Top spots за съвършени Instagram кадри

Сякаш сътворени в друго измерение, тези локации отново ни карат да мечтаем за по-красивата част от света.

21 ноември 2021

Цветни фасади на сградите, скрити романтични кътчета, красиви цъфтящи градини или оригинални архитектурни обекти – къде да открием локациите за перфектната Instagram снимка.

ВИЕНА НА ХУНДЕРТВАСЕР

Австрийският художник, скулптор и архитект е изключително запален еколог, който твори, търсейки хармония между природата и човека. Къщата на Хундертвасер във Виена, освен че е популярна туристическа дестинация, е и място за идеалния Instagram кадър. Разноцветна фасада, зелени тераси, различни по височина етажи, прозорци с разнообразна форма и боядисани в различни цветове оформят удивителната архитектура на сградата. „Повечето хора казват, че къщите се състоят от стени. Аз твърдя, че найважни са прозорците, защото точно те дават лице на сградата", казва Хундертвасер, който като испанския архитект Антонио Гауди (Къщата Мило, Саграда Фамилия) не харесва правите линии.

57

МАГИЯТА НА ХАВАНА

Известно е, че кубинската столица е един от най-фотогеничните градове в световен мащаб. Изключително живописна, разноцветна и емоционална, тя превзема сетивата и истината е, че предлага на всеки според вкуса и нагласата му разнообразни локации за снимане. По улиците още се движат ретро автомобили в атрактивни окраски. Паркирани на фона на поолющените фасади на пъстрите къщи, създават декор, който ще превърне всяка фотография в картина. Може да изминете пътя по стъпките на Хемингуей и да се снимате на местата, вдъхновявали големия американски писател. Бившият му дом - вила „Ла Финка Вихия" - е превърнат в музей. Вниманието ви заслужава също и малкото рибарско селище Кохимар, дало повод на Хемингуей да напише известната си творба „Старецът и морето". С автентична атмосфера са и баровете La Bodeguita del Medio и Floridita, откъдето произлизат популярните днес в цял свят коктейли мохито и дайкири. Ако не откриете своя перфектен кадър, на разположение срещу известно заплащане са екзотичните възрастни кубинки и кубинци с пура в ръка. Колкото и банално да е станало това визуално съчетание, винаги върши добра работа.

57

ИЗКУСТВО И ВОДОПАД ОТ ЦВЕТЯ

Търсачите на ефектен летен декор ще открият своето място в градините „Боболи" във Флоренция. Непосредствено зад „Палацо Пити”, те са създавани в продължение на векове. Многобройните скулптури в тях, дело на известни ренесансови творци, датират между XV и XVIII век. Едни от най-впечатляващите са „Къпещата се Венера" на Джамболоня и „Парис и Елена" на Винченцо де Роси. Освен произведения на изкуството и пещерите със сталактити – дело на човешка ръка, градините разгръщат феерия от цветове и обилна зеленина в перфектна симетрия. Въобще цветята са на почит във Флоренция, която на пръв поглед изглежда като застинал музей под открито небе. Тук започва европейският Ренесанс, а градът вдъхновява най-големите майстори на архитектурата и изобразителното изкуство Брунелески, Донатело, Микеланджело, Ботичели. Накъдето и да пристъпите, се озовавате сред зашеметяващите постижения на тези отминали времена, но животът тук е истински жив и пъстър, а местните жители не носят аура на музейни експонати. Ще ги видите усмихнати да пият сутрешното си капучино или късо еспресо в някое от многобройните улични кафенета, да се разхождат по хълмовете над река Арно, от които се открива зашеметяваща гледка отвисоко към града, или небрежно да се отдават на шопинг из многобройните магазини.

57

СТЕНАТА НА ЛЮБОВТА В ПАРИЖ

Сам по себе си градът е перфектният романтичен декор и предлага много гледки за запомнящ сe Instagram пост. Но има две места за влюбените, където те могат да запечатат и да споделят своята неповторима история. Едното е малко познатото кътче в сърцето на Монмартр, където е изградена Стената „Обичам те". Това се случва през 2000 г. и оттогава млади хора от целия свят се лутат из тесните улички на Монмартр, за да я открият. Дело на калиграфа Федерик Барон и художника Клер Кито, тя е изградена от 617 плочки, като на всяка от тях е изписано „Обичам те" в превод на 250 световни езика. Посещението на стената е безплатно, затова всеки може да се порадва на нейната своеобразна красота и удивително мощна позитивна енергия. Твърди се, че докосването й с ръка носи много късмет в любовта. Стената се намира близо до станцията на парижкото метро Абес, на площад Жан Риктус. Друга предпочитана за снимка дестинация в Париж е екстравагантният мост Алексанъдър III. Той е богато украсен с лампи, херувими, нимфи и крилати коне.

57

БЕРЛИН И ГРАФИТИ ОТ ИСТОРИЯТА

Космополитният и артистичен Берлин е град, който интелигентно преплита архитектурните традиции на миналото с бурното авангардно строителство днес. Тази свързваща нишка минало - бъдеще бележи целия престой в немската столица. От атрактивния клуб Puro Sky Lounge на покрива на сграда „Европа”, чиято тераса открива гледка към Към днешна дата Берлинската стена служи като платно на много анонимни артисти, които оставят своите графити върху нея модерната част на града, до зеленото спокойствие на елитния квартал „Целендорф” и Старата рибарска хижа от 1723 г., превърната днес в ресторант с гурме кухня, богата енотека и престъпно изискан уиски бар, човек може да намери разнообразни места, които да добави към профила си в Instagram. Особено атрактивна е обаче Берлинската стена. Тази година ще се честват 30 години от падането й. По времето на комунизма от източната страна не са разрешени графити, но от западната тя се превръща в поле за изява на авангардни художници. През 1989 г. стената се трансформира във впечатляваща изложба на графити, някои от тях с висока стойност. Историята, запечатана в Instagram? Защо не, това може да породи доста оживени коментари.

57

КИЕВ – НЕПОЗНАТАТА ДЕСТИНАЦИЯ

Киев е космополитен град със силна култура, незаличим дух и надежда. Може би никоя друга столица, освен Хавана, не е разкъсвана така между своето минало и бъдеще. С процъфтяваща сцена за съвременно изкуство и нощен живот до зори Киев се превръща в магнит за руските и европейските туристи. Украинската столица си заслужава да се види и заради богатото си културно-историческо наследство. Златните куполи на катедралата „Света София" поразяват окото. Построена е през далечния XI век и през годините е била крепост на християнския дух. Името й произлиза от датиращата от VI век едноименна църква в Константинопол, днешен Истанбул. Уловена с добра перспектива, катедралата може да влезе в перфектния Instagram кадър. Разхождайки се из центъра, човек може да открие също прекрасен фон за снимка сред разноцветните фасади на сградите в неокласически стил, украсени с романтични фенери от ковано желязо.

Текст: Елка Влаховска
Фотография: Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA