Основни правила при избор на шапка. Спазвайте ги и няма да сгрешите!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 септември 2019

Есента е чудесно време за експерименти, включително промяна на  визията или покупка на закачливи шапки. Шапката е добра, защото е напълно оригинална: с нея дори не се нуждаете от допълнителни аксесоари. Има много вариации по темата на най-стария аксесоар в света и всяка модерна жена успява да намери своя собствена шапка, а при специално желание – дори няколко наведнъж.

Шапката е в състояние не само да съживи всеки поглед, но и е доста функционална: при ветровито време периферията ù ще помогне за защита на лицето, а при слънчево време ще спаси главата от прегряване. Остава да разберем кой модел за кого е подходящ.

Основни препоръки за избор на шапка за есента

  • Мерете шапката пред голямо огледало, за да видите себе си в цял ръст, защото трябва да оцените размера ù в контекста на пропорциите на лицето и тялото си. Периферията не трябва да е по-широка от раменете, а дъното трябва да е по-тясно от линията на скулите.
  • Колкото по-висока сте, толкова по-ниска трябва да е горната част на шапката. И обратното. Освен ако, разбира се, не желаете да постигнете обратния ефект
  • Шапките със средно широко дъно ще отиват на тънко лице, така че то визуално да не се изгуби под шапката. А на кръглото лице подхождат шапки със средно или високо дъно.
  • Внимателно изберете шапката по размер, а най-добре предварително измерете диаметъра на главата си: това определено ще улесни избора ви.
  • Ако носите очила, тогава изберете шапка с прави или повдигнати полета без излишна декорация, в противен случай визията ви ще бъде претоварена с детайли.
  • Шапката за есента трябва да се държи здраво на главата ви, защото вятърът и градският транспорт са много опасни врагове на жителите на бетонната джунгла. Обърнете внимание на моделите с панделки, които могат да бъдат вързани около врата.
  • Не по-малко важен е и материалът на шапката: водоустойчивите тъкани се наслаждават на особена любов през есента и пролетта. А топлите шапки с покритие от филц или туид са много по-практични от сламените.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA