Правилата на полезната сауна

Разберете колко дае дълъг престоят и отслабва ли се наистина.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 05 декември 2023

Фотография: Pexels.com

Макар и с необичайно високи температури, зимата ни изкушава с насладите, които само сауната и парната баня могат да ни подарят. За това изживяване няма сезон. Но идеята да се разтопим на 80-градусова жега изглежда даже приятна. Ако сте фен на подобна грижа за тялото, вероятно имате свои ритуали. Въпреки това ще ви помогнем да узнаете защо сауната е полезна, релаксираща и лечебна.

Колко дълъг да е престоят?

В сауната не трябва да се ръководим от принципа: „Колкото повече, толкова по-добре". Рискът от прегряване на организма е голям – това може да причини пренатоварване на сърдечносъдовата система. Повишава се рискът от хипертонична криза, инфаркт или инсулт. Пребиваването в загрята сауна трябва да трае до момента, в който усещането остава приятно и не се налага да го превъзмогвате.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ДА ПРОМЕНИМ КОЗМЕТИЧНАТА СИ РУТИНА ПРЕЗ НОВИЯ СЕЗОН?

Страдат ли съдовете по кожата?

Петната, обрисуващи окраската на мрамор, които се появяват по кожата след сауна, се описват като „мраморна шарка". Причинява ги високата температура – под нейно въздействие капилярите (малките кръвоносни съдове) се разширяват, за да може бързо да отделят топлината. От типа и състоянието на кожата, от това колко близо до повърхността се намира мрежата от капиляри, се получава неравномерното им разширяване и се появява разликата в цвета на кожата – бели и червени петна. Явлението зависи от индивидуалните особености на организма и по принцип не е притеснително. Но ако „мраморният" ефект не отминава дълго време, е препоръчителна консултация със специалист.

Необходимо ли е охлаждане в басейна след това?

Да, но има някои особености. Въпросното охлаждане изпълнява определни функции – закаляване и добра тренировка на съдовете, начин бързо да се балансира температурата на тялото. Може да се потопите в басейн или да обтриете тялото си с лед. Но подобни резки смени на температурата повишават напрежението върху сърдечносъдовата система, затова не са полезни за всички. При потапяне в хладка вода се повишава артериалното налягане. Затова начинът на охладжане трябва да бъде избран спрямо състоянието на организма и индивидуалните усещания. Рязкото охлаждане за неподготвен организъм крие риск от хипертонична криза. Най-добре изберете финото бързо обливане с хладък душ.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: BEAUTY РИТУАЛИТЕ, КОИТО ДА ЗАИМСТВАМЕ ОТ ПОЛОВИНКАТА

Парната баня води ли до отслабване?

Повечето хора свързват сауната и парната баня с релаксиране, детокс и почивка. Това е по-скоро идеалното място, където можете да успокоите мислите си, да се отпуснете, да приведете тялото и душата си в състояние на покой и хармония. Но посещението в сауна и в парна баня е почти равносилно на посещение при козметик. Влажният въздух и жегата подобряват работата на мастните жлези, отварят порите, правят кожата по-мека и я овлажняват. Под действието на парата се ускоряват окислителните процеси в организма, вследствие на което се извеждат токсините от клетките. В това се крие тонизиращият ефект на парната баня, но да отслабнете само от посещението в нея – едва ли ще се получи. В комбинация с редовни тренировки обаче може да постигнете отлични резултати.

Сауната укрепва ли имунитета?

За да се постигне този ефект, са необходими редовни посещения и грамотен подход. Ако организмът не е привикнал, неговият имунитет дори може да отслабне, особено ако прекалите с разликата в температурата по време на охлаждането. Но като цяло редовното посещение на парна баня и сауна оказва положително влияние върху организма. В допълнение може да разчитате на лечебните и оздравителни свойства на ефирните и ароматни масла, които неслучайно съпровождат ритуалите в сауната и в парната баня. Например детоксикиращ ефект имат маслата от лимон и хвойна и сандаловото масло. За снемане на напрежението помагат тези от розмарин, китайски лимон и мента. Състоянието на кожата подобряват екстрактите от лавандула, лайка и облепиха, съдържащи се в състава на маслата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВО ПРОПУСКАМЕ В ГРИЖАТА СИ ЗА КОЖАТА?

Помага ли сауната за съхранението на младостта и красотата?

Има логика това да е така: извеждането на токсините от клетките и ексфолирането на повърхностния слой на кожата, както и почистващият и овлажняващ ефект на сауната няма как да не поддържат красотата. Помагат и козметичните продукти като пилинги и маски. Ако те се използват в междинните периоди между посещенията в сауна и парна баня, сами по себе си подпомагат ефекта на детоксикиране и ексфолиране на епидермиса. А маските е най-добре да се нанасят след сауна, върху почистена кожа, докато порите са отворени и готови да абсорбират активните вещества в състава им. Но финала на процедурите в сауна и парна баня най-добре поставят овлажняващите масла и балсами за тяло.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA