Понякога кожата просто иска средиземноморски лукс

Вероятно не сте се замисляли по въпроса, но водните обитатели могат да направят чудеса с всяка beauty рутина.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 22 октомври 2022

С напредването на технологиите, учени и дерматолози предлагат все по-иновативни съставки за грижата за кожата.

Не ни се струва редно да забравяме и какво предлага природата, по-специално водния свят. Защото в него се крият голяма част от чудесата на планетата, които са изключително полезни за кожата и могат дапомогнат в борбата със стареенето.

Повярвайте, ще искате да ни благодарите по-късно.

ЦЖБНМ

ХАЙВЕР

Известен като деликатес, който се съчетава най-добре с шампанско и коктейлна рокля, хайверът крие и други полезни свойства.

През 1987 г. учени откриват, че е богат на аминокиселини, съдържащи протеини, витамини и минерали, необходими за добрата структура и жизнеността на кожата. Освен това повишава производството на колаген в клетките.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СПЕЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА

ФГХЙМ

СКВАЛЕН

Скваленът е оклузивен емолиент, който се намира естествено в нашата кожа и служи за защитна бариера. Когато се използва в козметичните продукти се извлича от черен дроб на акула.

За съжаление, почти 3000 акули са необходими за производството на малко под тон сквален. Така периодично около 2,7 милиона дълбоководни акули се оказват убити всяка година, за да се задоволи интереса на козметичната индустрия.

Като алтернатива наскоро се появи извличането му от захарна тръстика.

дсфгхй

ВОДОРАСЛИ

Изсушените кафяви водорасли, наричани още келп, имат способността да се регенерират със скорост до 45 сантиметра на ден. Затова често се налага да виждаме километрични пътеки по плажа.

Чудодейните им свойства са открити от физика д-р Макс Хубер, когато претърпява инцидент, вследствие на който има тежки изгаряния по кожата си и ги използва за лечение. Отнема му 12 години и над шест хиляди експеримента, но в крайна сметка стига до процеса на ферментация и ги превръща в микроелементи, много по-лесно усвояващи се от кожата. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДОЙДЕ СЕЗОНЪТ НА РЕТИНОЛА В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

След този процес те могат да дадат на клетките ни, съдържащите се в тях есенциални мастни киселини, обилно хидратиращи и запазващи влагата в комбинация с отличното си ексфолиращо действие. Друго важно свойство на водораслите е намаленото натрупване на кръв под кожата, което е полезно за хората с розацея.

фжгбн

ПЕРЛИ

Обикновено сме свикнали да ги виждаме по огърлици или обеци, но истината е, че могат да помогнат доста и на кожата.

Перлите съдържат калций, магнезий, над 15 аминокиселини и други минерали. Те са естествено богати на антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на свободните радикали и минимизирането на преждевременното стареене на кожата. Древните японци отдавна са препоръчвали приемането на стрит перлен прах в чая или нанасянето му върху лицето.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA