Подобрете паметта с тези няколко трика

Ако не се грижите за здравето на мозъка, той ще закърнее.

Ася Иванова
Ася Иванова 25 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Ако напоследък усещате, че паметта ви изневерява, то може би е време да започнете да я тренирате, за да предотвратите по-нататъшна ранна загуба на паметта и намаляване на риска от някои дегенеративни заболявания.

Защото паметта отслабва, когато не се използва. Но има редица навици, които са изключително ефективни за упражняване на мозъка и засилване на способността като запаметяване или за бързина на ума.

ТРЕНИРАЙТЕ МОЗЪКА

Както мускулите, така и мозъка иска тренировка, за да подобри функциите си. За това са необходими ментални активности, които по естествен начин ще засилят паметта, концентрацията и другите важни когнитивни способности. За да стимулирате сивото вещество, включете дейности като четене, придобиване на ново умение, решаване на кръстословици и игри. Най-подходящи са шах, табла или други настолни игри. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КОГА Е ПО-ДОБРЕ ДА ТРЕНИРАТЕ - СУТРИН ИЛИ ВЕЧЕР?

памет

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ СПОРТА

Движението е изключително важно за засилване на паметта. Редовният спорт помага за усилване на притока на кръв към мозъка. Освен това предотвратява развитието на заболявания, които предизвикват загуба на паметта, като алцхаймер и деменция. Както знаем спорта помага за производството на хормона на щастието, т.нар. ендорфин, както и помага за намаляване на хроничния стрес, който разрушава мозъчните клетки и е сред главните виновници за влошаване на паметта. Различни проучвания също доказват връзката между стреса и загубата на памет.

СПЕТЕ!

Добрият сън подпомага подобряването на паметта и креативността, а по този начин с лекота решаваме ежедневните си проблеми. Ако страдате от безсъние, си изградете график за сън. Лягайте по едно и също време всяка вечер и ставайте по едно и също време всяка сутрин, без значение дали сте на работа или сте почивка. Избягвайте да пиете кафе или чай в следобедните часове, за да не попречите на заспиването. Също така поне час преди сън избягвайте телефона, компютъра и телевизията, тъй като синята светлина, излъчвана от тях пречи на съня.

ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО

Еднообразното хранене води до дефицити на важни за тялото вещества, а това несъмнено води до влошаване на паметта. Здравословната диета е от особено значение за поддържането на паметта. За нейното подобряване е препоръчително ежедневно да приемате много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и пиле. Заложете на студеноводни риби като сьомга, риба тон, пастърва, скумрия, сардина и херинга. От съществено значение са още боровинките, орехите, авокадото и яйцата, както и орехи, ленено семе, тиква и тиквени семки, броколи, спанак и бъбрек, които са сред най-благоприятните храни за засилване на когнитивните възможности и намаляват риска от деменция. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАКУСКАТА Е НАЙ-ВАЖНОТО ХРАНЕНЕ ОТ ДЕНЯ

памет

ПРАВЕТЕ НЕЩА, КОИТО ВИ НОСЯТ ЩАСТИЕ

Пътувайте! Излизайте с приятели! Пийте червено вино! Бъдете щастливи. Много изследвания показат, че всичко изброено благоприятно повлиява менталните функции и насърчават здравето на мозъка. Медитирайте! Медитацията помага да се избегнат разсейванията или стресиращите мисли. По този начин се развиват области на мозъка, свързани с вниманието. Слушайте музика! Тя стимулира мозъка и има благоприятен ефект върху паметта. Всъщност слушането на класическа музика е свързано с ученето и паметта.

ЧЕТЕТЕ

Четенето стимулира мозъка, както никоя друга дейност. Една хубава книга не само ни носи нови знания, но и насърчава вниманието и концентрацията, както и упражнява паметта и въображението. Запомнянето на данни пък развива мозъка и за целта може да заложите на прости дейности като настолни игри, занаяти или усвояване на нови умения или професии.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 10 ИНТРИГУВАЩИ ЗАГЛАВИЯ, КОИТО ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТОЗИ МЕСЕЦ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA