Неподозираните ползи от медитацията, за които не знаехме

Освен върху ума и тялото, тя помага и срещу болки, а дори можем да отслабнем. Страхотно, нали?

Ася Иванова
Ася Иванова 11 септември 2023

Фотография: Pexels.com

Медитацията помага не само на ума и тялото ни, но и има много повече страхотни ползи, за които не сме подозирали.

Учените обясняват, че редовното практикуване на медитация има по-добър ефект от взимането на антидепресанти. Тя може да намали нивото на стреса и болката. Експертите обясняват, че има различни начини за медитация, но общата им цел е постигане на баланс и хармония между ума и тялото и препоръчват да практикуваме по 30-40 минути на ден.

ПОМАГА ЗА ПАНИК АТАКИ

Но ползите от медитирането са много повече. Освен, че намалява стреса и безпокойството, то лекува страхове и натрапчиви мисли, подобрява концентрацията, повишава мотивацията. Учените съветват дамите, които имат проблеми със съня или пък страдат от панически атаки, да се доверят точно на медитацията. Практикуването на този тип релаксиращи упражнения увеличава нивото на серотонина, който въздейства върху настроението и поведението на човека. Освен това са полезни и за здравето.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СУТРЕШНИТЕ НАВИЦИ, КОИТО ДА ОВЛАДЕЕМ ПРЕДИ 30

мадитация

ЗДРАВ СТОМАХ

Други изследвания пък доказват, че редовната медитативна практика влияе положително на чревната флора и за силна имунна система. Тибетски монаси имат много по-богата флора и здрави черва, тъй като редовно практикуват медитация в продължение на години. 

Ако се доверим на медитацията, не само ще ни се нормализира кръвното налягане, но ще засили паметта ни, ще намали болестите на сърцето, а освен това и ще ни помогне да смъкнем някое и друго килце. Страхотно, нали?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA