Трудно ли ви е да ставате рано?

Питаме, защото тези няколко лесни трика ще ви помогнат да се будите с лекота.

Ася Иванова
Ася Иванова 24 април 2023

Фотография: Pixabay.com

Безспорно, всички мразим понеделниците. Те обаче може да са особено непоносими за нощните птици, за които е изключително трудно ранното ставане.

Работата обаче ни зове и ще трябва да променим циркадния си ритъм, за да сме свежи рано сутрин. Специалистите са категорични, че всеки може да го постигне, стига да поиска. Това със сигурност ще повлияе на енергията, на фокуса, на настроението ви и ако щете вярвайте, на чувството ви за свобода на избор в живота. Освен това има доказателства, които са категорични, че ранното ставане води до по-здравословни навици и дори може да помогне на човек при състояние като депресията, например. 
"Най-качественият сън и най-продуктивният ден могат да се случат, ако спите в съответствие с естествения си хронотип", казва д-р Бритни Блеър, лицензиран клиничен психолог, помощник-професор в Станфордския център за науки и медицина за съня, и основател и главен изпълнителен директор на The Clinic. 

сън

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СЪНЯТ И ЧОВЕШКИЯТ ХАРАКТЕР СА В ТЯСНА ВРЪЗКА

"До известна степен можем да тренираме нашия циркаден ритъм, така че да се чувстваме по-свежи, когато е светло, и да ни се доспи със залязването на слънцето", обяснява д-р Джесика Матюс, сертифициран професионалист по лайфстайл медицина и доцент по интегративен уелнес в Point Loma Nazarene University. Матюс, Блеър и други експерти разкриват няколко трика, с които с лекота може да променим своя хронотип.

ТРЕНИРАЙТЕ ПО-РАННО СЪБУЖДАНЕ

Не може просто да преминете от събуждане в 10 сутринта към събуждане в 6 часа и това да премине без последствия. Ето защо е важно да вървите бавно. "Първоначално настройте алармата си 30 минути по-рано, отколкото се събуждате в момента, и продължете по този начин", казва Матюс. "В същото време постепенно намалявайте времето си за лягане." Може да отнеме известно време да свикнете, но след няколко дни тялото ви ще се адаптира.

СТАВАЙТЕ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ

Не е достатъчно да тренирате тялото си да става рано през седмицата, ако през уикенда се отдадете на сън до обяд. Ето защо Блеър препоръчва да се събуждате по едно и също време всеки ден, без значение дали е събота и неделя. Това помага за укрепване на циркадния ритъм на тялото, така че то да знае кога е време за събуждане и кога е време за сън.

сън

СПАЗВАЙТЕ РУТИНА

На всички ни е ясно, че един възрастен човек трябва да спи между 7 и 9 часа нощем. Ето защо, за да станете ранна птица, ще трябва да получите достатъчно сън през нощта, а това ще стане като настроите часовете за лягане и за ставане. Ако все пак ви е трудно да заспите лесно вечер, може да се настроите като заложите на релаксиращи удоволствия. Топла ароматна вана, нежна музика, етерични масла, копринена маска за очи и ограничаване на използването на екрана поне час преди лягане ще ви накарат да затворите очи с лекота. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТРИ ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ЗА ДОМАШНА ДЕТОКС ВАНА

ПРАВЕТЕ УПРАЖНЕНИЯ

Според Тара Никълъс, треньор на Nike, рейки специалист и инструктор по медитация, тренировките сутрин коренно могат да променят сутрешното събуждане. Те задават тона за деня, дават ви допълнителен тласък на енергия и дори могат да променят отношението ви към храната и да ви подтикнат да направите по-здравословен избор. Сутрешната тренировка също може да настрои циркадния ви ритъм, като ви направи по-енергични през деня и същевременно ще улесни заспиването вечер.

НЕ БЯГАЙТЕ ОТ СЛЪНЦЕТО

Много от нас залагат на щори или затъмняващи завеси в спалнята, но това до голяма степен обърква циркадния ни ритъм. Ето защо, ако оставите завесите открити, с първите лъчи тялото ще знае, че е време да се събуди и да започне новия ден.

Независимо дали постигнете целта да станете чучулига или продължите да сте нощни птици, най-важният фактор за вашето добро здраве е достатъчното количество сън, така че си го осигурете.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA