20 неща, които да направите в Лисабон

Първо, сложете спокойствието и в ръчния, и в чекирания багаж.

Фотография: Личен архив, Pexels

Обикновено съм от хората, които планират старателно всеки елемент на пътуването. Веднага ще потърся най-добрите самолетни билети, ще организирам транспорт, ще направя резервации за препоръчваните ресторанти в града и признавам, че ако в движение се наложи някаква по-мащабна промяна, не я посрещам с радикален оптимизъм. Опитвам, но все още безуспешно. В никакъв случай не съм от скованите туристи, които изпадат в паника, ако влязат три минути покъсно в даден музей, защото в следващия вече ги очакват. Просто искам да знам, че преживяването ще е страхотно и няма да се въртя в кръг с Google Maps. Противно на багажа, който се приготвя два часа преди тръгването за летището, графикът е готов поне две седмици по-рано. Но не и за пролетната ми ваканция в Лисабон.

Когато в началото на годината екипът на Wizz Air ме покани да се включа в предизвикателството WIZZ New Year's Resolutions, трябваше да направя списък с дестинации от тяхната мрежа. Идеята беше да предизвикам и себе си, и вас, да използваме началото на годината за планиране на преживявания и съпътстващите ги емоции. Въпреки че изборът от нови хоризонти и живописни локации не ми се стори лесен, веднага знаех, че с авиокомпанията ще стигнем до града, в който Calm Down на Rema и Селена Гомес звучи повече от логично.

И понеже това се случи в месеца, в който отбелязваме 20 години GRAZIA България, още на път към вкъщи се появи този гайд с 20 неща, които да направите в португалската столица. Казах ви, че the art of travel itinerary (не, на български просто не звучи добре) е колкото проклятие, толкова и суперсила.

Лисабон

1. ЛОГИЧНО, ХВАНЕТЕ ПОЛЕТ ДО ЛИСАБОН

При всяко положение първата крачка е към терминал 1, откъдето ще се качите на борда на Wizz Air. Единствените директни полети от България са именно на една от петте най-безопасни нискотарифни авиокомпании в света според airlineratings.com. Полетите от и до Лисабон обикновено са в четвъртък и неделя.

2. ПОРЪЧАЙТЕ UBER

Градският транспорт все пак остава по-евтината опция, но минималната разлика в цената по-скоро накланя везните в полза на удобството. За справка, пътят до Синтра и замъците наоколо (вижте № 16 и 17) отнема над час и струва само 20 евро. Дори обърната в лева, сумата е по-ниска от курса на такси между някой по-далечен квартал и летище София.

Лисабон

3. ОСТАНЕТЕ В INDEPENDENTE BICA

Малкият бутиков хотел отваря врати наскоро, а зад него стоят двама братя, които събират най-доброто от пътуванията си по света и го доставят в центъра на Лисабон. Стаите са малки, цветни и функционални, а банята е шедьовър на модерния интериорен дизайн. Екипът е млад, страшно любезен и на разположение 24/7.

Лисабон

4. СЛЕЗТЕ ДО БАРА ЗА WELCOME DRINK

Още с настаняването ще получите талон за безплатна напитка на бара на хотела. Ние така и не успяхме да го използваме, не повтаряйте грешката ни.

Лисабон

5. ОБИКОЛЕТЕ УЛИЦИТЕ НА ГРАДА, ДОКАТО НЕ СЕ ИЗТОЩИТЕ

Вярно, може да е топло. Вярно, може и да не сте свикнали да ходите по хълмове, но не се затваряйте между четири стени. Всеки ъгъл на Лисабон крие цветна сграда, умопомрачителен пейзаж или интересно преживяване.

Лисабон

6. КАЧЕТЕ СЕ НА ТРАМВАЙ 28. ИЛИ НЕ

Честно казано, съвсем спокойно може да пропуснете опашката за найизвестния трамвай – номер 28, защото всеки, изкачващ хълм или минаващ през централните части, предлага красива гледка. Фуникулярът Ascensor da Bica е чудесен резервен вариант.

Лисабон

7. ПОГЛЕДНЕТЕ ОТВИСОКО

Португалците ги наричат miradouros. Става дума за онези широки отворени пространства, които се извисяват над града и предлагат от 180- до 270-градусов панорамен поглед към околностите. Запишете си Miradouro da Senhora do Monte и Miradouro de São Pedro de Alcântara.

Лисабон

8. НЯМА КАК ДА НЕ ОПИТАТЕ ВКУСНАТА ХРАНА

Популярният Time Out маркет е мястото за бърз обяд, с течение на времето много от шеф-готвачите със звезда (или звезди) "Мишлен" отварят обект там. Taberna da Rua das Flores се е превърнала в синоним на традиционна кухня, Javá е страхотен rooftop бар и ресторант. Pharmacia Felicidade пък е мястото за спонтанен обяд с гледка към река Тахо. Традиционният за страната пащел де ната се предлага навсякъде, но най-добрият се намира в непосредствена близост до кулата Белем.

Лисабон

9. СТИГНЕТЕ ДО PALACIO DO GRILO

Признавам, че имаше момент на expectations vs. reality заради някои снимки на двореца и присъствието му на живо, но преживяването си заслужава. Той се намира в покрайнините на града и буквално е старинен замък, превърнат в приятно претенциозен ресторант. Екипът ще ви посрещне с чаша просеко, а след това ще ви насочи към менюто. Каквото и да правите, не пропускайте шоколадовото крем брюле. Всяка вечер около масите се разиграва алтернативен пърформанс, така че буквално ще станете свидетели на интересни арт интерпретации. Cartier са организирали събитие, а Мадона даже е празнувала рождения си ден в Palacio do Grilo.

Лисабон

10. РАЗХОДЕТЕ СЕ В JARDIM DA ESTRELA

Страхотният парк в близост до центъра на града е дом на всички спортни ентусиасти и десетки екзотични растителни видове, които иначе няма как да срещнете в големия град.

Лисабон

11. АКО ИМАТЕ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ИЗКУСТВОТО, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ МУЗЕИТЕ

В този на азулежуто ще усетите най-добре местната енергия. Керамичните плочки в синьо и бяло са използвани в Древен Вавилон, Берлин и т.н., португалците обаче са тези, които превръщат практиката в изкуство. Ако погледът ви е насочен към по-модерната перспектива, запазете слот за MAAT – Музея на изкуството, архитектурата и технологиите.

Лисабон

12. ПРЕЖИВЕЙТЕ LX FACTORY

Част от старата индустриална зона на града е превърната в ърбан пространство с галерии, магазини, барове и ресторанти, които носят вибрациите на Лос Анджелис. Слънцето грее ярко, саундтракът е вторият студиен албум на Дуа Липа, буквално няма какво повече да искаш.

Лисабон

13. ПАЗАРУВАЙТЕ В МАЛКИТЕ МАГАЗИНИ

И тези във "фабриката", и тези из града изглеждат страшно приветливи. Твърдението важи дори за магазините за сувенири, които по принцип се смятат за туристически капан.

Лисабон

14. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАВАТЕ ПО ЗАЛЕЗ

15-минутният research по темата ме доведе до компанията Lisbon by Boat, която организира плаване по залез с луксозна яхта. То обикновено се случва в малка група – между 5 и 10 души, а капитанът Паоло и гидът Кристина ще ви посрещнат с вино и португалско сирене, докато разказват за забележителностите наоколо в продължение на няколко часа. На борда са се качвали Анди Гарсия и Сандра Бълок.

Лисабон

15. ВИЖТЕ МОСТА "25 АПРИЛ"

За съжаление, противно на Голдън Гейт, по копие на който е създаден, по "25 април" вървят само коли и влакове. Всички в TikTok се снимат от музея MAAT, но вие може да го видите от всички възможни ъгли по време на разходката с яхтата.

16. ПЪТУВАЙТЕ ДО СИНТРА

Разположен на Португалската ривиера, Синтра е истинска приказка в непосредствена близост до замъка "Пена", който се е превърнал в задължителна спирка от всяка туристическа програма.

Лисабон

17. ДА, ПОСЕТЕТЕ ЗАМЪКА "ПЕНА"

Известен ли е? Най-известният от всички в Португалия. Трябва ли да го видите, щом сте там? Определено. Заслужава ли си? Възможно е мнението ми да е малко противоречиво, но поне ще усетите великолепието на старата аристокрация.

18. ИЗПИЙТЕ КОКТЕЙЛ ДО ВОДАТА

Няма значение дали е по обед във вторник, или в петък вечер. Местните го правят без проблем. Минават, взимат коктейл от павилиона, от който звучи силна латино музика, и просто сядат в непосредствена близост до водата. Абсолютно възможно е да се приберете изкъпани, имайте го предвид.

Лисабон

19. НАБЛЮДАВАЙТЕ

Хората, поведението им. Околностите. Синергията между двете.

20. НАУЧЕТЕ СЕ ДА НЕ ВИ ПУКА

Буквално усетих цялото преживяване като урок по висша la dolce vita. Нямам представа дали впечатлението е погрешно, но португалците изглеждат в пъти по-спокойни, отколкото ние някога бихме могли да бъдем. Очевидно всеки живее със собствените си проблеми и дерзания, но няма как да разберете за тях, защото не бързат и не се държат сякаш всичко е на живот или смърт. Малко неща не търпят отлагане, за да пропуснете залеза или поредното Мохито. Или Кайпириня. Или и двете?

Резервирайте полет към следващата си любима дестинация, още сега на wizzair.com.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA