#SkinFasting: Хайде да поговорим за новата мания

Може би сте ОК да пропускате хранене през деня, но дали бихте пропуснали и грижата за кожата си?

Фотография: Unsplash, Pexels

В името на красивата и сияеща кожа сме готови на всичко – отказваме се от млечните продукти, намаляваме захарта и алкохола и дори ограничаваме кафето. Но оказва се, че това не е нищо в сравнение с хората, които са готови да се откажат изцяло от всички продукти, които използват, практикувайки #SkinFasting. Гледайте на него като на пролетен детокс, но не за тялото, а за кожата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКИ DOS & DON'TS НА СЪВЪРШЕНИЯ BEAUTY SLEEP

#skinfasting

КАКВО Е ТОВА?

Фастинг концепцията е доста праволинейна, методологията обаче може да варира при всеки. Също като при хранителния режим, този за кожата може да има различни нива на това колко много продукти и за колко дълго да се елиминират. Тоест #SkinFasting може да означава или тотално спиране на цялата козметика, която използвате, или нейното редуциране. Целта е по този начин да намалите раздразненията и да повишите естествените укрепващи процеси. Да оставите кожата сама да възстанови своя защитен рогов слой, за да може да възвърне здравето и устойчивостта си. Да й дадете почивка от продуктите, които използвате, за да може тя да се рестартира. Теоретично така ще я оставите да функционира самостоятелно без помощ отвън. Фастингът също може да бъде добър начин да откриете продуктите, които причиняват раздразнения, пъпки или други проблеми на кожата. След него би трябвало да усетите, че лицето ви е доста по-спокойно и здраво. Но дали това ще бъде факт, зависи изцяло от типа на вашата кожа. За някои превключването на рутина от две-три стъпки помага с овладяването на проблеми като акне, докато за други намаляването на броя на продуктите само влошава проблема.

КАК СЕ ПРАВИ?

Всъщност фастингът за кожата е уникален за всеки отделен човек. Някои бавно елиминират продуктите, докато другите спират рязко да използват каквото и да е. Тоест започват тотален фаст – без почистващи продукти, без тоник, серум, хидратиращ или подхранващ крем, без слънцезащита или грим. Оставяте кожата сама да се балансира и защити най-вече чрез естествения себум, който произвежда. И това може да продължи от няколко дни до максимум няколко седмици. По-леките варианти са за премахване само на част от продуктите или постепенното освобождаване от тях. Може накрая да оставите само най-необходимото – почистващ продукт, крем и слънцезащита. Д-р Читра Ананд, звезден дерматолог и основател на собствена клиника, казва: „Съветвам пациентите си да спрат да използват определени продукти за 3 до 5 дни. След това преглеждам кожата и решавам какво трябва да остане или да се добави. Ако обръщате внимание на това от какво се нуждае кожата ви, но и спазвате здравословен начин на хранене, спортувате и спите достатъчно, то ще забележите задоволителни резултати само за няколко дни детокс в седмицата или месеца."

#skinfasting

КАКВО МИСЛЯТ ДЕРМАТОЛОЗИТЕ?

Американската дерматоложка д-р Линдзи Зубритски смята абсолютния фастинг за прекалено крайна практика. Тя съветва да не премахвате изцяло всичко, а да се придържате към основните стъпки – почистване, хидратация и слънцезащита. „Ако ще елиминирате слънцезащитата, трябва да не излизате на слънце. Защото има едно златно правило – винаги да се носи SPF. Премахването на всички продукти в рутината може да обърка кожата, затова е нещо, което не препоръчвам." И това е напълно логично. Ако спрете да миете лицето си с почистващ продукт, замърсяванията, мъртвите клетки и себумът неминуемо ще се натрупат върху кожата и в резултат могат да се появят раздразнения и несъвършенства. На подобно мнение е и д-р Читра Ананд: „Повечето специалисти рядко биха препоръчали #SkinFasting. Ако спазвате режим, който ви върши работа, няма логична причина да го спирате. Препоръчваме да правите почивка от обичайната си рутина само ако кожата ви е раздразнена или със запушени пори. Но това трябва да става бавно, като спирате продуктите един по един, за да разберете кой от тях е проблемният. Постепенният подход също така позволява на кожата ви да се приспособи към промяната и вероятността за неприятни реакции намалява".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-НОВИТЕ (И ЛЮБИМИ) АРОМАТИ ЗА НЕГО И НЕЯ

#skinfasting

КОЙ ДА ПРОБВА #SKINFASTING?

„Всички с чувствителна кожа могат да имат доста ползи от него, защото този режим ще й даде време без активни съставки, предизвикващи раздразнения", казва д-р Читра Ананд. Фастингът би имал по-забележим ефект при хора със суха кожа, докато при мазната и акнеичната няма да има никаква полза от него. Ако не се чувствате комфортно с ежедневната си рутина, също можете да пробвате по-лека форма на #SkinFasting. Спирайте един по един продуктите, които обичайно използвате, за да определите кой точно е дразнителят. И така като всеки друг детокс, фастингът може да е полезен и за тези от вас, които искат свежо начало. Кожата е много умна и ще повиши издръжливостта си с времето. В този случай използвайте само основните продукти – почистване, хидратация и SPF, и оставете кожата да се възстанови. Така ще се предпазите от възможността вашият фастинг да се превърне в бедствие. И ако има една стъпка, която дерматолозите никога не препоръчват да пропускате, то това е слънцезащитата. Тя е извън всякакво обсъждане!

КОЙ ДА ИЗБЯГВА #SKINFASTING?

Този метод категорично не се препоръчва, ако имате екзема, активно акне, розацея, хиперпигментация или други кожни проблеми, които изискват лечение. „Препоръчително е да говорите с вашия дерматолог и да обсъдите дали спирането на определени, изписани с рецепта препарати, е удачно решение", казва д-р Ананд. И пак повтаряме, че да не използвате слънцезащита е много рисковано, особено ако сте използвали продукти с киселини в последните три дни, и по-специално ретинол. Не ви препоръчваме #SkinFasting и когато кожата ви изглежда и се чувства добре и сте доволни от рутината си и продуктите, които използвате. Или както се казва – ако не е счупено, няма нужда да го поправяте. И за финал – независимо дали ще изберете да правите #SkinFasting или не, имайте предвид съвета на д-р Ананд: „Ключът към здравата кожа е в постоянната грижа, добрата рутина и баланса".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA