Неделна домашна маска за коса с какаово масло

Благодарение на нея, косата ви ще бъде по-мека, по-плътна и ще ухае страхотно.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 11 септември 2022

Какаовото масло се използва много често за хидратация на кожата, но то има доста полезни свойства и за косата. Особено след лятото, когато тя е станала суха и чуплива.

Подобно на кокосовото, и какаовото масло е богато на мастни киселини. Около 55% от остатъците на продукта съдържат висок процент наситени мазнини. Те са известни с това, че се абсорбират лесно и се задържат в кожата за по-дълго време. А освен това...

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА МОКРАТА ТИ КОСА

фжгбхн

СПИРА ПЪРХОТА

Какаовите мастни киселини и антиоксиданти хидратират кожата на главата и заздравяват сухия скалп като изграждат защитен слой. Прониквайки в дълбочина, те ускоряват процеса на регенерация на клетките. А с това пърхота намалява. 

дцфг

КОСОПАД

Правейки си маска за коса с какаово масло, вие ще намалите ефекта на стареенето и увреждането на космените фоликули, причинени от свободните радикали. 

Антиоксидантът стеаринова киселина е една от многото мастни киселини, които се срещат естествено в какаовото масло.

Другото, на което е богато маслото, е Омега-9. То контролира загубата на вода в скалпа и прави косата по-мека и по-гъвкава. Най-важното е, че забавя процеса на косопад.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕСЕННИТЕ ПРИЧЕСКИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРОБВАТЕ

цжб

ПЛЪТНОСТ

Освен че намалява загубата на коса, какаовото масло помага за възстановяване на повредените кичури. Неговите съставки ги овлажняват и предотвратяват по-нататъшното увреждане, като намаляват търкането на космите, тъй като антиоксидантите проникват в структурата на косъма и запечатват кутикулите.

Така задържат влагата и хранителни вещества с тях. Това укрепва косата и насърчава нейния здравословен растеж.

цжбн

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВАЖЕН ЛИ Е БИОТИНЪТ ЗА КОСАТА И КОЖАТА?

ДОМАШНА МАСКА

Разтопете на водна баня няколко лъжици от маслото. Нанесете хубаво в скалпа, като постепенно разнесете мазнината към краищата. След това си сложете торбичка на главата. Така ще затоплите главата и ще накарате полезните съставки да проникнат по-добре.

След около 1 час минути отмийте с шампоан. Ако можете, оставете косата да изсъхне без сешоар.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA