Oscar de la Renta се отказват от естествената кожа

Луксозният моден бранд предприема следващата голяма стъпка в посока устойчивост.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 06 август 2021

След като в началото на юли активисти протестираха пред дизайнерския бутик на Oscar de la Renta в Ню Йорк, емблематичната модна къща взе решението да спре употребата на естествени кожи.

"Oscar de la Renta няма да използва кожа в модните си колекции или да продава такава в магазините си. Няма да го прави и в бъдеще", гласи официалното изявление на марката. "След като "разпродажбата" приключи, няма да се предлагат нови продукти от кожа, които носят нашата търговска марка."

57

Модната къща се присъединява към голям брой други такива, които решиха да променят политиките си в посока устойчивост и опазване на околната среда. В началото на април луксозният моден конгломерат Kering, който ръководи Alexander McQueen и Balenciaga, обяви, че марките също прекратяват употребата на естествени кожи във всички свои колекции оттук нататък.

57

Въпреки че Balenciaga постепенно премахна част от производствения материал още под ръководството на предишния си креативен директор, това е първият път, в който устойчивата политика е публично опостовена. Екипът на компанията посочва този ход като "едновременно признание за устойчивост и променящите се вкусове на потребителите", а скоро тази стъпка предстои да направят Gucci и Bottega Veneta. 

Извън чадъра на Kering, през последните няколко години редица други световноизвестни дизайнерски брандове решиха да се откажат от естествените кожи в колекциите си. Сред тях са VersacePrada, Armani и Michael Kors, а проучвания посочват, че през последните четири години продажбите на кожи в САЩ са спаднали драстично, докато търсенето на веган алтернативи - увеличило с цели 258 процента.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA