАМИНОВИЯТ ФАСТИНГ МЕ НАКАРА ДА ИЗЧЕЗНА ЗА 24 ЧАСА

релакс

Какво искаш ти, какво искаш ти, какво искаш ти

Фактът, че разполагаш с малко повече свободно време, не означава, че веднага трябва да го запълниш със срещи и разходки. Ако искаш да четеш, отдели следобед, в който ще четеш. Ако искаш да се видиш с приятели, но не ти се ходи на бар, когато можеш да спиш (т.е. гледаш "Ергенът" вкъщи), направете го през деня. Почивните дни са почивни с причина. Действай, ако решиш, не защото се очаква от теб.

Емоции, емоции, емоции

Когато ние поглъщаме козунаците, а празниците поглъщат нас, останалото често няма значение. Само че ако се чувстваш на ръба на burnout или просто не си в перфектна форма по някаква причина, отдели няколко минути и помисли за емоциите си. Звучи толкова клиширано, че изтръпваме при мисълта, че ще го прочетете, но изразяването на чувствата е в пряка връзка с менталното здраве. Иначе казано, не се притеснявайте да кажете на четвъртата си братовчедка, че ви дразни, в случай че не спира с въпросите кога точно ще получи покана за сватба.

релакс

Мисли, мисли, мисли

"Какво ще ме накара да се зарадвам?" е чудесен въпрос, който да отправите към себе си в началото на празничните дни. Сещате се, защото често очакваме А с нетърпение, а когато дойде, вече сме се насочили към B. Малките удоволствия помагат да забавим темпото. Може да е половин килограм шоколад. Може да е нещо съвсем елементарно, за което просто не ви остава време през седмицата. Приемете го като здравословна проява на егоизъм.

Приоритизирай, приоритизирай, приоритизирай

Не използвайте последния от почивните дни, за да мислите какви срещи и отговорности те очакват утре. Направете го в последния работен ден преди празничната еуфория и оставете възможност на гореспоменатите мисли да се култивират в главата ви.

Детокс, детокс, детокс

Не съм чудовище, нямам предвид храната. А по-скоро телефоните и случващото се в TikTok. Пуснете видео на великденската маса, не прекарвайте цял ден в мислене дали #fyp най-накрая ще ви направи viral. Най-вероятно няма. #SorryNotSorry. #GoodVibesOnly. #HappyEaster.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA