L'Оrеal продължава да създава красотата, която движи света

На специално събитие козметичният лидер представи бъдещите си устойчиви планове, инициативите на марките и някои от най-иновативните им продукти.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 07 октомври 2023

Над 65% от всички обекти на козметичния лидер L'Oréal по света са вече въглеродно неутрални. Постижението идва паралелно с увеличение на производството с цели 45%, което доказателство за високата ангажираност на компанията да развива бизнеса си с устойчиви практики. Това е и само едно от многобройните положителни резултати, постигнати от групата на L’Oréal е тази насока и които бяха обявени по време на специално събитие и продуктово изложение на компанията в София на тема "Създаваме красотата, която движи света", на което присъстваха медии, инфлуенсъри, представители на бизнеса и НПО сектора.

"Като лидер в индустрията за красота, за нас е приоритет да даваме пример с действията си във всички сфери, и особено що се отнася до корпоративно социална отговорност. В момента голяма част от нашите ресурси са насочени в борбата с изменението на климата, и за да допринесем максимално тук, ние имаме ясно разписан план как да гарантираме, че всички наши дейности са в хармония с планетарните граници, опазването на природата и и грижата за общностите. Това е фундаменталната философия, която ръководи нашата програма "L'Oréal за бъдещето", сподели Ана Панайотович, мениджър на проекта "L'Oréal за бъдещето" за региона Adria-Balkan.

L'Oreal

"L'Oréal за бъдещето" е най-амбициозната програма на L’Oréal досега в сферата на устойчивостта. Тя е създадена през 2020 г. като следващ етап на първата програма за устойчиво развитие на компанията "Споделяме красотата с всички". Програмата е основана на ключови цели с краен срок до 2030 г. за трансформиране на дейностите на компанията към все по-устойчив бизнес модел и принос за решаване на предизвикателствата, пред които е изправен светът. За да постигне това, L'Oréal прилага програмата във всяка страна, в която присъства, включително България, където компанията реализира няколко важни местни екологични и социално отговорни проекта.

L'Oreal

По време на събитието бяха обявени и други важни постижения на компанията в рамките на програмата, в четирите направления – климат, вода, биоразнообразие и природни ресурси:

• 91% намаление на емисиите на въглероден диоксид от заводите и дистрибуторските центрове на L’Oréal, в сравнение с 2005 г., като понастоящем групата разполага със 110 въглеродно неутрални обекта

• 53% по-малко количество вода, използвана в заводите и дистрибуторските центрове, спрямо 2005 г., чрез иновативни методи и фабрики с воден цикъл

• 97% от новите или обновените продукти са с подобрен екологичен или социален профил, което означава, че са с екодизайн

• 61% от натуралните съставки в продуктите са на биологична основа или произхождат от минерали, налични в изобилие.

• Рециклиране на 94 230 тона материали през 2022 г., насърчавайки кръговата икономика и минимизиране на отпадъците.

L'Oreal

В официалнта част на събитието бяха представени добрите практики за корпоративна устойчивост на L'Oréal Group в България. По темата се включиха в дискусия три дами, които имат пряка връзка с L'Oréal – Карина Миленова, маркетинг мениджър към CPD, L'Oréal България, Дияна Видева, член на УС на Асоциация "Деметра" и Габриела Маринова, зам. изпълнителен директор, Българския форум на бизнес лидерите. А по време на изложението бяха показани последните устойчиви и социални инициативи на L'Oréal в България, за които гостите получиха интересна информация, възможност да тестват продуктите и да получат дерматологични прегледи на място.

L'Oreal

Карина Миленова, маркетинг мениджър към CPD, L'Oreal България, сподели: "Една от ключовите цели, които ние и колегите ми следваме, е интегрирането на устойчивите принципи на Групата във всяка от марките й в България. Имаме множество успешни програми за намаляване на отпечатъка върху природата. Едни от тях са иновативната душ-глава Water Save на L’Oreal Professionelr, която пести вода, програмата "Зелена красота" на Garnier (сертифициран с Cruelty Free) за интегриране на устойчив бизнес модел, продуктите на Kiehl's за намаляване на пластмасовите отпадъци, както и Save Your Skin на La Roche-Posay, насочена към повишаване на осведомеността за рака на кожата."

L'Oreal

Други два много важни социално отговорни проекта на L'Oréal, които реализират в България всяка година от 2010 г. насам, също бяха представени. Доброволческата кампания Citizen Day, която подкрепя ежегодно местни каузи, и програмата "За жените в науката", която допринася за развитието на науката и подкрепя кариерното развитие на жените учени у нас. В България "За жените в науката" е многократно отличаван проект, включително носител на злато на Националните награди за отговорен бизнес на БФБЛ.

L’Oreal традиционно и активно подкрепя борбата с домашното насилие, като миналата година Асоциация "Деметра" – една от водещите организации в България, които оказват подкрепа на жертвите на домашно насилие, спечели финансиране от групата в рамките на глобалната инициативата L'Oréal Fund for Women.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA