Няколко нестандартни начина да повишите имунитета си

Подчертаваме, че нито един от изброените медоти не е лекарствено средство и не трябва да се възприема като заместител на предписано лечение нитоmна доказаните и класически препоръки за подсилване на имунната система. Истината е, че в настоящата ситуация, освен задължителното спазване на социална изолация и стоене у дома, вероятно следващата по важност точка е поддържането на добро общо здравословно състояние. Ето няколко неочаквани препоръки, които можете да спазвате, за да окажете подкрепа на своя имунитет.

Медитация

Тук включваме всички видове (разумни и безопасни) активности, които биха ви помогнали да ограничите нивата на безпокойство. Стресът има сложни отношения с имунната система – от една страна има изследвания, които сочат, че в краткосрочен план внезапното увеличаване на адреналин и кортизол – хормоните, свързани с наличие на стрес, могат да повишат ефективността на имунитета. От друга обаче, ако човек ежедневно изпитва силно безпокойство, това води до отслабване на естествените защитни сили на тялото. Дори да нямате влечение към духовните практики, можете да се обърнете към тях в качеството им на лесно средство за постигане на емоционално равновесие. Не си представяйте, че за целта тряба задължително да седите поне един час в поза „лотус” и да пеете „Ом”. Съществуват много видове медитация и повечето от тях са свободно достъпни онлайн.

123

Сушени  плодове

Любимият на много българи и задължилният за Коледната трапеза ошав, всъщност е богат на пробиотици, които спомагат за поддържане на бактериалния баланс в стомашно-чревния тракт. Полезните бактерии са част от факторите, които регулират имунния отговор на организма спрямо външна заплаха. Други храни, които могат да помогат да повишат тяхното ниво са, разбира се, млечните продукти, но имайте предвид, че както и при всички останало във вашето меню, и тук важи златното правилото за умерена консумация.

7777

Музика

Всички знаем поговорката „Който пее, зло не мисли” и сега е време да си я припомним и да погледнем на нея по нов начин. На първо място слушането на музика, без всякакво съмнение, е мощно средство за редуциране на нивата на стрес. Също така проучвания, проведени в университети във Франкфурт и Мейн, сочат, че е има връзка между пеенето и повишаване на стойностите на антителата имуноглобулин А в кръвта. Освен това пеенето, независимо от неговата артистична стойност, е едно добро упражнение, което „раздвижва” дихателните пътища.

Сън

Ако, подобно на много от нас, сте от хората, които често се лишават от сън, с идеята, че през уикенда или други свободни дни ще „наваксат” изгубените часове, сега е моментът да промените този навик. Когато спим, организмът синтезира хормони, наречени цитокини, които играят роля за функцията на имунната система и при редовно недоспиване техните нива падат. Изследвания сочат, че редовната липса на сън води до намаляване на ефективността при ежегодните ваксини за сезонен грип.

12377

Мед

Може би е дошъл моментът, в който да приемем сериозно думите на еколозите, че се наблюдава сериозна тенденция за изчезване на пчелите в световен мащаб, защото сега медът е по-неоходим от всякога. Освен че, помага при симптом на зачервено гърло, този дар от природата е пълен с витамини, ензими, минерали, които допринасят за ефективната реакция на имунната система. Важно е да се отбележи, че деца под възраст от една година не трябва да консумират мед и също така – избягвайте топлинна обработка, тъй като тя унищожава голяма част от лечебните му свойства. Допустимата „доза” на ден е една лъжица, като можете да разтворите меда в чаша вода или чай със стайна температура.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA