Аминокиселните, от които косата ти има нужда

Време е да започнете да четете етикетите на продуктите, коиото ползвате и да търсите ето, тези съставки.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 13 септември 2022

Аминокиселинитe са много популярни в грижата за кожата, ноктите и организма като цяло. Свикнали сме да ги приемаме след тренировка, за да се възобнови по-бързо организма ни. Както и се намират като главна съставка в много от козметични продукти, които нанасяме на лицето си. 

Смята се, че в организма има най-малко 22 аминокиселини и ако в организма има дефицит на някои от тях, това си личи по състоянието на косата. Прилагайки аминокисли върху косата, тя става по-здрава и дълга, а организма ви по-силен.

фгхй

Есенциалните и неесенциалните аминокиселини се комбинират, за да образуват различни видове протеини, важна за косата ви. Например кератинът, отговарящ за текстурата на косата е направен от комбинацията на няколко аминокиселини. 

Ето, кои са и най-важните от тях, които е важно да приемате, за да имате здрава и красива коса:

дфгх

ЦИСТЕИН

Това е най-важната аминокиселина за растежа на косата. Известна е с това, че стимулира растежа на нови косми. Тя е антиоксидант, който предпазва и предотвратява увреждания, сред които и от слънчевите лъчи.

Може да си го набавите като хапвате пиле, броколи, пшеничен зародиш, брюкселско зеле, прясно и кисело мляко.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА МОКРАТА ТИ КОСА

цжбн

МЕТИОНИН

Друга важна съставка за растежа на косата и помага при проблеми с косопада.

Метионинът е от онези киселини, които увеличават кръвоснабдяването на космените фоликули и скалпа. Също така участва в синтеза на колаген, който е отговорен за укрепването на косъма.

Риба, яйца, бразилски орехи, зърнени култури и сусамово семе, са хранителните източници на метионин.

жбнм

ЛИЗИН

Той помага за образуването на колаген – чрез абсорбиране на калций. Важен за структурата на космените фоликули, укрепването на косата и стимулирането на растежа.

Липсата на лизин е основната причина за обилния косопад, особено при мъжете.

фгх

ГЛИЦИН

Това също е аминокиселина, насърчаваща образуването на колаген, необходим за растежа на косата. Глицинът също е от съществено значение за ефективното функциониране на храносмилателната и централната нервна система.

По този начин може да предпази тялото от нервни разстройства, които причиняват косопад или изтъняване на кичурите.

За да приемате достатъчно глицин чрез храненията си, може да хапвате месо, риба, млечни продукти и разнообразие от бобови култури.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕСЕННИТЕ ПРИЧЕСКИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРОБВАТЕ

цжбн

АРГИНИН

Това е може би е най-известната аминокиселина, която се използва в козметичната индустрия. Тя отговаря за здравината на косата. Но под действието на слънчевите лъчи той се изчерпва и води до сухота и увреждане на косъма.

За това ще допринесат храни като семена, ядки, пълнозърнест хляб, кисело мляко, сирене и водорасли.

цжбгхн

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕДЕЛНА ДОМАШНА МАСКА ЗА КОСА С КАКАОВО МАСЛО

ЦИСТИН

Той се получава от свързване на две молекули цистеи, за който ви разказахме по-горе. Това свързване осигурява по-голяма здравина на косъма и стимулира повторния растеж на коса.

Хапвайте яйца, червено месо, пилешки гърди, риба тон, леща, семена и сирене, за да получите достатъчно цистин и да подобрите състоянието на своята грива.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA