Ето милион причини да започнете да плувате още днес

Надяваме се, че ще се почувствате мотивирани и ще се отправите към морския бряг възможно най-скоро.

Фотография: Pexels

Независимо в каква среда се практикува, плуването е спорт, способен да възстанови мускулатурата и да укрепи нервните окончания. И понеже лятото е най-подходящият сезон за целта, днес ще си поговорим за ползите от прекия досег с водата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗНАЕТЕ КОЛКО Е ВАЖНА ВОДАТА В ГОРЕЩИТЕ ДНИ

ДФГХ

ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ

Проучвания показват, че редовното плуване може да удължи живота значително. Според доклад от 2017 г., поръчан от Swim England, при хората, които практикуват редовното плуване, рискът от ранна смърт е с 28% по-нисък, а този от смърт поради сърдечни заболявания и инсулт спада до 41% по-ниско в сравнение с хората, които не плуват.

ВЛИЗАТЕ ВЪВ ФОРМА

Плуването помага да намалите мазнините в тялото си и така отслабвате. Това е единственият спорт, който натоварва всеки мускул в тялото. За час "леко" плуване, човек с тегло около 75 кг. може да изгори до 432, докато разхождайки се - за същото време - може да изгорите едва 266 калории.

ДЦФГХ

ПО-СИЛНО СЪРЦЕ

Както всички аеробни упражнения, и плуването може да подобри кардио формата. То прави сърцето по-силно и издръжливо, а белите дробове - по-ефективни при използването на кислорода. Освен това балансира и кръвното налягане.

ПОДОБРЯВА КОГНИТИВНИТЕ ФУНКЦИИ

Физическата активност като цяло се свързва с подобряване на когнитивните ни способности, но когато изследователите проучват специфичните ползи от плуването върху мозъчната дейност, те откриват уникална полза.

В изследване от 2019 г. участниците, изпълнили 20-минутна плувна сесия с умерена интензивност, обработвали визуална информация и са реагирали по-бързо на когнитивни тестове, проведени точно преди и непосредствено след плуването.

ДФГХ

ПОВЕЧЕ НАСТРОЕНИЕ

Истината е, че всички упражнения могат да подобрят настроението, но проучване, публикувано през 2003 г., показва, че единична сесия на плуване подобрява настроението повече от същинска аеробна тренировка. Причината е освобождаването на химикали за щастие в мозъка. И по-специално – ендорфини, допамин и серотонин, което води до ограничаване на стреса, тревожността и депресията.

ПО-ДОБЪР СЪН

Подобреният сън е често срещано предимство от дългосрочното придържане към всеки вид тренировъчна програма. Всички физически упражнения помагат за регулирането на вътрешния часовник на тялото.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХИДРАТАЦИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО, НО ОТВЪТРЕ НАВЪН

ДЕФГХЙ

УКРЕПВА КОСТНАТА СИСТЕМА

Хората над 50-годишна възраст често страдат от остеоартрит и загуба на костна плътност. Въпреки че силовите тренировки и другите високоинтензивни физически дейности винаги са били златен стандарт за подобряване на костната плътност, ако плуването се практикува редовно, то също може да помогне.

Научен документ, публикуван през 2020 г., показва, че три до шест часа плуване седмично подобряват костната минерална плътност при жени в постменопауза, особено ако са плували години наред.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA